Osallistuttiin Nova tollerin kanssa Trimmaamo i-Groom:in järjestämään näyttelykoulutukseen. 6 tunnin tilaisuus Taitoa Tassuihin hallilla. Koirille kaksi kierrosta, jossa ekassa Fan Yu kouluttaja näytti, kuinka toimii uusien koirien kanssa. Mukana oli eri rotuisia ja ikäisiä koiria. Hyvin sai erilaisia vinkkejä. Koulutus oli englanniksi, mutta pääosin ymmärsin kaiken. Hiukan jännitti, mutta kannatti lähteä! N. 15 vuoden kokemus esittämisestä ja halu opettaa koiria niin, että koirakko tekee yhteystyötä.
Ekaa kertaa osallistuin näyttelykoulutukseen ja onneksi tulikin näin nappikouluttaja, koska halunnutkin opettaa koiralle taitoja, näissä oli paljon samaa kuin tokopuolellakin.
Kouluttaja Fan Yu esiteltiin näin
"Fan Yu - ammattihandleri, kasvattaja, trimmaaja ja taitelija Kiinasta, Beijingistä on tulossa Suomeen uudestaan!
Hänen ensimmäisen Best In Show Fan Yu voitti vuonna 2003.
Vuonna 2007 hän aloitti kasvattamisen "Fan's" kennelnimellä (bichon frise), ja samalla aloitti ammattilaisena kaikkien rotujen handlerina ja trimmaajana. Seuraavina vuosina hänellä on ollut paljon erinomaisia saavutuksia, hän on vienyt monia koiria huipulle. Tähän mennessä korkein BIS1 saavutuksen Kiinassa on saavuttanut Fan Yu ja hänen siberian husky Rush.
Vuodesta 2009 Fan Yu alkoi käydä Yhdysvalloissa säännöllisesti vuosittain. Hän rupesi kuuluisan amerikalaisen ammattihandlerin Bill McFaddenin avustajaksi ja osallistui moneen suureen näyttelyyn hänen kanssaan.
Näyttelyiden lisäksi Fan Yu tekee koirapatsaita.
Viime aikoina, Fan Yu on alkanut sitoutuneesti työskentelemään parantaakseen opetusta, trimmausta ja handlausta Kiinassa."
TUTUSTUMINEN / Perustukset
- Vilkas koira saa tulla häkistä vasta, kun panta/hihna kaulassa. Silitellään ja luvalla ulos.
Uuden koiran kanssa kävellään tavallisessa hihnassa, seisotaan tai mennään maahan istumaan.
Kaikesta kontaktista kehutaan.
- Jos koira kiskoo pysähdytään. Koiran alkuun vilkaistessa ohjaajaa, se saa jatkaa haluamaansa suuntaan.
- Jos koira hyppii, vilkkaan koiran kanssa ei huomiota, mutta ujolle koiralle kehutaan. Jos koira leikkii hihnalla ei huomiota.
- Nuuskimista ei kielletä, mutta kun koira siirtää huomion ohjaajaan kehutaan. Nuuskimista voi ajatella niin, että tuijotat keskittyneenä älypuhelinta, joku siirtää puhelinta sivumpaan ja yrität seurata sitä ettei katsominen keskeydy. Tätä ajatusta voit hyödyntää koiran kanssa. Voit pienesti vetää koiran päätä siis sivuun, ettei pysty jämähtää yhteen kohtaan. (Kilpailu on sitten emergengy/hätätilanne, jonka takia perustreenit pitäisi olla hyvin tehnynä) Nuuskiminen on myös yksi merkki rentoutumisesta, kiihtynyt koira ei ehdi nuuskia.
- Ravistelu ja haukottelu myös merkki rentoutumisesta
- Hyvissä ajoin kierrä näyttelyalue/treenialue läpi, kehu kontaktista ja siitä saa sosiaalista palkkaa.
- Jos koiraan ei saa kontaktia niin sitten namien kanssa. Yhden koiran huomion saamiseksi käytti myös ruskean helminauhan heiluttamista ja sujauttamista taskuun.
Koirilla vireen voi ajatella viivana, kun koira hyppi, rähisi tms niin vire oli tapissa. Siinä viressä ei myös kouluteta. Osa koirasta vaatisi enemmän aktivointia tai väsytystä ennen kehää. Novalla nyt ollut tätä ennen aktiiviputki päällä, mutta joskus siitäkin löytyy enemmän ylimääräisiä höyryjä.
Alkutreenit tavallisessa hihnassa |
EDESTAKAISIN / UP & DOWN
- ajatellaan suora linja maahan, ohjaaja kävelee sitä suoraan. Jos koira menee sen suuntaisesti jatketaan, ei väliä alkuun onko edessä, sivulla vai jäljessä.
- Jos koira kiskoo sivuun, pysähdytään, kehutaan kontaktista ja pyydetään käsiavuin koira mukaan.
- Ei nameja edelleenkään
- Kun koira ottaa kontaktia kehutaan tai rapsutellaan
- Treenin edetessä kriteeri siihen, että pysyy sivulla. Joskus pyöräytti koiran ympäri tai odotti että koira itse tulee takaisin.
Kun edestakaisin kävely sujuu, kokeillaan raviaskelia.
Sen jälkeen voidaan nostaa myös hihna ylös kaulalle. Pidetään vain tuntumalla, mutta koiraa ohjataan vain suullisesti ja mahd käsiavuilla.
Hihnan ollessa ylhäällä kaulalla voi juosta kovempaa ja koskaan ei kiskota ylös.
- Jotkut koirat vaativat hihnan nostoon harjoittelua ja palkataan ylöspäin
- Tuomarin edestä ja suoraan. Kääntyessä voi kääntää oikean jalan taakse, ettei koira käänny liikaa. Vilkaise tuomaria. Koiraan kontakti. Sitten pari askelta kävelyä ja juoksuun, pidä kontakti koirassa niin näet miten se menee.
- Jotkut tuomarit haluavat että seisotetaan sivuttain tuomarin eteen, jotkut kai nähdä koiran pään. Osa tuomareista ei halua itse liikkua. Kiinassa/Jenkeissä kai tuomari siirtyy, jos haluaa nähdä sivuprofiilia. Suomessa kehäkäytännöt vaihtelee paljon tuomarista. Esim jos arvostelu on liikkeiden jälkeen, koira seisotetaan pöydän eteen.
- Paimenkoirien kanssa juostaan yleensä kovempaa kuin muiden rotujen kanssa
- Koiran vahva katsekontakti liikkeissä: mentiin eteenpäin alkeistreenissä kun koira katsoi eteen. Näytettiin kädellä eteenpäin, tai ettei käsissä ole mitään. Kehutaan, kun koira katsoo eteen. Ei huomioida tai katsota koiraan, katsellaan vain muualle. Edestakaisin liikkuessa ehkä myös helpompi hoksata kriteeri.
Video edestakaisin liikkeistä (Muut 4 eri koiraa)
SEISOMINEN
- aluksi opetetaan koira seisomaan yleisimmällä tavalla eli ohjaaja on kyljen puolella.
Pennulle tai nuorelle (video alla):
- ei nameja tai näytetään ettei ole palkkaa kädessä
1. ohjataan koira kädellä houkutellen eteen, kun seisoo niin hierotaan lapoja ja niskaa, ekalla kerralla se on riittävä. Pyöräytetään kehutaan ja koira ympäri.
2. Seuraavaksi hieronnan yhteydessä siirretään vähän etujalkaa. Kehut ja pyöräytetään ympäri (vapautus). Jalan siirto: nosta ylös, siirrä rauhallisesti ja laske nätisti. Ei raahata maata pitkin tai tönitä.
3. Kaikkien jalkojen asettelu, mahdollisesti siirtää toista etujalkaa ja takajalkaa tms. Saattaa olla, että ensin harjoitellaan paikallaan pysymistä takapäähän koskiessa, hieroen tai silitellen.
- Itse oltava tosi rauhallinen!
- Alkuun on helpompi ehkä istua maassa, sen jälkeen voi myös seisten koiran yli asetella.
- Näyttelyssä pidetään oikealla kädellä pannasta/hihnasta kiinni (ylhäällä kaulalla, muuten koira voi kääntyä ja siirtyy paikaltaan) ja vasemmalla kädellä asettelee jalat. Sen jälkeen hihna vasempaan käteen ja oikeasta taskusta voi ottaa namin. Tai siirtyä siitä koiran eteenkin.
- Kun koira osaa seisomisen aseteltuna niin voidaan alkaa opettaa siirtymistä eteen ja etäisyyden kasvatusta askeleittain.
- palkka tulee nopeasti, koiralle opetetaan myös, että palkka lähtee pois jos yrittää liikkua kohti. Alkuun voi auttaa jarruttamalla hihnasta että odottaa paikallaan. Sitten jättää sitä pois.
- Jos koiralla on nami nenän edessä ja se asetellaan, täytyy namin pysyä ihan liikkumatta ettei käsi liiku takajalkoja siirtäessä. Voit opettaa myös koiralle, että se osaa seisoa paikallaan (luopua osittain) nami n. 30cm kuonosta, jolloin käden ei tarvitse niin millilleen pysyä paikallaan, riippuu tosin koiran koosta onko mahdollista.
- Kun koira pysähtyy seisomaan pidetään hihna tuntumalla, sitten löystetään (kun koira osaa itse asettua oikein) tai asettelun jälkeen. Jos koira ei osaa tätä, voidaan löystää hihnaa, jos yrittää liikkua kiristetään tuntumalle. Palkatessa voi ottaa tuntumalle ettei liiku. Jos koira nojaa hihnaan, vie nami poispäin ja kun on nätisti tuo namia lähemmäs.
- Hihna voi olla maassa, kädessä rullattuna tai kaulalla, ei väliä
- Parempi ryhti koiralle niin, että vedetään kevyesti hihnalla taaksepäin, löystetään ja sama uusiksi niin koira ottaa tukevan asennon
VAPAA SEISOTUS
- Koira seisotetaan suoraan eteen, paras kun on lyhyt aika seisottaa koira.
- Nopein tapa on opettaa koiralle yksittäisen tassun siirto (käsimerkillä tai omaa jalkaa siirtäen siihen suuntaan)
- Pyöräyttäminen ympäri on hidasta, etenkin jos on lyhyt hetki aikaa saada koira seisomaan hyvin. (Eri asia arvostelua tehdessä, jolloin koira seisoo 1-5min.) Pitkään aikaan pääsyyn, täytyy vain vaihdella palkan saamiseen menevää aikaa 30sek, 1min, 10sek, 2min. Ja koiraahan voi palkata välissä, etenkin 1,2,3 palkka (alla) ja etenkin jos se osaa pysyä paikallaan palkatessa. Jotkut tuomarit on myös sanoneet, ettei palkkaisi koiraa.
- Noin koiran mitan verran oltava kauempana, liian lähellä koiran pää nousee liikaa. Piti myös namia vatsalla, että koira katsoi sopivaan korkeuteen.
- Jos koira ei keskity namin kanssa niin kokeile käden viemistä ihan ylös (sekin ekalla videolla). Tai ilman namia ja nami tulee, kun seisoo hyvin.
- Aluksi kriteerinä on etujalat
- Koroketyöskentely: voidaan opettaa koiralle oikeaa asentoa laittamalla se korokkeelle etujalat sen päälle. Palkataan suora asento, koira saa itse hakeutua korokkeelle. Tässä on hyvä opetella myös palkan tuomista koiran pysyessä paikallaan.
Pari palkkaa korokkeella ja sitten kokeillaan maassa seisotusta.
- Novan ekasta videosta näkee lopusta kuinka siirti etujalkaa vain käsimerkillä ja vähän omaa jalkaa siirtäen.
- Jos koira tulee kohti, niin se korjataan aina kääntäen takaisin päin ja seisottamalla uudestaan. Ei pyöräyttäen ympäri ohjaajan ympäri, koska silloin pääsee siihen suutaan mihin liikkuikin. Täytyy myös opettaa ohjaajan etäisyyttä, namin kanssa pysymistä yms.
Moni koira seisotetaan vapaasti namilla imuttaen hyvään asentoon. Novankin kanssa ekoissa toistoissa teki näin ja sitten häivytti apua siihen että kädet oli vatsalla tai käsi ylhäällä. Koira ei aina keskity tai tiedosta jalkoja jos syö vain namia. Ilman namia voi ohjata myös käsillä koiraa hyvään kohtaan tai siirtymään vähän.
1, 2, 3, palkka:
- Kehässä koiran on joskus oltava tarkkana ja näyttää valpasilme. Opettaa tämän niin, että kolmosella koira saa palkan. Tätä voi tehdä kaikissa seisomistreeneissä. Vähän jännitettä luovalla äänellä laskeminen.
- Joillakin on tämän sijaan se, että vispaavat kättä joka suuntaan. :D Itsekin tehnyt niin, että heilutan kättä ja sitten nami voi lentää (asento tietty muuttuu sen jälkeen)
Ympyrällä ota kävelyaskeleet ja lähde sitten vasta juoksemaan. Kun koiralle on opetettu suoralla kohta missä pysyä niin pitäisi olla helpompi tässäkin.
Kolmiota ei käyty läpi, mutta siitä kuulemma pitäisi katsoa missä tuomari on ja oma sijainti sen mukaan.
Seisominen, koroke, vapaa seisotus ja 1,2,3 palkka : video (3 koiraa)
Novan eka kierros Fan Yu:n kanssa, tavallisessa hihnassa (meillä noutajatalutin), video alla:
Novalla ei kauaa kestänyt, kun se hoksasi että tehdään hommia kivan handlerin kanssa. Rapsuttelut kelpasi ja kehut.
Edestakaisin kävelyyn siirtyivät, käveli siinä hyvin suoraan ja pystyi kokeilla juoksua. Musta juoksi vielä paremmin vieraan kanssa (katseli paremmin eteen).
Seisotuksessa alkuun tarjosi istumista ja kysyikin onko tehnyt tottelevaisuutta. Ekat kerrat palkkasi namilla pysähtymisen, sitten auttoi namilla oikeaan asentoon. Sitten onnistuikin nami vatsan päällä ja ylös nostettuna. Pysyi paikallaan hihnan vapauttaessa ja siirtyessä kaemmas. Vaikka käskyt tietty oli ihan eri, kieli, vain eleet oli samoja vaikka seisomisen vihjeet ollut itsellä erilaisia. Toki jalan yksittäistä siirtymistä olen samaan tapaan ohjannut.
Novan kanssa ei keksinyt mitään hinkattavaa tai läksyä, ehkä tietty ne istumiset pois. Olin ajatellut että pitäisi liikaa kontaktia. Häntä kyllä heilui ja Novalla oli kivaa. Olipas hienoa saada videolle, miten ammattihandleri esittää!
Novan ja mun kehätreeni, video alla:
Ympyrällä juokseminen alkuun. Koiran käsittely, tässä sanoi että anna nami. Niin yleensä annankin ja pidän pannasta..
Edestakaisin:
- lähde tuomarin rinnalta, mene tuomarin eteen ja juokse suoraan (ei etuviistoon!)
- katso tuomaria kun olet kääntynyt, sitten pidä kontakti koiraan
- noutajan kanssa hihna yleensä ylhäällä, itsellä hyvä ryhti, suoraan kohti tuomaria
- Fan Yu näytti mulle kuinka se tehdään, otti käännöksen jälkeen pari kävelyaskeltakin. Koira hihnassa tuntumalla, mutta mennään koiran tahtiin, koiraa ei ohjata hihnalla, senkin takia pitää olla kontaktia koiraan että tietää missä se menee. Hihna oli pidemmällä kuin mulla, helpompi olla sitten suorassa.
Meidän vuorolla oli jo kello käytössä, ekoilla ei ollut ja ei ehditty katsoa seisotusta.
Nova mun esittämänä ja Fan Yu neuvoo
Novan kanssa alkuun tuntui, että jalat on miten sattuu. Mutta pitää paikkansa, että ensin autoin vähän avuilla oikeaan asentoon. Ehkä alkuun namilla, sitten kädellä ilman namia. Sitten palkkasin myös niitä, mitkä oli sinnepäin. Ja korjaamalla.
Häntä ylös:
- innosti koiraa, sitten seisotus ja palkka kun häntä ylhäällä. Saattoi myös koskea hännän alle ja palkka. Väleissä pyörähdys, innostus ja uusiksi.
PÖYTÄ, video
- Koira viedään pöydän oikealle puolelle, nostetaan vasemmalla kädellä, rintakehän ympäri ote (tottunut koira ei rimpuile ja tietty vain pienet rodut)
- koira lasketaan pöydän takareunaan, ja pyydetään se seisomaan etureunaan.
- koira seisotetaan aina pöydän etureunaan, koska tuomarin katsoessa edessä sen ei tarvitse nojata pöytään kurotellessa koiraan (pöytä voi silloin myös heilua)
- ohjaaja seisoo sivussa, jolloin tuomari voi katsoa koiraa sivusta tai edestä. Opettaessa voi olla edessä ja opettaa tuomarin tekemää käsittelyä.
- ekoissa treeneissä koiraa hierotaan vain kun se seisoo etureunalla, jos pakittaa kosketus loppuu
- Koira asetellaan pöydällä, etujalat ottamalla kevyen otteen jalan yläosasta ja tukien toiselle kädellä kaulaa. Tai jalka ylös ja paikalleen. Katso, että koira seisoo suorassa.
- Yhdelle opettiin asentoa korokkeen kanssa, että koiran pystyi vapaasti asetella
- Yksi väisti pään katsomista (samaa tekee kaulapannalla), joten opetettiin yhteen käteen nojaamista ja sitten kahden käden tuomista. Myös niin, että tuomari katsoo muutaman metrin päässä ja kävelee kädet ojossa katsomaan päätä. Koira voidaan tulkita araksi vaikkei se ole, jos väistää käsittelyä!
- pöydällä seisominen vaikkei hihnasta pidetä tai ohjaaja ole pöydässä kiinni
- hierominen/silitys eri paikoista ja koira pysyy paikallaan
- näissä palkattiin namilla, kun koira oli seisomassa tai kehut ja pois pöydältä, sitten hetki vapaalla, pyörähdys ja uudestaan
- monesti näissä käytti namia suussa, sai kädet vapaaksi ja koiran katsomaan ylös
- jos koira meni istumaan, kädet alaspäin hieman pöydän alle piiloon, koira kumartuu katsomaan ja nousee seisomaan
Epävarmuutta haukkuva koira:
- spitz pelkohaukkui koiria ja vähän ihmisiäkin alkuun. Jos haukkui, sitä ei huomioitu pysähdyttiin vain. Halusi omistajan luokse ja sinne pääsi vain ottamalla kontaktia hihnan päähän kouluttajaan. Myöhemmin piti kääntyä kohti. Kriteeriä siis nostettiin pikku hiljaa.
- edestakaisin kävelyssä pysähdys jos lähtee sivuun. Kehut kun menee hyvin. Kun alkoi rentoutua, nuuskia ja ravistella otettiin namejakin mukaan.
- Koirien pelkohaukkuminen käytiin läpi, lähestyttiin kilttiä gorgia alkuun häkissä olevaa ja sitten ulkopuolella. Jos haukkui pysähtyi. Kehut jos otti kontaktia. Pääsi omistajaa moikkaamaan välillä palkintona. Tai sai nameja.
- myöhemmin sai kävellä hihnassa toisella puolella borderterrieri ja spitz, välillä nostivat rähinän, piti hihnoilla koirat erossa toisistaan. Kehua, kun olivat nätisti. Kun ylimääräiset höyryt oli poissa, otti räyhäävän koiran omistaja vieraan koiran ja niille annettiin herkkuja lähekkäin, käveltiin ympyrällä 2m etäisyydellä.
- Koulutuksen lopussa oli iso ero 10kk ikäisen koiran käytöksessä! Ei huomiota huonosta käytöksestä, vain hyvästä. Omistajan sylissä sen käytös oli huonompaa, joten määrättiin maahan ja huomiota vain hyvästä käytöksestä.
Muista, että näyttely on maksettu harjoitus! Ota se aika, mitä tarvitset ja tehkää yhteistyötä.
Vielä on tulossa näyttelytreenit kouluttajan opissa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!