Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

5.10.2022

Pillitreeniä ja suuntakäskyjä tollerinomen innoittamana

Viime lauantaina olin tollerinomessa talkoilemassa ja näki suorituksia. Se sai taas vähän treeni-intoa aikaan. Markkeerauksia (koira näkee heiton tai sitten kuulee pudotuksen), ohjaustehtävät missä koira ohjattiin joko sokkolinja eteen tai sitten muistipaikalle (aiempi nouto sieltä) sekä hakuruutu (vapaata hakua n. 50x100m alueella). 

Ke aamuna tehtiin muutama pillipysäytys ja luoksetulo namipalkalla. 


Ke ip

Tofun kanssa lähdin yksin lenkille ja oli matkassa pilli, nameja ja dami. Mentiin metsään. 


Pillipysäytys ja lähihaku

1. kutsuin Tofun luokse ja pysäytyin istumaan n. 8m päähän. Olin aiemmin laittanut damin siihen polun viereen. Tofu istuikin huomaamatta ihan sen viereen. Pillitin sitten lähihakua ja Tofun alkoi kuikuilla ja nuuskia paikaltaan. Sitten huomasi damin ja toi sen. Käytin kaikissa 350g markkeerausdamia, missä toinen pääty valkoinen eli näkyy paremmin. Se oli pienin mikä löytyi matkaan..

2. Jätin damin polun viereen ja lähetin eteenmenolla n. 10m päähän. Pysäytin istumaan ja pillitin lähihakua, hetken pohti taas vihjettä ja sitten bongasi damin ja toi sen. 

3. Dami samassa paikassa, nyt meinasi jättää pysähtymättä ja tuoda heti damin. Sanoin ei ja pillitin uusiksi istumaan. Istui sitten. Ehkä olisin voinut tämän jälkeen ottaa kokonaan uusiksi, mutta pillitin lähihakua jonka kuultua oli epävarma saako nyt noutaa. 

Ainakin kerran tai kaksi kävi niin, että ehti poimia damin (pysäytin liian lähelle) no se ei ehkä haittaa, kun pääasia olisi että noutaa.. Toisella niistä olin osittain kuusen oksien takana. 

Markkeerausheitto: heitin damin Tofun nähden. Sitten siirryttiin seuraten eri kohtaan (nätisti seurasi!), kellotaululla n. 90 astetta. N. 20-30m matkalta nouto ja tähän yhdistin lähihakupillitystä, kun oli lähellä. Tämä sujui hyvin. 

Välissä samoja pillipysäytyksiä ja lähihakua kuin aiemmin. Pidin matkan edelleen aika samana n. 10m musta, täytyy jatkossa koittaa pidentää sitä. Kun tiesi missä dami on niin piti pysäyttää selkeästi ennen damia. Ohjatussa treenissä myös oli appari joka laittoi pysähdyksen jälkeen damin maahan.. 

Muistipaikka: heitin "salaa" damin samaan paikkaan kuin missä se oli markkeerausheitolla. Käveltiin eri lähetyspaikkaan kuin viimeksi. Matka oli n. 30-40m. Lähetin linjalle eteen, ajautui hieman viistoon rinteelle, lie haju mennyt sinnepäin? Pysähtyi käskystä katsomaan, koitin käskyttää suuntaan, mutta ei siitä varmaan tajunnut. Sanoin etsi ja kun osui läheltä lähihakupillitystä. Kiersi laajemman kaaren ja löysi damille. Hyvä ettei luovuttanut! :)

Suunnat, vasen ja oikea: kerrattiin suuntia jota on tehty tosi harvoin. Vaikka olisi yksinkertaiset treenata ja ne tulikin Villilästä läksyksi! Tofu istumaan ja heitin n. 5m päähän damin vasemmalle. Käsimerkki ja askelkin vasemmalle. Sitten meni kauempaa metsästä koiria ohi ja Tofu ei pystynyt kuin tuijottamaan niitä (pysyi istumassa). Olin heittänyt damin jo aiemmin oikealle, vihjeestä mietti hetken ja tajusi katsoa oikealle ja lähti sitten sinne. Vielä sama molemmille puolille ja vasen. Ne sujui hyvin eikä ollut häiriötä. Olin itse n. 10m päässä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!