Siirry pääsisältöön

Taippari - ja tokopohdintoja sekä käsityönä pannat

Häähumusta selvittyä (kesän 2/3 sellaisista). Vaikka unet jäi vähemmälle niin ehti kävellä päivässä useammat kilsat, tehtyä käsitöitä ja treenattua vähän koiriakin.

TAIPPARITREENI

Novan kanssa tehtiin damin palautus- ja luovutusasentoa. Testailin itse yksin ollessa vaikka aina voi kouluttajana sanoa vierestä, mutta ihan parhaiten monessa asiassa näkee mitä pitäisi tehdä, kun vähän testailee mikä toimii ja mikä ei. Novanhan on vaikea tuoda tavallista damia kunnolla tai pitää sitä. Aloitettiin treeni taskudamilla, joka on pentudamin kokoinen ja 80g painava. Annoin sen suuhun tai laitoin maahan maton toiseen päähän eli ehkä 1-1,5m päähän. Toisessa nyrkissä nami ja toisella otin damin kun oli hyvä. Vedin naminyrkillä koiran mukaan ja nostin nyrkkejä, että istui. Välillä meni puoliksi sivulle. Pystyi kuitenkin istua sen kanssa ja tehdä oikein. Seuraavaksi otin markkeerausdamin, joka on 250g. Tällä paristi huono ote, mutta saatiin aika hyvin onnistumisia ja istuminenkin onnistui. Seuraavaksi sitten 500g painava. Heti huomasi, ettei Nova ottanut siitä niin hyvää otetta ja koska painaa niin yritti keplotella, että ottaisi narusta tai reunasta. Pikku poika ei jaksa kantaa. :D Palkkasin parit pitämiset. Sitten ihan vain kantamisesta, että annoin suuhun, pari askelta jes ja palkka. Vähän kuin noutokapulan antaen, että itse pidin käden siinä mistä ei saa ottaa eli niistä naruista. Istuminen taas ei onnistunut vaikka tuli toistoja, seisoen Nova sai tuotua damin mun reisiä vasten, se oli paras mihin pystyi.
-> erikseen palautusasentoa kevyemmillä 80g ja 250g dameilla
-> 500g damin ottamista suuhun: pitoa tai kantamista
-> kun molemmat sujuu niin yhdistää


TOKO

Hieman haikeata oli lukea Facebook kaverien tokopäivityksiä SM-kisoista. Mutta joskus ajallaan sinne, kaikkialle ei ehdi. On tullut myös pohdittua meidän tokoilua. Tehdään silloin kun on fiilistä ja nyt on tarkoituksella otettu taukoa. Jotain pientä välillä, mutta sitten kun tekee säännöllisesti niin tulee tehtyä tavoitteellisemmin. Hiukan treenit on nyt junnannut samoissa asioissa, oon ehkä lintsannut treenien suunnittelua niin. Tietty pientä edistystä on.

Gava on herkkä, kuuliainen ja haluaa tehdä aina parhaansa. Sen kierroksia ei saa myös nousemaan liian korkealle ja yleensä jotain uutta harjoitellessa, milloin on mahdollisuus mokata vire laskee paljon. Mm viime kerran kun treenattiin hulluna kaukoja ja nyt on taas tehty tunnaria, jossa on tullut virheitäkin. Viime treenit on taas menneet alamäkeä eikä Gavalla ole ollut niin hauskaa kuin yleensä. Ruutu meillä on mennyt eteenpäin, mutta ei kaikki muu.

Päätin, että jatkossa palkkaan suurimman osan toistoista oli se väärin tai ei. Gava huomaa myös milloin olen tosi iloinen sen suorituksesta vai oliko se ok. Tunnarissa turha pelko on varmasti lelulla palkkaus. Gava muutenkin kestää sen joka tilanteessa. Tähän asti on vain tehty namilla, vire on matala ja niin myöskin ravaa matkat. Tänään palkkasin lelulla tuomiset. Tehtiin myös tunnarin maasta nappaus ja eteentulo leikkiä, missä leikittiin joka toisto. Jos oli huono eteen niin otin askeleen taakse -> korjasi ja palkka. Gavalla oli hauskaa. Sitten kaksi kokonaista tunnaria, missä heitin oman väärien joukkoon, meni 10cm päähän ja Gava kävi hakemassa. Eteentulosta leikit. Haki tunnarin ravilla. Lopetettiin treeni siihen, että hetsasin, jätin Gavan ja tunnarin. Sitten kutsuin tuomaan ja vingutin lelua. Tuli laukalla eteen! Jes! Tuollaisia halutaan. Oikein tekeminen ei ole kaikkein tärkeintä ja siitä palkkaaminen vaan, että on hauskaa. Ja kerran on koira, jolle tosi tärkeätä on tehdä oikein niin voi yrittää saada siitä irti vähän huolettomampaa tekijää. Ruutin kanssa ei voisi ajatellakaan.

Tällä hetkellähän Gavan tekeminen niissä kahdessa kisassa on ollut ok. Mutta se mikä siitä on puuttunut on vauhti. Pienikin epävarmuus myös hidastaa. Siitä myös päätin, että nyt tehtäisiin esim noudoissa enemmän kisamaisesti luovutuksia. Eli vasta edestä palkka. Koska Gavaa hämmentää myös kaavojen rikkominen, jos suurimman osan kerroista tehdään vauhdilla ja sitten ei tehdäkään niin mitä sitten pitikään tehdä alunperin? Ruuti taas ei mieti niin syvällisesti. Jotenkin itse myös lintsaa ja palkkaa aiemmin tai pelkää että palautus on huono tms. Varmaan myös edestä sivulletuloja pitäisi useammin tehdä. Kaikessa missä Gava juoksee mua kohti luoksetulo, noudot ja merkin kierto niissä se ehtii miettiä, mitä jos se teki väärin.

Gavan ensimmäinen vuosihan rakennettiin hienosti tunnetilaa, lyhyitä ja motivoivia treenejä. Täytyy muistaa, että vaikka se on vanhempi se ei tarkoita että 20% olisi sellaista helppoa ja hauskaa. Gavan kanssa on upeaa tehdä, mutta täytyy päästä irti "Ruuti maneereista". Ne on niin yö ja päivä ja se mitä Ruutin kanssa ei ikinä saisi tehdä, pitää melkeimpä tehdä Gavan kanssa.


- Siellä paha missä mainitaan eli Ruuti teki eteenmenoa. Ylläripallona tai sitten stopin jälkeen.
- Gava teki myös eteenmenoa, laskin 10m pihan pisin kohta päästä päähän. Ekassa olin jättänyt lelun mahdollisesti Gavan nähden. Juoksi puun luokse mihin oli nähnyt Ruutinkin menneen. Ehkä kolmannella käskyllä lähti. Siitä leikit. Toisella jätin G:n nähden lelun ja pinkoi täysiä epäröimättä.


KÄSITYÖT

Lomalla on monesti pitänyt mennä vähän ompelemaan, mutta aina on keksinyt jotain tekosyytä tai ei ole jaksanut. Nyt tein sitten kerralla kaksi pantaa. :D Ruutille ja sitten Novalle. Koristenauha (kiitos Emmin tuliaisten), ketju ja Kierrätyskeskuksen nahkapala (jostain vaatteesta peräisin). Vahvikkeet ja pehmusteet unohtamatta.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...