Siirry pääsisältöön

Novan tokoa ja Gavan agi + paimennukset

NOVAN TOKOA PE & SU

Reissussa Nova sai treenata äidin ja mun kanssa. Pe illalla.

Häiritty katsekontakti: meni alkuun häiriöihin, sitten piti paremmin kontaktia. Namikäsi oli aika kuonossa kiinni, myöhemmin niin ettei ole.
Noutokapulan pito: tässä kaksi ekaa ihan ok. Sitten sekalaisia. Välillä ottaa liian taakse kapulan tai jättää löysän otteen.
Seuraus: alkaa näyttää kivalta vaikka kädessä ei aina namia. Käsi vielä reidessä, kohta alkaa häivyttää sitä pois. Ihan lyhyitä 1-4 askelta, välillä aavistuksen irtosi. Vasempaan käännöksiä vähän myös katsottiin.
Maahanmeno liikkeestä sujui käsimerkillä. Vähän edistystä siinäkin.


Su aamuna odoteltiin Novan kanssa Savonlinnaan lähtöä ja treenattiin tokoa (mun kanssa).

Kapulan pitoa kahteen otteeseen. Ekassa setissä kerran päästin tiputtamaankin, kun piti huonosti. Sitten kun keskittyi kunnolla pitämään otteella heti palkka. Toisessa setissä kaksi tosi hyvää, ihan 1-2s ote.
Seuraus: ensin paikallaan käännöksiä vasempaan. Välillä pikku viive, että tajusi siirtyä. Pääosin hyvin. Sitten 1 askel eteen. Sivu käskyllä paremmin, seurauskäskyllä vaihtelevasti. Sanoin käskyn ja sitten vasta liikkeelle. Välillä lähti käskyllä jo liikkeelle tai vähän etumatkaa (ei jalan mukana). Niissä perutin takaisin ja uusiksi. Namin toin vasempaan käteen jos hyvä. Muuten käsi oli normaalisti.
Kaukot: alkuun rumia ja hitaita. Sitten saatiin esiin taas nopeita maahan heittäytymisiä. Ihan namiohjauksella läheltä. Istumaan nousut ei meinannut alkuun parantua, sitten käskin odottaa ja toin namikäden pään päälle ja sitten lupa hypätä namin perään. Palkkasin myös istuessa käden perään hyppimiset (tasajalka pomput).
Liikkeestä maahan: testasin niin, että naminyrkki oli polven alapuolella sääressä kiinni. Siitä käsky maahan ja sujui. Sitten käsi polven luona, reiden luona jne sain nostettua kättä lähemmäs oikeaa kohtaa. Tosi hyviä kaikki maahanmenot ja nopeita!


MA AGILITY Kepit, hyppykuvio & puomi

Maanantaina mentiin AST:n agilitykentälle Rian ja aussie Rudin kanssa.

Päädyttiin Gavan kanssa samaan treeniin kuin aiemmin. Eli kepeille vauhdilla. Ekalla kertaa tuli lopussa virhe. Hyppykuviossa leijeröiden eka rima alas, kun vauhdoin suuntaa(?). Sama myös valssin ja persjätön tehden, ei vaikuttanut Gavan linjoihin vaikka persjättö tulikin videolta katsottuna myöhässä. Livenä se tuntui sopivalta. Video.


Kepit tehtiin vielä vedätyksestä. Persjätöllä oikein! Sulavalla valssilla myös oikein! En tehnyt sitä "äkkinäisesti". Ria avusti palkkaamalla.

Toisella kertaa tehtiin puomia. Ensin sivusta ja palkkasin osan namilla. Huonoista ei palkkaa. Testasin pallolle tehden alastulon ylhäältä ja ei ollut mikään hääppöinen. Sitten kolmesti koko puomi hypyn ja putken kautta. Hoputin kaikissa ja kehuin. Ekassa ihan pikainen stoppi ja lelulle. Toisessa ei pysähtynyt, sai hakea lelun silti. Kolmannessa sanoin stoppikäskyn lopussa ja hyvin kuunteli. Nyt pitäisi saada Gavalle luottoa juosta kovaa ja ettei se kuole vaikka joskus mokaisikin.


MA PAIMENNUS

Maanantai iltana vielä paimentamaan Eijan luokse Lillgårdiin. Taas alkoi sataa illaksi. :D Kaksi settiä pienemmässä aitauksessa, samoja juttuja lähinnä kuin aiemmin.

Maahan-käskytyksestä haluttiin tuoda tietyllä äänensävyllä yksi korvaaja raipalle. Kun Gava oli maassa yksi vihaisempi maahan (lie down). Jos ei yhtään tehnyt elettä, että kääntäisi päätä ja ajattelisi flankin suuntaan. Niin uudestaan maahan ja heti perään piiskan napautus. Jos pää nyt kääntyi, heti käsky flankille. Nämä alkoi jo välillä toimia pelkällä maahankäskyllä, joka "herätti" Gavan sen omasta tuijotuskuplasta.

Lisäksi vähän kuljetusta, niin, että sain ripeästi peruuttaa ja blokkasin molemmat suunnat. Sekä niin, että vaihdoin usein suuntaa tullen koiraa vastaan ja Gava vaihtoi flankin suuntaa myös. Jossakin pääsi vähän kiihtymään.

Välillä Gava sai ajaa myös lampaat mun jaloista pois, joko pysyivät hyvin lähellä tai sitten juoksentelivat herkästi aina toiseen paikkaan. Gava kuulemma pääsi eroon alkujännityksestään aika nopeasti ja eron näki lampaissa. Myös ei tarvinnut irrottaa kertaakaan lampaitaan "lasinsirukävelyllä" hiippaillen. Kaikki nurkasta irrottamiset sujui hyvin. Itse olin myös paremmin kartalla, että osasin heti käskeä maahan jos lähti oikomaan. Ja alussa tuli testattua ettei lähde liikkeelle ennen käskyä. Ja aina jos flankki sujui niin oli muistettava edes 2m pätkä ajoa antaa tehdä. Ja flankeissä mielummin ihan lyhyitä 2-5m. Huomasinkin joissakin kohdin, että meinasi lähteä liian kovaakin. Ei ole tarkoitus, että ehtii kiertää kokonaan.

Lopputreeninä oli kulmatreeniä, missä vaadittiin työstämään aina aitaan asti. Gava ei haluis mennä ihan aitaan, kun sitä jännittää että lampaat ehtii karata silloin. Tässä otettiin pidempi raippa, flankkiä tehdessä toistettiin käskyä. Jos taas oikoo maahan tai sitten estää kohta raipalla. Tehtiin näitä sen verran, että alkoi vähän pää kääntyä eteenpäinkin. Muutamat kerrat Gava karkasi kiertämään lampaat ympäri, jos sen sai ihan "comebye" nurkkaan.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...