Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

2.5.2022

Tofun Wt treeni, helppo: markkeerausheittoja ym ja Novan haukkusuunnitelma

Ma 2.5 aamun Tofun wt- treeni

Tehtävä 1: Markkeerausheitto kauemmaksi ja lähiheiton hämäysdamin appari nostaa ylös. 

Äiti käveli n. 40m päässä ja heitti markkeerausdamin n. 5-10m pidemmälle paikasta. Seuraavaksi käveli eteenpäin ja heitti toisen damin eteensä, mutta poimi sen pois. Tein Tofulle tässä välin seurausta, kun oli niin innoissaan menossa. Lisäksi meinasi varastaa kahdesti siitä, että osoitin damin ja kutsuin takaisin. Seuraus sujui hyvin. 

Meni ensin katsomaan lähemmän paikan, missä oli hämäys dami, toisesta n. 10m päässä. Sitten jatkoi hyvin ylöspäin mäkeä ja upposi syvemmällekin kuin missä dami oli. Takaisin tullessa sai hajun ja toi markkidamin. Kokeessa haasteena oli kahden damin sijaan oli 6 damia, joista jäi 3 taaemmaksi tallatulta alueelta otettiin 3 ylös. Ja maasto oli myös peitteisempi. 

Kuva: Krista Leinonen 2021

Tehtävä 2: Markkeerauksia 2 jonon mallisesti, appari siirtyy kauemmaksi heittämään jälkimmäisen. 

Tofu meinasi ekasta heitosta varastaa (en sanonut odota). Ja otettiin uusiksi. Seuruutin poispäin ennen lähetystä. Eri suunnasta sama muistipaikka kuin viimeksi. Kauemman heiton näki, mutta ei laskeutumispaikkaa. Löysi kuitenkin nopeasti ja meni suoraviivaisesti. Matkaa kauempaan 40-50m. 


Tehtävä 3: Drive katsellen.

Damien heittelyä 10m päässä ja vaakutusta. Palkkailin kun otti välillä kontaktia, mutta katsoi kuitenkin pudotukset. Oli hiljaa. Katsottiin n. 6 heittoa? Sen jälkeen sai leikkiä vähän lelulla. Appari keräsi damit ylös, eikä noudettu mitään.


Summasummarum

  • lähimetsä on helppo, kun damit ei mene niin piiloon (vähän aluskasvillisuutta). Matkat oli mukavuusalueella. Yllättävän hyvin meni hajualueen yli ainakin näin motivoituna. Vaikeutusta näihin olisi, että kuulisi vain "vaak vaak", mutta ei näe damien tippumista. 
  • Molemmat tehtävät oli hetsaavia, ei hyviä säännöllisesti ja ensimmäisenä tehtynä. Muistaa itse että minimoisi näissä omaa osoittelua. Tofun asenne oli innokas ja vähän tuhmakin. 
  • Matkaa pitää lisätä ja myös vaihdella haastavien tehtävien välillä. Tänään treeni oli helppo ja hetsaava. Voisin myös koittaa muistaa laskea arvion matkasta. Tofu oli muuten täysin hiljaa, mutta ekojen heittojen jälkeen kun käännyin kuului kerran piip. Treeniä aloittaessa hyppi myös kohti ja koitti hamuilla dameja, huonoa käytöstä.
  • Haastetta: Samassa metsässä on varaa vähän pidentää matkoja tai laittaa toinen muistipaikkaan. Vaikea myös jos motivoi lähemmän, mutta kauemman tekee muistipaikkana (eli dami valmiina). Ehkä tuo reilu 10m oli vielä helppo välimatka, mutta 30-40m damien välillä ei, nyt markkien paikat oli lähempänä toisiaan. Ilman heittoa samaa voisi tehdä lippujen kanssa tai vieden yhdessä. Pienessä kulmassa hieman eri suunnissa tuo myös haastetta. 


Wt kokeissa mitä kävin katsomassa top asiat oli 

- ampuminen lähes jokaiseen noutoon

- hajualueen ylitys (aiempi tehtävä tai häiriöhaju)

- ohjattavuus pois koiran näkemältä pudotuspaikalta (toimitsija nosti damin ylös)

- parin kanssa seuraus ja markkeeraus

- linja jono

- hiljaa driven katsominen, jos ääntelyä tehtävä 0 eikä pääse tekemään, mutta sai jatkaa toiseen tehtävään

- suunnissa myös ylimmässä luokassa ohjaaja voi ottaa sivuaskelia jopa 3-5m (ainakin kun koira on kaukana). Pysäytys toimiva kauempanakin. Tai luoksetulo lähemmäksi, että koiraan saa näköyhteyden.


Nova haukkui äitiä n. 40 haukkua, tosi hyvällä rytmillä eikä häiriintynyt kävelystä. Oli kerännyt kierroksia kun katsoi Tofun treeniä kauempana. :D 


Novan haukkutreeneihin suunnitelma: 

- treeneissä minimi 20 haukkua ellei aihe oli ihan eri

- Välipalkoilla ohjaajan ja tuomarin kävelyä lähellä. Saadaan palkattua fokusta maalimieheen ja toistoja. Tämä metsässä ja näitä voi tehdä useammankin. Namit näissä ja vikan sarjan jälkeen lelu. 

- vikana voi olla pisin haukkusarja (nykyisin toisinpäin)

- ei saa pelätä laittaa haukkumaan pidempiä sarjoja!

- erilaiset umpparitEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!