Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

10.12.2018

Näyttelytreenit Fan Yu:n opissa, kerta 2

1. kerta koulutuspäivä, (2. treenit), 3 kerta4 kerta

MA NÄYTTELYTREENIT @ Showhau Center Vantaa 

Tunnilla oli Nova tolleri, whippet narttu ja snautseri uros.

ALKUHARKKA, KONTAKTI KOIRAAN

Nova oli ekaa kertaa tuolla ja aika kiireessä mentiin paikalle. Uusi paikka meille, matossa oli paljon hajuja ja tuoksahtikin ainakin pressuväliseinä tai se nurkkaus. Toisessa päädyssä oleva peilikin sai alkuun ihmetystä.

Alkutreeniksi piti vain kiertää kenttää ympäri, ilmeisesti tavallisessa hihnassa olisi pitänyt mulla oli vähän pidempi itse letitetty pidempi hihna, jota testasin ekaa kertaa mutta tuntui vähän huteralta ja jousti vähän. Kontaktista kehut ja palkka, kun oli katsottu paikka läpi Nova halusi tarjota ihan seurausta.
Kokeilin vapaata seisotusta vähän peilin edessä, siinä aina jokin jalka oli nyt hassusti.

Ohjatusti katsottiin kahdesti Fan Yu:n kanssa esittämistä.


YMPYRÄLLÄ JUOKSEMINEN

Muutama askel kävelyä ja sitten juoksuun.

Aluksi Nova meinasi katsella mua paljon silloin piti vilkuilla poispäin ja jos oikein ymmärsin voisin sanoa "don't look". Katso- sanaa ei voi sisältää, kun se tarkoittaa tokossa katsomista. Mikseipä pystyisi opettaa sanaa, jonka naksuttelee tarkoittamaan suoraan katsomisessa. Kuten tokon eteenlähetyksessä.
- Toiselle koiralle tehtiin namin eteen heittämistä.
- Sitten sellaista, että appari juoksi namin kanssa edellä ja houkutteli koiraa (?). Tai että omistaja juoksi edellä ja houkutteli.

Hihna voi olla niskan puolella tai kouluttaja suosii pitämään oikean korvan edessä. Eli hihna tuli posken kohdilta. Koira pystyy katsomaan silti eteen, mutta ei pitämään kontaktia niin helposti.

Suoralla hihna voi olla pidempi. Kaarroksessa hihnaa lyhennetään. Hihna kokoajan tuntumalla, itsellä se heilui liikkeessä ja koira pystyi kaarroksessa kiilata = törmäys. Siinä onkin muistamista!

Käännöksessä pitää juosta koiraa kovempaa! (tokossa täytyy tehdä tiukka käännös ja hidastaa käännökseen, tässäpäin vastoin) Juokse pitkää askelta suoraan eteenpäin. Meen ehkä liian neliötä, jos en keskity, pitäisi melkein piirtää ympyrä/soikio hiekkaan. :D
Kuvakaappaukset eilisestä videosta, käsialhaalla, ajattelin että askel oli pitkä, se oli normaali.. Käännöksissä huomaa askeleen lyhentymisen ja lopussa meni ihan liian "kulmaksi". 
Videolla Nova pitää kokoajan kontaktia, niin itsekin ja hihna on takana. 
Voisin pitää kättä suorampana poispäin, jolloin saan koiraa kauemmas.SEISOTUS

Fan Yu näytti ensin mulle, kuinka seisottaisi. Asettui itse seisomaan paikalleen käveltyä siihen, näytti koiralle merkkiä seisahtua. Nova pysähtyi aika hyvään asentoon. Kun koski Novaan, Nova liikkui ehkä ajatellen rapsuttelua. Tarvitsee yleensä käskyn pysyä paikallaan. Toisaalta tämä oli hyvä nähdä ja täytyy treenata!

Pointtina myös, että jos koira liikkuu niin itse ei liikuta. Ohjataan käsimerkein koira takaisin, pannasta oikealla kädellä kiinni ja asettelu. Toistolla antoi asetella oikein. Koira oppii, ettei ohjaaja siirry mukana. Jätti takajalat melkein ministi liian vähän taakse. Etujalat suoraan. Sitten siirtyi siitä eteen ja nami sillä korkeudella, että koira katsoo suoraan eteenpäin, ei ylös. Näytti kyllä hyvältä, neliön tyyppiseltä, ei yhtä pitkäjalkaiselta ja selkäiseltä kuin ehkä mun seisotuksella. Ei tullut videota eikä kuvaa. :D


Mun seisottamana siirryttiin sivusta seisotukseen. Ekalla Nova lähti liikkumaan, muistin pysyä paikallaan ja pyysin sen eteen. Nova ei etutassuja siirtäessä laskenut painoa sille jalalle.

Sanoin, että pysyy paikallaan kun pidän namia edessä luovuttavana ja antaa silloin asetella jalkoja. Sanoi, että suosii kuitenkin seisottamista ilman nameja, onhan se nopeampaa ja hienomman näköistä. Täytyy vain harjoitella asiaa. On kierretty ongelmaa keksien miten pysyy. Ja ehkä siinä oli jokin pieni ero, miten asettelen kun ei keventänyt jalkoja kouluttajan kanssa.

Seisotus & hammastarkki yms: 
Tässä pitää vain toisella kädellä pannasta ja toisella namia näkyvissä. Ei palkkaa, kunnes tuomari käskee seuraavaan tehtävään tai poistuu koiran luota. Nami näkyvissä n. 20cm kuonosta, jos vilkaisee muualle käydä namia suun lähellä ja vetäise pois. Hyvä pointti!
Silloin koira pysyy koko tarkin ajan paikallaan ja kuitenkin liikkeisiin pitäisi nami saada pois. Eikä sitä voi alkaa kaivamaan kesken tarkin.PÖYTÄ

- koira keskelle ja suoraan, laske suoraan siihen kohtaan.
- whippetin voi opettaa laittamaan etujalat pöytää vasten takareunaan ja siitä nostetaan. Ja luvalla hyppäsi alas. (Nova hyppäsi mittaustilaisuudessa etutassut pöytään nojaten itse pöydälle, vaikka näki sellaisen toista kertaa ja ei rotua arvostella pöydällä. :D)
- whippetin tapauksessa laittoi seisomaan takajalat vähän sisäänpäin ja kun piti rintakehän edessä kättä ja antoi koiran venyttää itsensä kohti namia, takapää näytti paremmalta, laskevalta.
- 1,2,3 ja palkka - vihjeessä voit alkuun heiluttaa pienesti namia laskemisen tahdissa, kun koira ei vielä tiedä mitä se tarkoittaa.
- etutassuja siirsi isolla koiralla kyynerpään kohdalta


Nova nautti monesti Fan Yu:n rapsutuksista ja pyöri paijattavana. Sanoi, että näyttää ihan pennulta a kysyi vielä ikää. Novan nappisilmät usein saa myös pauloihin. Myöhemmin tuli puhe, että Kiinassa ei ole tollereita, vain kultaisianoutajia.

Nova rakastui myös narttu whippettiin, joka ei komentanut edes poikia. Fan Yu oli sitä mieltä, että saa antaa seurustella, onpahan sitten paremmat häiriötreenit. Näyttelyssäkin voi olla juoksuinen narttu. Kiinnitin huomiota, miten pääsääntöisesti on kuitenkin sosiaalisia koiria ja moni päästää nopeasti tervehtimään. Meidän ryhmän jälkeen koulutuksessa oli ryysistä ja varmaan 15 koirakkoa oli tiiviissä jonossa eikä kukaan rähissyt. Kaiken rotuisia, ei tainnut tosin paimenia eikä noutajia olla.

Tunti meni tosi nopeasti! Ja juoksuharkassa olin läkähtyä pitkähihaisessa ja vähän raskaat kengätkin oli juosta. Tuolla kumirouhetta, jota meni kenkiinkin niin ei pystynyt villasukkia laittamaan. Onneksi oli omat vedet ja kupit mukana. Tilassa oli iso vesikuppi heti oven suussa, mitä sai varoa (pahinta kennelyskä aikaa ja leviää varsinkin samasta kupista juomalla).

Nuori Rasmus varmaan samia ikiä kuin Nova nyt, silloin osasin pitää hihnaa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!