Siirry pääsisältöön

Agilitya vuoden vikat kerrat

Keskiviikkona 12.12 Saijan agilityssa
Novalle
- kepeillä vedätystä, täytyi laittaa ohjuri, kun jätti 4 vikaa väliin.
- keinu lähtien samaa aikaa hyppy + keinu. Ekassa epäröi hetken ylösmenolla.
- Ratapätkät ja A oli ok

Gavalle
- kepit hyvin! Ohjuri kiinni 2. kepissä. Myös 90 asteen kulmassa pituus ja kepit. Leijeröin lähellä olevan putken.
- Hankalassa kuviossa eka jäin kiinni valsseihin. Sitten pyrin menemään ne nopeasti ja jättää koiraa tekemään.
- in-in kohta A:n jälkeen ekassa ei kuunnellut, sitten varmistin selkeällä ohjauksella.


Keskiviikkona 19.12
Novan vuoro treenata


Aalla päällejuoksu: ensin lelun kanssa sitten radalla ottaen muurinkin loppuun. Näitä en ole aiemmin tehnyt mutta kouluttaja taas tekee. Täytyy treenata jatkossakin ettei hirvitä niin. ;)

Putki ja puomi erottelu: rata ei ihan noin mennyt, mutta halusin viikkojen takaisin tyyppisen kohdan. Onnistui jo tokalla, Saija taputti puomia ja apuna myös mun liike. Kerran kun en ollut alasmenolla tarkkana jätti pysähtymättä. Täytyy testailla, että osaa tehdä pysähdyksen ilman osoittamista tai lisäkäskyjä alasmenolla..


Kepit vedätyksellä: tämä oli viimeksi vaikeata. Laitoin ohjurit mun puolelle 2 ja toiselle 1. Yritti kahdesti tulla perään ja rytmisekosi. Kolmannella malttoi ja pystyin juosta edellä keppien keskivälistä kiihdyttäen. Jatkon tavoitteena on siedättää puolenvaihtoon edessä.

Keinulle haku vauhdikkaassa kohdassa: ekassa itse jäljessä ja juoksi ohi. Ollut vaikea muillakin. Tätä Nova tehnyt ennenkin. Toisella kerralla päätin kokeilla leijeröintiä, sujui hyvin! Ehdin siitä paremmin keinun ylösmenolle.
Rengas ok. Keinu vaatii treeniä juuri siihen, että itse on jäljessä.

Radalla oli hyvä takaakierto persjättökohta (19): ekassa tein valssin ja rima tippui. Koira ajautui aika hyvin takaakiertoon. Täytyi uskaltaa koiran mennö myös vähän itsenäisemmin, koska muuten itselle tulee kiire. Sitten tein vain persjätön ja tuli hypyn ohi. Sitten päällejuoksu oli myöhässä ja tuli ohi. Nyt näin ohituksen, ohjeena oli tehdä päällejuoksu katsoen että koira hyppää mutta samalla liikkuen persjätön kohtaan. Saatiin onnistumaan niin, että appari seisoi niin ettei hypyn ohi kurvata niin helposti. Vaikeita viistokulmia lisää.

In-in kohta (21) oli tuosta seuraavana ennen aata. Se sujui hyvin! Nova kyllä tuli jo edellisellä hypyllä aika hyvin oikealle puolelle hyppyä. Mutta siitä piti osata irrota vielä hypylle. Käytin vastakkaista kättä työntöön hypylle. Vaikka kaikki ei käytä, se tuntuu vain luontaisimmalta.. Tollerin kanssa kohta varmaan helpompi vs paimen joka ei tahdo tulla niin lähelle. Kuvio jää läksyksi (keinu- aa väliset hypyt).

Olin taas huonosti katsonut radan ennakkoon ja mentiin ekana. Järkeviä asioita sai kuitenkin sieltä poimittua ja Novan kanssa tärkein olisi kasvattaa sen osaamista ja saada asioita eteenpäin. Kyllä sen kanssa ehtisi tehdä asioita myös sen puolesta ja autella, mutta pitää opettaa koiran vastuulle. Ja vaikeissa kuvioissa on apua työkalupakista.
Kontakteilta ei tullut nyt otettua suoraan radalle. Täytyy tehdä niitäkin.

Treenaa:
- kepeillä vedätys
- keinulle meno itse jäljessä
- päällejuoksu ja persjättö (19)

Ke iltana käytiin Talissa ampumassa
Leikin Gavan kanssa, otettiin laukaus, mitä alkoi katsomaan ja hetken aikaa ei halunnut leikkiä. Sain hetsattua siihen mukaan ja leikki. Toinen laukaus vähän viiveellä ja taas halusi katsoa. Ehkä vähän nopeammin leikki, palautui ja normaalisti käyttäytyi sen jälkeen. Täytyy nyt päästä kokeilemaan uusiksi. Mietin myös onko aiemmin syönyt ja ollut paikallaan.. Taitaa olla treenattavaa tai ehkä erikoisherkkuja mielummin. 

Samalla nähtiin Emmiä, Fisua ja mukavanoloista Mio urosta. Inka ja Saimaa tuli myös ja saatiin kiva iltalenkki. Novakin tykkäsi naisseurasta. :D 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...