Siirry pääsisältöön

Aksailua, keinulle itsenäisyyttä ja keppihaaste

KE Saijan agilitytreenit 

Nova teki alkuun melkein koko ajan. Gavalle loppuun mini treeni ja odotti hallin laidalla.



Novan kanssa: 
1-6: Novalle oli vaikea keinulle irtoaminen tai osakseen ehkä muurilla hyppäsi aina mua kohti ellen ollut vedättämässä edessä. Kokeiltiin tässä kaksi eri vaihtoehtoa, ekassa taisin tehdä takaaleikkauksen 4 hypyllä? Toisessa jätin odottamaan, lähetys puomin puolelta käännöskäskyllä hypylle ja ehdin päällejuoksuun ja haki silti kivasti hypylle 4. Rimat nyt 50cm. Erikseen 3-6, ekoissa piti voimakkaasti työntää keinulle. Jos olin ylösmenolla rinnalle oli helppo. Jos olin muurin vieressä niin vaikeampi ja tuli kohti. Muutamissa toistoissa alkoi sujua.

7-13: puomilla tosi hyvä ylösmeno ja hakeutuminen. Haki hyvin 2on-2offiin vaikka ehti mua ennen. Korjasi vielä alemmas, kun juoksin edelle. Ei ollut nyt myös etupalkkaa, kuten yleensä ekalla toistolla.
11 putken suu ei löytynyt ekalla, ehdin vähän liikaa hidastaa. Muuten ton tyylistä muutenkin olisi pitänyt treenata sillä, että pääsen jatkamaan siitä. Tokalla ok.
Tuli 12 hypyn ohi, kun hetken jäin miettimään mihin sitten.
11-13 jäi uusimatta.

Kepit: ohjuri 2 kepissä. Otin putken suun edestä, takaaleikkauksella kepeille. Ekassa meni hypylle. Sitten sujui. Toi oli jo riittävä onnituminen.

16-21: Vauhdikas pätkä sujui kivasti. Rymitin vain vähän käännöstä 21 hypylle, koska oli mua lähempään päätyyn, aika turhaa kuitenkin. Nova juoksi ihan riman eteen ja sinkosi takaisin päin, koska en ollut sanonut että mene ja käänny siellä tai hyppää se suoraan. Voi ne maksitkin ihan viime tinkaan kieltää. :D Toistolla tippui rima, mutta lähti sinne hyvin käännöskäskyllä.

A:lla oli käännöskohta ja loikkasi alastulon. Jätin lelun ja niin ok. Ilman eka rajalta. Sitten teki vähän epävarmasti ja ihan selkeän kosketuksen. Novalle oli jo vähän liikaakin treeniä, täytyisi joskus tehdä riittävän lyhyetkin pätkät eikä kokeilla niin pitkään kuin ehtii. Nytkin jäi jättämättä lelua tai miettimällä tarkkaan, mitkä kohdat haluaa palkata.

Kennelyskä kauden takia kouluttaja ei palkkaa leluilla tai nameilla ellei poikkeus.


Gava kanssa: 
lyhyenä treeninä kepit. Halusin kokeilla putken toiselta puolelta. Tutustumisessa oltiin sanottu, että yksikään viikkotreeneissä ei ole mennyt hypylle kun ohjaaja on keppien puolella putkea. No ekoilla kerroilla Gava juoksi hypylle, kun ei "nähnyt" muuta. Ja lähetin kunnolla eteen, kun oli niitä jotka ei meinannut irrota.. Kouluttaja meni väärän hypyn eteen ja sitten löytyi kepit. Pystyin myös lähteä keppien suuntaisesti liikkumaan lähetyksen jälkeen. 2 kepissä oli ohjuri kiinni.

Ja kun mielikuvissa oli maanantailta niin kiltti ja hidaskin Gava niin nyt se oli taas kovis Gava joka menee täysiä, lepakoi ja meinaa poimia kaikki ansat. Vähän kiltille neitille vaikutti Novan agilityn katselu. :D Katselee monesti niin tyynesti ja ainut, missä näkee on vauhti. Esim 9-11 meinasi mennä hypyn 12 ennen putkea 11.


Läksyksi Nova: 
- muuri+ keinu itsenäisesti
- A:n käännös
- kepeillä kulmia
- palkkaa irtoamisesta, sivuttaisirtoamista 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...