Siirry pääsisältöön

Niinun agilityssa ja muuta kuulumista

Tänään oli haastava rata ja oli kiva huomata, että osattiin sitä paremmin kuin mitä odotin! Mullahan tässä oli vaan treenattavaa ajoitusten kanssa, kun meni nappiin, samoin tänne huudot niin sujui. Rata oli aika hektinen ja sai olla tarkkana kokoajan. Viime treeneissä 2vk sitten, rata oli taas omiaan meille, missä saa luukuttaa ja antaa mennä.

Alkuun halusin koittaa niistolla muuri - hyppy ja käännös putkeen. Ekalla kertaa ei jarruttanut venähti, sit koitin vaatii enemmän ja ruuti hyppäs osittain päälle. Sitten kerran lelulla. No pakko vaan todeta, että niistot ei ole meidän juttu ja niitä ei tarvitse osata. Tein sitten valssilla, senkin mokasin ekalla kertaa ja tokalla tein sen oikeaan paikkaankin.

Lähtö on ihan hirveä kun ei toi pysy, se hiipparoi siellä, mutta ei ennen lupaa tule pois. Seistessä se hiipii, istumaan jättäessä nousee yleensä seisomaan ja saattaa mennä askeleen. En ole jaksanut näissä treeneissä puuttua ja vaikka puuttuisin, sama tappelu on seuraavissa treeneissä. Jaksoin sen 3v ainakin tapella. Pitäis alkaa palkkaamaan lelulla tai muulla pysymisestä. Tai käskeä ruuti aina peruuttamaan ja sitten vasta pääsee.. pitäis treenata eka yksin tota ja koittaa jotain radikaalia. Hyvä puoli, ettei se ilman lupaa estettä tule, mutta huono, että voi mokata ponnistuksen.

Välistä vedoissa, ekat oli vähän kököt, sentään sujui! suoralla olin vähän myöhässä takaaleikkaus välistä vetoihin ja työnnössä olin jäljessä, että Ruuti kerkes pyörähtää. Ruuti kerkes ennen suoraa katsella vähän A:ta kun en tajunnut niin ottaa haltuun/kutsua. Piti lähteä sitten vaan rohkeammin ja ekat välistävedotkin meni paremmin. Sylkkärillä seuraavalle hypylle, sitten haltuunotossa kumarruin ja Ruuti meni extra esteen muurin, empähän tajunnut! Kun sain haltuun, takaakierto hypylle, saksalaismaisesti ja takaakierto. Tässä toisilla toistoilla mun valssi ajautui väärään ja Ruuti pääsi kerran kepeille ja sitten se meni jatkossakin sinne.. oli vaan pakko palkata kun pujotteli ne ja mä olin niin kaukana takana.

Seuraavaksi oli kepit, 2 hyppyä, putkeen 2 pääty, kolme hyppyä joilla käännyttiin, putken jälkeinen aika viistosti tultavan hypyn rima tippui. Sitten oli sen vauhdin jälkeen pituuden käännös, tein takaaleikkauksen ja valui kahdella kertaa aika yhtäpaljon. Treeniä!
Päästiin radalla kuitenkin reilut 20 estettä, ihan hyvin noinkin vaikeasta radasta. Kun jäin katsomaan muita niin näkihän sitä, että muillakin tulee virheitä. Ajattelen vaan kokoajan, että kyllä ne treenit kohta alkaa sujua niin, että pääsee melkein nollana, niinhän se Rasmuksenkin kanssa oli. Ja vertaan siihen, että ollaan me paremminkin osattu, mutta rata on ollut silloin erilainen. Mutta kyllä ne taitavemmatkin tekee pätkissä. Muistin palkata myös onnistuneisiin kohtiin, ei siihen kun tulee virhe (paitsi pari kohtaa, jos tuli aiemmin). Oisimpa tajunnut ottaa videolle niin olisi nähnyt. Ei se niin paha kuin nyt tuntuu. Haluis vaan osata vielä paremmin. Ollaanhan me niin vähän tehtykin ja jos Ruuti pysyis kunnossa. Katsoin kisakalenteria ja onhan tässä nyt jo 2kk tauko kisoistakin! Viime kesänä, tuli kans silloin saikun takia ja tänä vuonna on vain 5 kisaa käyty.

Kevään/kesän treenit on tiedossa AST:lla treenataan keskiviikko iltaisin Shantin ryhmässä, siellä on siistejä koiria myös ja Shanti osaa kouluttaa sekä tekee haastavia treenejäkin. Varmaan, silloin tehdään välillä puolet matalilla rimoilla tai jotkut treenit, jos se helpottaisi Ruutin kestämistä=jumeja. Näkeepähän pikku agility alun jälkeen toukokuussa osteopaatilla, mikä on tuomio.

Treenit
+ rimat (vaan muurin palikat + ehkä 2*rima)
+ kepit
+ välistävedot (paremmin meni kuin oletin, treeni ei koskaan pahitteeksi)
+ saksalainen
- Pituuden käännös takaaleikkauksesta
- valssien ajoitus ja monen ohjauksen summa ajoituksineen
- häiriöesteet
-> lähinnä omat ajoitukset, olin joko vähän myöhässä tai unohdin ottaa haltuun
Onneksi tässä on nyt kahtena viikkona agility, kun ostin yhden vuoron.

En kerennyt tehdä, mutta A, käännös hyppy takaa, pituus käännös, kepit avokulmasta..

Harmittaa sekin, että piti ottaa vielä hallitreeniä toinen kuukausi taonkin jälkeen. Mutta olen ollut iltaisin niin väsynyt, enkä ole jaksanut mennä treenaamaan kuin ehkä kerran. Aika on mennyt niin nopeastikin. Perjantaihin asti ois vielä aikaa.. Väsyttää vain iltaisin siihen aikaan tai sitten on ollut jo toiset treenit/menoa.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...