Siirry pääsisältöön

Nollavoitto!

Lauantaina Nova kisasi agilityssa Vantaalla I-HAHin kisoissa, tuomarina Sari Mikkilä 1lk:ssa.

Ekalle radalle mentiin ekana, siitä hyvä että Nova meni rauhallisesti starttiin kun ei nähnyt koiria radalla. Itsellä silloin parempi fiilis, kun koira on kuulolla. Saatiin rauha lähdössä ja rata oli kiva. Kaikki sujui suunnitellusti, puomilla pyysin alas asti, keinulla lähti vähän ennen lupaa. A toimi. Renkaan työnsin aika läheltä ja onneksi haki kepit itsenäisesti. Katsoin kokoajan koiraan ja pysyin liikkeessä.
0-rata, 1.sija ja luva! Ei muita nollia pikkumakseissa 7 koirakkoa luki kisakirjassa.

Kyseessä toinen nolla.
Novan videot



Toiselle radalle lähtiessä fiilis oli hyvä vaikka edellisellä koiralla kesti ja karkasi lähtö aukosta ulos meidän vierestä. Novasta ihana nainen. Seuruutin rauhassa lähtöön. Alku nätti.
Sitten renkaalla oletin vähän liikaa ja olin myös myöhässä. Ajattelin tukea vain esteiden linjalla eteenpäin, mutta olisi vaatinut tönäisyä kohti koiraa. Täytyy harjoitella sitä, että osaa juosta 5m mun edelläkin renkaalle ilman että autan, sekä ehkä niin että putken suu on vähän kaarteen muodossa eli ei voi juosta suoraan kohti putkea.. Toistolla pyörityksenä renkaalle haki hyvin. Eli hyl tuli, kun meni renkaan välistä ja putkeen.
Kohta missä tuli kielto (vaikkei virallisesti enään lasketa) oli valssi, hyppy suoraan ja lähetys hypylle joka viistossa pidemmällä. En sanonut käännöskäskyä ja näytti että vähän hidastin ennen lukitusta ja ehkä olin ministi huonolla linjalla. Rengas itsenäisesti ja hypylle irtoaminen siis, mutta tässä olikin alla jo virhe, joten otin rennommin.
Hyl

Kolmannella radalla ne kohdat, missä katsoin että saa olla tarkkana niin tiesin aika hyvin. Positiivinen ongelma alussa, että kääntyi liian hyvin ja itse jäin kökkimään koiran linjalla ja meni takaakiertoon. Tai hypyn ohi, jolloin pyöräytin sieltä. Sain vähän paremman mahdollisuuden yrittää ehtiä työntämään keinulle, mutten ehtinyt. Videolta katsoin myös, että hyppää hypyllä vinoon, ehkä kun varmistelin enkä lähtenyt suoremmin keinun linjalle. Olisi pitänyt ajatella hypyn käännöstä jo osanaan ja muurille lähestymistä. Nyt hyppäsi muurin viistoon kohti A:ta ja mua. Vähän jäljessä olin ja kiellon kautta keinulla. Keinulla oli malttamaton ja tuli ennen lupaa pois, teki mieli korjata. Mutta jatkoin. Loppurata oli hyvää, puomi nyt tosi hieno!
Tulos 10vp (kaksi kieltoa), 1.sija! Jälkikäteen hain palkinnot, en osannut odottaa niitä. Kelpaa kyllä!

Nova odotti kiltisti kevythäkissä rataantutustumiset. Lämppäsin vähän ennen tutustumista ja tehtiin paljon seurausta ja luopumista. Vähemmän leikkimistä. Häkissä makuulla palkkaa ja oven ollessa kiinni katosta. Autossa se vain istuu ja tarkkailee, ei malta nukkua. Jos olisi pitkä kisapäivä niin, ehkä häkki takapenkillä voisi olla hyvä, eli vähän suljetumpi alue mistä ei näe katsoa kokoajan ulos.

Nova alkaa lukea rataa paremmin ja irtoaakin. Intopiukassa on. Mutta sitä on treeneissäkin ja kontakteilla treenattava taas seuraavana ohijuoksemista, ylösmenoja ja erilaista liikkumista multa. Kepeillä puolenvaihdot edessä ja vaikeammat kulmat.

Varmaan tammikuulle menee taas tällä meidän kisat per kk tahtiin (ainakin viime kisoissa). Hyvää tekee treenatakin välissä, kun on nuori koira ja jonka kanssa saa olla tarkkana vireen kanssa. Tai eihän Nova nuori ole moneen verrattuna, mutta agilityn tasolla se on vasta elokuussa oppinut menemään kokonaisia agilityratoja. Silloin ajattelin, että ehkä hyppyradat olisi kisavalmiita ja kaksi nollaa on nyt agilityradoilta.

Mentaalitreeneihin menee läksyksi lähtöpaikalle meno (mitä viimeksikin tehtiin), se ettei kuuntele kuuluttajaa, en sitä itse radalla sitten enään kuule kun päästään vauhtiin. Se että pitäisin hyvän fiiliksen vaikka koiralla on intoa tai kiskoo (pyydän että kävelee vieressä ja pysähdys jos unohtaa). 

Palkinnot ja euronjuusto! 


Sunnuntaina Nova kävi virallisessa mittaustilaisuudessa, mittari näytti 50cm rajaa.
Maksiksi 50cm-> meni. Jatkossa siis samaa koko luokkaa Gavan kanssa. :)
Ehkä joskus voi miettiä saisiko millin matalempaa mittausta, mutta nyt kolme tuomaria oli korkeudesta samaa mieltä, osa ei katsonut tai tiennyt toisen mittauksen tulosta.

Nova hyppäsi näyttelypöydällekin paikaltaan, ekalla kerralla nostin ja toisella totesi, että tänne varmaan piti tulla. :D Novan mielestä se hyppii kyllä, mitä vain jos agilitysta puhutaan.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...