Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

26.7.2016

Isolla pellolla paimentamassa ja siistiä oli!

MA aamun esineruutu/hakuruutu treenit
Riitan ja Novan kanssa

Gava alotti ja vein alueelle kolme esinettä. Ei tuullut paljoa ja oli lämmin vaikka ei ollut vielä kuumin aika. Gava lähti innolla, mutta juoksi useasti esineiden ohi eikä saanut hajua. Sitten toi ehkä vähän aiemmin jo epäillyn sateenvarjon suojapussin. Sen jälkeen ei löytynyt millään hanska tai nahkainen silmälasipussukka. Näytin uudestaan kauimman esineet. Ei löytynyt. Sitten ihan läheltä 10m päästä sai etsiä. Seuraavakin tehtiin näin ihan lähellä seisten. Sai melkein törmätä että tajusi. Tauon jälkeen Gavalle vielä huhuiltuna hanskan vienti ja sai juosta sen luokse.Novalle hakuruutu, dameja 6kpl. Äiti vein damit ja Nova odotti sillä aikaa mun kanssa. Näki siis, kun ne vietiin ja sanottiin "vaak vaak" kun tipahti. Tehtiin heittodami kuten viimeksi Villen kanssa eli ekana heitin sen ja tulin pois alueelta ja sitten äiti lähetti eripaikoista etsimään. Ja Novahan teki taas tosi upeaa työtä! Kaikki damit löysi tehokkaasti. Ehkä kerran sai lähettää uudestaan. Kauimmaisin oli ehkä 40m, mutta Nova kävi tarkastamassa 50-60m:stä mun askeleet. Damien tuonti sujui myös jo aika hyvin. Itse luovutuksessa vielä erikseen treenattavaa. Nova hyvin hajun saatuaan jäi paikantamaan damin paikkaa, saattoi pyöriä ympyrää hetken aikaa etsien eri paikoista.Ruuti sai vielä hakea esineen takareunalta ja hienosti juoksi mun jälkeä sinne ja toi esineen. :D

 

Lenkillä otin kuvia myös rypsipellolta.MA illan paimennukset
Mentiin vähän myöhemmin vasta klo 20 helteiden takia Eijan luokse Lillgårdiin. Nyt ekaa kertaa kesällä oli kasa kärpäsiä lampaissa ja paarmojakin lenteli. Aika inhottavaa! :D Onneksi olin varautunut pidemmillä housuilla, mutta hattu olisi ollut hyvä.

Mentiin isommalle pellolle, siellä oli noin 6 lampaan porukka. Mentiin yhdessä hakemaan lampaat, oikeastaan kun ne näki Gavan tiukan tuijotuksen lähtivät lähestymään jo mua. Nämä lampaat on ollut vähän helpompia kuin aikaisemmat liikkuvammat (ja aitojen yli pomppivat). Gava meinas lähteä aika suoraan kohti. Joten sain käydä muistuttamassa mun alueesta. Saatiin lampaat mun luokse.

Lampaat aidan vieressä flankkejä treenattiin eli 180 asteen kulmista. Aidan reunasta aidan reunaan ja ei saa liikaa tulla sisään. Näissä on vielä työstettävää, että saa pään kunnolla kääntymään. Mutta välillä lähtee tosi hienosti. Välillä taas nihkeämmin. Oli pidempi raippa mukana, jolla pystyin huitaista välillä olevaa aluetta, jos tuli liian lähelle. Jos teki tosi hyvin niin sai ajaa muutamat askeleet. Siirsin välillä lampaita kauemmas. Itsellä meni jossakin flankissä sekaisin käsky ja Gava oli ihmeissään, Eija onneksi korjasi.

Kuljettamista. Näissä Gava meinasi alkuun juosta puolelta toiselle ja kilpaa estelin. Sitten otettiin maahanmenojen kanssa joka helpottaa. Eija näissäkin hyvin sanoi, kun annoin varastaa ja lähteä omia aikojaan maasta. Silloin ehti taas liian lähelle lampaita ja lampaat meinaa tallata mut. (Ohuista lenkkareista tuntuu muuten niiden sorkat hyvin läpi. :D) Tehtiin sitten maahanmenoja, käskin maahan ja vein lampaita kauemmas jatkaen liikkumista. Paristi myös vähän heilutellen käsiä tms. Muutamat kerrat varasti ja siitä tuli sitten palautetta ja käskin Gavan takaisin mistä oli lähtenyt. Sitten oltiinkin kilttiä koiraa ja kuljetus alkoikin sujua hyvin. Gava alkoi keskittyä myös.

Ajamista + suuntakäskyjä: Tämä oli aika siistiä, näkee vähän työn tulosta. Aika hyvin Gava alkaa toimia ainakin, jos oon lähellä. Sen huomasi jos jäin liikaa seläntaakse tai olin siitä ja lampaista ulkopuolella niin ei totellut aina. Sitten vaihdoin sijaintini paremmaksi. Eli alkuun Gava sai ajaa lampaat pois mun (ja välillä Eijankin) jaloista.
Walk on -käskyllä mutta mieluiten nyt alkuun aloittaa senkin vain maiskuttamalla niin, että nimeää vain sitä oikeata kävelyä. Jotkut kerrat testasi vähän flankille lähtöä, mutta sitten ajoi hyvin lampaat multa pois.
Sen jälkeen maahan. Jompikumpi suunta, myös eri suuntaa kuin mihin koira haluisi lähteä. Jos ei totellut niin maahan ja usein heti sen jälkeen teki oikein. Flankkiä ihan lyhyt 2-5m pätkä. Tarkoitus oli siis vain ohjailla lampaita kävelemään johonkin suuntaan, niin ettei ne tule mun luokse. Ja jos lampaat haki pidemmällä flankillä niin pysäyttää koiran kohtaan, mistä lampaita saa kuljetettua muuallekin kuin mulle. Eka kierros lopetettiin tosi hienoon hakukaareen. Vähän olin kertonut "my area"aa, ei tarvitse ihan koiran edessäkään noin 3-5m päässä vähän huidoin maata niin, että suoran linjan kohdallekin menin eli piiskasin väärää kohtaa maasta mistä ei saa juosta.

Vapaata kuljettamista: toisen kierroksen lopuksi tehtiin vähän helpompaa päätä nollaamaan. Valssailin puolelta toiselle ja Gava sai vaihtaa pyörimisen suuntaa.

Niin väsytti paimentamaan tullessa ja ajattelin, että pitikin ilmoittautua tännekin. Mutta aina lähtiessä on tyytyväinen ja muutenkin nyt alkanut sujumaan niin paljon paremmin. :)


TI päivällä lähdettiin Hauklammelle uittamaan koiria avomiehen kanssa. Novakin haettiin mukaan.

Novalle parissa eri kohtaa vesityötreeniä. Haki epäröimättä damin joka paikasta ja palautti. Tehtiin myös "veneharjoitus" niin, että toinen ui sitten 20-30m paikkeille, heitti damin sivuun ja sen jälkeen lähetin Novan hakemaan. Ekassa ui keskikohtaa kohden ja siitä lähti sitten damin hakemaan. Kääntyi ihmiseen kohti damin ottaessa, mutta kutsuessa toi damin. Vähän häiriötäkin tuli, jos ihminen ui perässä. Hyvin tällaisinakin sujui, varmasti vähän vaikeampi. :D Viikonlopuksi Nova on menossa myös mökille ja siellä testaa veneestä noutoa. Ihan aavistuksen Nova ihmetteli lumpeen lehtiä.

Gava ihastui sorsiin, jotka oli lähistöllä ja yritti noutaakin kahdesti niitä. Ruuti ui myös paljon ja käytti ääntään, jota sai komentaa olemaan hiljempaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!