Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

10.10.2022

Hakukokeesta HK1

Novan kanssa hakukokeessa 9.10.2022 Hollolassa Päijät-Hoffien järjestämässä kokeessa. Meidän toinen hakukoe, edellisestä n. 1v. 

Koe alkoi maastoilla. Tapaaminen oli huolttiksen pihassa, jossa tarkistettiin paperit ja tuomarin saavuttua suoritettiin numeroiden arvonta. Kokeessa oli 5kpl 1-luokan koiria, yksi oli perunut. Otin lakupötkön, missä oli numero 1. :D Jännitti eniten tottista ajatellen ettei ehdi katsoa muita, mutta loppujen lopuksi oli kiva kun sai ekana osiot ohitse. 

Siirryttiin yhdessä hakumaastoon, minkä lähellä oli myös esineet. Tien haarassa luki Rahametsä ja mentiin hiekkakuoppaan asti. Maastot oli mänty ja sekametsää ihan sopivalla näkyvyydellä. Hakuradan lopulla oli yksi suppa eli kuopan tyylinen kuusikkoinen alue. 

Tuomarina oli Vesa Häkkinen, oikein mukava ja rento. Ilmoittautua ei tarvinnut kättelemällä ja hän luki vain arvostelupapereista, kuka oli tulossa. Ei tarvinnut sitäkään itse lausua. Haussa täsmensin vain että ilmaisee haukulla (kokeessa kaikki oli haukkuvia).

Hakurata

Ensimmäisessä lähetyksessä koirasta saa pitää kiinni. Muuten kokeen aikana koiraan ei saa koskea. Koiran kanssa tultiin kytkettynä radalle ja otin sivulle istumaan puhuttelun ajaksi. Talutin irti ennen radalle lähettämistä ja taskuun. Taskussa oli varalle toiset pk-liivit, koska jos nykyiset hukkuisi, ei saisi jatkaa ilman pk-liivejä. Haussa aikaa on 8 minuuttia ja aika pysäytetään ilmaisujen ajaksi. Tuuli oli meidän vuorollamme aika pientä, että oli vaikea määritellä suuntaa. Ehkä hieman keskilinjan suuntaisesti myötätuuli eli radan lopusta päin tuleva. Tuomarille piti ilmoittaa "hyväksyn ilmaisun", kun tietää koiran löytäneen maalimiehen. Metsässä on 100 m alueella kolme maalimiestä, joista kaikki piti löytää. Per puoli syvyys on 50 m ja alue on poikkitallattu.

1.pisto, tyhjäLaitoin ensin vasemmalle puolelle, sieltä tyhjä pisto eli ei löytynyt mitään. Upposi riittävän pitkälle. Pysyin etukulmassa paikallaan, koska jos siirtyy niin ei saa palata takaisin keskilinjalla. Molemmille puolille pitää lähettää etureunoista, koska muuten koira ei saisi takaapäin hajua.

2. pistoKutsuin koiran sivulle istumaan ja muutama askel kohti metsää. Nosti käden ja odotin että tuijotti suoraan käden osoittamaan suuntaan. Lähetin oikealle puolelle, meni hyvän piston ja aloitti sitten umpipiilon ilmaisun noin 40 m päässä. Haukku oli hyvä! (Tehtiin samanlaisella vaneriumpparilla juuri lauantaina kenraalitreenit, välillä umpipiilojen ilmaisut ovat haastavia.) Sain kävellä yhtäjaksoisesti piilolle ja otin koiran hallintaan, varmistin vielä tuomarilta, että sai ottaa haltuun oma-aloitteisesti. Kutsuin koiran noin 2 m päästä sivulle istumaan. Sitten tuomari sanoi, että maalimies saa nousta. Toistin Novalle vielä käskyn pysyä paikallaan, kun oli intona. Tuomari antoi luvan päästää maalimiehen luokse niin sanoin ”jes” ja Nova kävi nuuskaisemassa. Sitten seurattiin tuomaria keskilinjalle. Siirtyminen vapaana oli helpompaa kuin harjoituksissa.

3. pisto Koitin pitää mielessä, missä kohdissa Nova oli jo käynyt. Lähetin aika lailla siitä, mistä oli tullut pois. Olisin voinut vähän edempääkin lähettää. Maalimies löytyi piston loppupuolella. Kääntyi oikein radalla eteenpäin, kun sai hajun maalimiehestä, joka oli kuusen alla. Haukut oli hyvät, ehkä mini katkos. Sain päättää tahdin millä menen piilolle ja tuomari ei käskenyt pysähtymään, jos yhtään katkesi (toinen tuomari taas käski). Koira haltuun, maalimies ylös tuomarin käskystä ja sitten luvalla vapautin moikkaamaan mm. Siirryttiin takaisin keskilinjalle. Keskilinjalla työntekijät seisoivat siellä, mihin olin viimeksi päässyt. Nyt oli löytynyt maalimies etukulmasta ja keskeltä.  

4. pisto, tyhjäLähetin radan keskikohdilta noin 50 m kohdilta oikealle puolelle. Kääntyi kuitenkin alkua kohti eli työskenteli taaksepäin, joka on pieni virhe. Vähän mietitytti siinä kohdin, että lähetyssuuntaan jäi aika iso alue tutkimatta. Mutta toisaalta myötätuulella olisi saanut hajun, jos siellä joku olisi ollut (jälkikäteen hyvä miettiä). Mietin hetken myös, että lähetänkö uusiksi samalle puolelle, jos menisi suoremmin. Mutta en sitten viitsinyt rikkoa rytmiä. Vasemman puolen löydön takia, piti taas siirtyä lähelle loppua ehkä noin 80 m kohdille. 

5. pisto, tyhjä Lähetin vasemman puolen takareunaan. Lähetyksestä lähti myös hyvin! Joskus Nova saattaa pysähtyä kyselemään lähetyksessä, mutta nyt meni itsevarmasti kaikki pistot. Nova upposi hyvin ja taisi kääntyäkin oikein.

6. pistoLähetin ennen suppa kuoppaa, mutta suoran piston sijaan Nova lähti ihan vinoon vasemmalle eli keskilinjan suuntaisesti. Otin uusiksi lähetyksen ja nyt lähti vähän etuviistoon, mutta meni taas suoraan kuopan pohjalle ja löysi sieltä maalimiehen kuusen alta noin 30 m päästä. Piilolta oli näkyvyys lähetyspaikkaan ja Nova katsoikin minua hetken aikaa ennen kuin aloitti ilmaisun. Tämä myös virhe ja se ettei juossut suoraan lähetyssuuntaan ja paluulla ilmaissut. Toki maalimiesten löytäminen on tärkeintä. Haukku pätki, kun menin kohti ja vaihtoi kahdesti paikkaa. Tämän ilmaisu oli huonoin, puutteellinen arvosanalta. Koira sivulle hallintaan ja tuomari antoi maalimiehelle luvan nousta ylös. Sitten luvalla Nova sai käydä nuuskimassa. Tuomari antoi luvan palkata koiran niin otin lelun taskusta. Ja kysyin, saanko kytkeä koiran, ettei Nova lähde lelun kanssa rallattamaan, jos se lipeää kädestä. :D Sai.

Nyt sain vähän paremmilla pisto määrillä radan läpi kuin viime vuonna. Aikaa meni noin 6 min eli aika naftisti taas ajan kanssa. Moitetta tuli vähän, että kun koiraa kutsuu metsästä niin sen pitäisi reagoida siihen ja tulla pois. Nova taas jatkoi etsintää ja tuli omaan tahtiin pois. Näkyvyyttä oli ehkä 30–40 m päähän, jossain kohdissa myös syvemmälle. Tällä tuulella upposi hyvin molemmille puolille. Vaikein on vastatuuli, jolla koira haistaa jo mennessään, että siellä ei ole ketään. Valitsin lähetyspaikat sen mukaan, mistä oli kiva näkyvyys ja koiran helppo mennä.

3 maalimiestä pitikin löytyä, siitä 90 pistettä. Kaikkiaan hausta 161/170 p. Näillä pisteillä, kun oli yli 150 p maasto oli jo hyväksytty. Parannettiin myös viime vuoteen ja Novan työskentely oli samaa kuin treeneissä. Vaikka tänä vuonna ei ehditty niin hirveästi osallistua hakutreeneihin.

Esineruutu: Etureunan kauemman päädyn suunnasta tuuli. Menin vähän yli keskikohdan, ettei saisi kerralla hajua kaikista esineistä. Aikaa oli 5 minuuttia löytää 1–2 esinettä. Ensimmäisellä lähetyksellä pikkuinen ballerina tossu löytyi noin 10 metriä edestä. Luovutti sen käteen. Sain pitää esineen vielä itsellä ja päättää, mihin lähetän seuraavaksi. Siirryin noin 5 metriä alkua kohti ja lähetin etsimään. Noin 40 m kohdalla Nova löysi mustan nahkalompakon hetken tarkennettuaan. Kaartoi kohti tuomaria ja sanoin kerran ”täällä”. Palautuksessa ei saisi sanoa mitään. Olin itse muutaman kuusen takana. Istui eteen ja sain esineen käteen. Ei kauaa kestänyt näissä. :) Esineistä pisteitä 28/30 p.

Lähetyksissä en ollut varma saiko näyttää kädellä, niin on treeneissä tehnyt. Kysyin jälkikäteen ja olisi saanut näyttää käsimerkin. Ainoastaan ei saa koskea koiraan. Jälkimmäisessä lähetyksessä vilkaisikin siinä 10 m kohdalla taakseen, mutta jatkoi etsimistä. Lajin harrastajan kanssa oli puhetta, että jos luovutus ei näytä hätäiseltä niin siitä voi saada paremmat pisteet. Kokeilin sukalla ennen esineruutua, mutta Nova pudotti osassa ja osassa piti esinettä hyvin istuessaan. Eli liian pitkäänkään ei voinut aikailla.


Seuraavaksi siirryttiin autoilla tottelevaisuuskentälle, joka oli hiekkakenttä. Siellä odotettiin, että esteet laitettiin paikalleen ja paikallamakuun paikat merkittiin. Uroksilla ensimmäinen tolppa, nartuilla jälkimmäinen.

Tottis

Pienempi numero suorittaa ensiksi liikkeet ja parina oleva belgianpaimenkoira tervueren meni ensimmäisenä paikallamakuuseen. Tuomari kertoi aina seuraavan liikkeen (kaikki tuomarit ei näin tee, ellei kysy). Ja antoi luvan aloittaa.

Seuraus: Noin 10 m kohdalla tuli ensimmäinen laukaus 6 mm starttipistoolilla. Nova kääntyi katsomaan taakse ja jäi jälkeen. Käskin takaisin seuraamaan, seuraavalla ei reagoinut ja pysyi seuraamassa. Olisin voinut itsekin antaa nopeammin lisäkäskyn, mutta yllätyin itsekin askelien laskemiseen keskittyneenä. Ja unohdin mihin lukuun olin päässyt. Päätin sitten kävellä riittävän pitkälle, että matka tulee täyteen. Kuulemma vähintään 45 askelta, säännöissä 50 askelta. Ensimmäisenä ei myös pystynyt katsoa, mihin asti muut kävelivät. Täyskäännös, 10 askelta kävelyä, 10 juoksua, 10 hidasta ja 20 kävelyä. Oikeaan käännös, 15 askelta ja oikeaan. 15 askelta ja täyskäännös. Paluumatkan keskellä eli noin 7 askeleen jälkeen pysähdys istumaan. Sitten 7 askelta, olin ajautunut vähän vinoon aloituspaikasta ja korjasin suuntaa. Jatkettiin henkilöryhmään, missä oli 4 ihmistä noin 3 m päässä toisistaan. Pysähdyin alussa keskelle ja tein silmukan kahden ihmisen ympäri. Ensin olin itse koiran ja ihmisen välissä, toisella koira oli ihmisen vieressä. Palattiin aloituspaikkaan. Nova seurasi kivasti ja sopivassa vireessä, jolloin ei edistänyt. Sama kaavio mennään kytkettynä BH-kokeessa.

Liikkeestä istuminen: kävelyä 10–15 askelta, istu ja noin 15 askelta. Jäin odottamaan tuomarin lupaa kävellä koiran luokse. Samasta kohtaa jatkettiin seuraavaa liikettä.

Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo: Näin että jäi istumaan, mutta jäin miettimään käskenkö uusiksi. Tuli mieleen, että tokossa se oli nollaava. Mutta muiden arvosteluja kuunnelleena niin oli joillakin ollut toinenkin käsky ja olisi ollut sallittu lisäkäskynä. Luoksetulon eteen istuminen oli nätti ja sivulle siirtyminen noin 3 sekuntin jälkeen. Säännöissä lukee, että 50 % pisteistä menee väärällä asennolla liikkeen osasta eli noin -5 p.

Siirryttiin noutoihin kävelemällä kentän toisesta päädystä takaisin ja kierrettiin esteiden toiselle puolelle. Seuraten kapulatelineelle, niin että olin itse kapulan välissä. Kaikilla oli järjestäjän puinen kapula 650 g. 

Tasamaannouto: Nova innostui heti kapulasta. Mutta pysyi paikallaan heiton ainakin riittävästi. Heiton piti olla vähintään 8 metriä. En sanonut erikseen käskyä millä pysyä, muistelin ettei saisi ilman vähennyksiä. Ja noin 3 sekuntin jälkeen käskin noutoon. Odotin, että otti kontaktin sitä ennen. Nova toi kapulan eteen vähän väljästi, mutta tosi hyvä tasoon nähden! Irrotus. Säännöistä luin, että kapula oikeaan käteen ja käsisuoraksi, varmaan näin teinkin. Sitten koira sivulle.

Apuaskelhan olisi sallittu heitossa, mutta Nova ei kestä sitä häiriötä. Ja vaihdoin myös heittotavan yläkautta. Vaikka alakautta on yleisempi, koska oon heittänyt joskus kapulan "kohti kattoa" tai melkein jonkun ihmisen päälle. Ja se on myös Novalle vaikeampi. Vanhana haasteena on, että sai nuorempana kurotella kaulapitkänä damien perään tai hivuttautuikin eteenpäin. Haastetta on tuottanut pelkkä kapulan heiluttelu toisessa kädessä. Näistä luopumista on nyt paljon vahvistettu ja lukuisia kertoja on tullut kapulan heittoa harjoiteltua ilman noutoa tai sitten seurauksen jälkeen välinoutona.

Estenouto: Kapulan heitto taisi jäädä aika lähelle. Nova kiersi metrin pressuesteen ja haki kapulan. Ei riittänyt luotto hypätä. Eipä olla näin koemaisesti tehtykään, että heti ensimmäisenä olisi koemainen hyppynouto. Tuli suoraan sivulle, olisi pitänyt tajuta korjata/auttaa eteen, kun muutenkin oli jo pisteet mennyt. Tästä jäi pisteet -15 p saamatta, koska ei hypännyt edes toiseen suuntaan. 

Vinoesteen kiipeäminen ja luoksetulo: Jäi hyvin odottamaan ja huusin "aa kiipee". Kiipesi onneksi aan yli! Jätti eteen istumisen väliin ja tuli suoraan sivulle, ehkä vähän vinoon. Aika vähän alla koemaisia toistoja ilman käsiapua. Jätössä sanoin odota, ihanteellinen olisi, ettei sanoisi jättökäskyä. Puutteellinen arvosana. 

Paikallaolo pari siirtyi koiran kanssa etunurkkaan. 

Eteenmeno ja maahanmeno: Tuomari sanoi, että sanoo kun koira on edennyt riittävästi eteenpäin. Nova innostui jo ennen liikettä ja arvasi mitä tapahtuu, vaikka kenttä oli uusi paikka.  Seurauksessa vähän edisti. 10 askeleen jälkeen lähetin eteen, käsimerkin kanssa ja jätin käden alkuun ylös. Tuomarin antaessa luvan pysäyttää koiran, Nova oli noin 10 m kentän reunasta. Huusin ”maahan”, ei reagoinut vaan meni ihan kentän laitaan katsomaan. Toisella käskyllä totteli viiveellä mennä maahan. Edelleen vilkuili olisiko palloa, jossain kentän reunalla (liike alun perin opetettu kentän reunassa olevalle pallolle). Pysyi onneksi maassa. Ilmeisesti toisen käskyn takia puutteellinen ja kun ei pysähtynyt ensimmäisellä käskyllä. Säännöissä noin -3,5 p vähennys toisesta lisäkäskystä.

Paikallamakuu: siirryttiin suoraan sinne. Nova oli sopivammassa vireessä kuin viime kokeessa. Laitoin maahan "käy siihen" ja jätössä sanoin ”käy”, vaikkei siinä saisi sanoa. Viime vuonna nousi paikallaolosta ja vaihdettiin käskyä. Sekä harjoiteltiin paljon palkkana, suosikki muumilelu koiran edessä odottamassa. Pysyi koko makuun ajan paikallaan, jes! Kuulin pientä vinkumista, kun toinen koirakko teki noutoja. Tämä kenttä oli myös ehkä vähän kapeampi kuin jotkut. Itse piti odottaa selkä koiraan päin noin 30 m päässä. Tuomari antoi luvan palata koiran luokse sanomalla jo toista kertaa ”ykkönen”. Meinasin ottaa jo hihnan, mutta tuomari ehti sanoa sitä ennen, ettei saa. (Koira piti ottaa alun ilmoittautumisen jälkeen irti ja siirtyä paikallaolosta koira vapaana kentän reunaan odottamaan, että toinen tekee eteenmenon.)

Pisteitä kertyi onneksi yli vähimmäismäärän 70p. Saatiin kasaan 72p tottiksesta! En osannut yhtään arvioida riittääkö. Tuomari saneli kaikkien liikkeiden arvostelun molemmille koirakoille, ja vain jotain siitä muistaa ulkoa.

Tottiskuvat Lotta MertsalmiLajin ja muidenkin pk-lajien säännöt: https://www.virkku.net/?template=dynamic.cfm&sivuId=3 

-> Palveluskoirakokeiden kansalliset säännöt ja lajiohjeet, voimassa 1.1.2019 alkaen (sis haku, jälki, tottis yms)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!