Siirry pääsisältöön

T&T: Tokoa ja taipparitreeniä onnistuneesti

KE AAMUN TOKO

Mentiin Sirkuskentälle tokoilemaan Ellin ja tollerityttöjen Nekun & Toscan kanssa. Sinne tulikin myös tuttuja 30min päästä Veera ja aussiet sekä kerran nähty pinseri ihminen.

Paikka makuu: Gava meni maahan hyvin. Oltiin minuutti piilossa. Betoniseen skeittiramppiin sai nojata nojatuolin tavoin. :D Olipa mukava piilo! Ylös myös hyvin, Gava nousi ekana. Täytyy muistaa, mennä myös keskelle tai vikana sivulle käskettäväksi.

Koirat odotti puussa kiinni, koska autoihin paistoi ja tuossa oli varjoinen kohta.

Ruuti pääsi tekemään ensin parit eteenmenot. Ekan lelun vein sen nähden ja sitten salaa laitettuna (kun leikki toisella lelulla). Yhtä kepin pätkää piti pysähdysmerkkinä ja siitä neuvoteltiin.

Ruutille häirittyä seuruuta/zetaa: Jäävien käskyjä, noutokapulan tiputusta yms häiriönä. Ekasta maahanmeno käskystä pysähtyi ja sitten kerran seisomiskäskystä. Tämä olikin hyvä treeni, harvemmin näitä tehty. Välillä käskin myös itse Ruutia, joten sen piti kuunnella. Taisi tehdä ne oikein.

Gavalle eteenmeno: ensin appari vei lelun sen nähden. Sitten niin, että lelu jätettiin salaa samaan paikkaan. Yhtä hyvin juoksi sinne. :)

Gavalle metallilla estehyppyä: Aloitettiin ensin palautusvaiheesta, missä laitoin palautuskulmaa aina vain vaikeammaksi. Lopulta niin, että suorin reitti oli hypyn ohi. Gava ei mokannut kertaakaan. Vauhtina palautus. Ideana oli vain osata hakeutua hypylle.. Sitten testattiin kokonaisenakin vinolla heitolla (ehkä nekin aloitettava suorasta heitosta). Yritti ensin ohi, käskinkin vaan nouda -käskyllä. Sitten sanoin hyppy ja nouda. Toistolla sujui.

Gava teki tauon jälkeen vähän seuraamissuoraa: Palkkailin ne kohdat, missä ei pää osunut niin paljon jalkaan. Sitten vielä luoksetulo 30m ja suoraan eteen. Vähän oli vino edessä, tajusi jarruttaa niin myöhään.

Gavalla oli hyvä asenne ja Ruutikin näin helteellä teki hiljaa töitä.


KE IP TAIPPARITREENIT

Luukissa treffattiin tolleri ihmisiä taipparitreenien merkeissä. Halkolammen parkkikselle autot ja vieressä oli kivaa mäntymetsää. Eikä ötököitä :D Treeneihin tuli Sonja & Ruka (Megweg kasvatti) sekä sitten Siipiveikko- painotteisesti Jaana&Ilkka&Imppu sekä Katri&Ryyti.

Ensin hakuruutua Ruka, Nova ja Imppu järkässä. Novalle osa dameista oli aiemmin piilotettuja, lainattiin kahdelta vieraita dameja. Ruudussa yhteensä 6kpl, mutta lämpimästä kelistä johtuen otettiin vain 3kpl. Kaksi dameista oli variksen siivillä, jotka Nova toikin ekana. Tehtiin niin, että näki vain yhden damin viennin, jossa sitä kutsuttiin nimeltä 50m matkalta. Nova haki sen ensin, sitten toiselta reunalta, vielä uudestaan samalle reunalle koska siellä oli vielä dameja. Siipidamit Nova tiputti jalkoihin, kolmannen tavallisen ja vähän kevyemmän käteen.

Siipiveikot: Ryyti 2v tyttö, Nova 11kk ja Imppu 6kk
Lopuksi vielä variksilla treeni. Kasassa oli kolme varista, yksi vähän jäisempi ja meiltä kaksi käytettyä. Novan haki hyvin vähän jäisen ja toi käteen. Sitten huonomman variksen tuomista vähän mietti ja toi sitä vaihtelevin ottein. Huomasi samassa treenissä, miten muidenkin mielestä se oli inhottavampi. Nova haki siis kaksi kertaa variksen niin, että se vietiin sen nähden noin 10-15m päähän rinteelle. Lopuksi vielä motivoivampi, missä lintu heitettiin. Treenien päätteeksi otettiin siivet talteen ja huonompi lintu sai mennä pois. Treenattavaa on kyllä erilaisilla variksilla ja itse palautukset.

Hyvää treeneissä oli, että Nova toi kaikki noudot suoraan. Joko tiputtaen eteen tai sitten tuoden käteen. Ei missään yrittänyt omia. Damitkin kantoi suht hyvällä otteella. Treenattavaa on vielä, että tuo vähän paremmin käteen. Ja variksilla palautukset sekä erilaiset varikset. Nova oli oikein pätevä. :) Eihän tässä ole takana kuin kahdet hakuruutu treenit kasvattajilla, muutamat 1-3 damin treenit, yhdet keskenään tehdyt 6 damin treenit ja nyt nämä kimppatreenit. Sen lisäksi yksittäisen damin hakemista metsästä lenkki aktiviteettina.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...