Siirry pääsisältöön

Pihatottista ja kaupan koirankoppi/häkki/parkki

6.10 To Tottis kotipihalla, hyvä puoli kun pihaa ei ole aidattu niin laskin n. 40 askelta päästä päätyyn sisältäen yhteistä piha-aluetta. Sitten muistin, että koe olikin hiekkakentällä. 

Novan treeni:

Novalle ensin seurauspätkiä, muutaman metrin matkalta paikkaa (parempi näin kotipihassa..), sitten n. 15m ja sitten 35 askelta. 35 askeleen matkassa oli yksi pätkä hiekkaa ja siinä kontakti tippui.

Muistuteltiin paikallaan pysymistä, että jos en sano mitään niin pitäisi jäädä. Tätä en ole oikeastaan koskaan opettanut ellei sitten ole aiemmin ollut sanottu istu tms. Hoksasi muutamalla toistolla, ensin kun lähti ilman lupaa piti komentaa takaisin istumaan. Ja sitten autoin näyttäen käsimerkillä pysymistä. Sitten ei tarvinnut ollenkaan. Toki matalemmassa vireessä. 

Novalle liikkeestä istuminen, vähän hidas mutta istui.

Kapulan heitto: ensin heilautus ja palkka. Super kivalla lampaankarvalelulla. Sitten heitto ja palkka, kun otti kontaktin. 

Noudon otin välinoutona eli kapula jäi meidän väliin. 

Kapulan luovutuksia, otettiin vuorotellen eteenistumaan ja sitten kapulan kanssa. Välillä saatiin suoria, palkkasin jalkojen välistä. Sitten myös vähän kovemmasta vauhdista, se oli enään ministi vino. 


Tofun treeni:

Kateus teki myös hyvää Tofelille ja tuli sisältä tosi innoissaan. Oikeastaan aika lentävästi loikkien. :D tehtiin melkein kaikki lammaskarva lelulla.

Seuraus: n. 10m ja n. 25m. Sitten juoksua, ekassa aukesi, ohjeistin oikean paikan ja sitten oli hyvä. Meinasi laukata niin kokeiltiin nopeus missä ravaa. Sitten oikeaan käännöstä, naapurin pihalla shelttihaukkui samalla mutta se ei haitannut. Kontakti meinasi tippua oikeaan kääntyessä ja tehtiin sitä pelkästään pari toistoa, käännös ja palkka. Kun vire on korkea niin näyttää kyllä kivalta tai tuntuu kivalta. Mutta ongelmana on vielä, ettei vire aina kanna jos ei ole samalla innolla tekemässä (esim treenin lopussa). Vaatii vain aikaa, niin se Gavankin kanssa nuorempana oli. :) Nuoren pojan kanssa huomaa myös miten kotipihassa on helppoa eikä mikään häiritse tai haju vie kiinnostusta. 

Liikkeestä maahanmeno ensin sivulta palkaten sitten takapalkan kanssa. Siinä vaati pienen käsiavun. Pitäisi myös treenata sivulta maahan laittoa. 

Eteenistuminen ja kapulanpito. Vähän kapulan paikassa hakemista, pidin niin että kapula jäisi kulmahampaiden taakse. 

Nouto välinoutona, kapula meidän välissä. Hieman väljä edessä vs mitä dameilla, mutta nyt en näyttänytkään käsikosketusapua. Siihen nähden hyvin! 

Tofun kanssa kokeilin ja jäi paikalleen jos en sanonut mitään. 


Pojat kokeili ekaa kertaa K-supermarketissa "koirankoppia" mahtuivat hyvin samaan, katsoin että 7min meni mulla kaupassa muutamassa ostoksessa. Sitä käytettiin äpillä (Den4dogs), jolla avattiin ovi ja sulkiessa meni lukkoon. Ohikulkijat ei myös näe huurrelasista onko siellä koiraa (kuvassa olivat oik puoleisessa). Ollaan kuljettu jonkin verran junalla töihin niin nyt oli näppärä, kun tuli kolaroitua autoa peuravasan kanssa.. 







Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...