Siirry pääsisältöön

AST:n Rally-toko kurssi, ratakuvaus ja kuvia

AST:n Fb-ryhmässä tuli kerran puhetta rallytokosta ja kiinnostuneita kurssille löytyi. Päätin sitten, että järkätään se vielä syksylle, kerran lajikin virallistuu ensi vuoden toukokuussa. Aiemmat koetulokset epävirallisista kokeistakin voi oikolukea sen verran, että luokkaan minne on päässyt, pitää aloittaa se luokka puhtaalta pöydältä. Esim epävirallinen valio, hakee uudestaan ne hyväksytyt tulokset.

Kouluttamaan meitä pyysin Taina Määttäsen, joka on ralleillut ylemmissä luokissa. Tokossakin toinen TVA ja toisella kilpailuoikeus. Kiitos tästä mahdollisuudesta, paremmin kuuli näin kokeeneelta kisaajalta! Motivoi myös tutustumaan lajiin ja varmasti kumosi sen käsitteen, että "rally-tokohan on sitä helppoa, missä saa kehua yms".

Rally-tokossahan jaetaan koulareita kuin tokossa eli RTK1 = kolme alokasluokan hyväksyttyä tulosta. Hyväksytty tulos on yli 70p. Pisteet on luokan alussa 100p, virheet ovat esim. -1p vino eteentulo tai sivulle tulo, -3p hieman liian kaukaa lähtee suorittamaan liikkeitä ja taisi myös jos koira koskee merkkeihin tai kyltteihin. - 10p on isompi virhe, esim kun koiran pitää istua ja se kierretään ympäri jos se menee maahan tai jos tekee väärällä tavalla kyltin. Tai jos koira istuu siellä missä siihen ei käsketä.
Kun tulee virhe, voi liikkeen uusia myös sanomalla "UUSIN" jos toistolla sujuu, tulee vain -3p liikkeen uusimisesta. Kolmas uusiminen on kuitenkin hylkäys eli kahdesti voi uusia ja säästää -20p sijasta -6p. Melkein kaikki liikkeet, joissa jatketaan suoraan pitää suorittaa aina niin, että merkki ja kyltti jää oikealle puolelle ohjaajaa. (jos menee väärältä puolelta merkkiä seuraavalle kyltille asti se on hylkäävä virhe, mutta jos huomaa korjata sitä ennen tulee kai vain virhe) Jos kyltille menee niin, että koira menee sen ohi, siitäkin tulee virhepiste, sopiva etäisyys noin puolimetriä merkistä. (Liian kaukanakin tulee virhe) Lisäksi pujotellessa merkkejä pitää mennä oikealta puolelta merkkiä, pujottelussa kuin agilityssa. Sitten oli spriraali, pujottelun tapainen mutta siinä on aina kummalta puolelta se tehdään. Arvostelulomakkeen alareunassa on myös pistevähennyksiä mainittuna.

Alokasluokka mennään hihnassa ja seuraavat luokat vapaana. Vapaana mentävissä luokissa koira tuodaan hihnalla radalle ja maalissa koira kytketään. Jos ei kytke koiraa ja menee kehästä ulos, koirakko hylkääntyy. Hihnalla ei saa nykiä. Kaulapannan pitää olla tavallinen, joka ei kiristä. Ei edes puolikiristävä. Koira ei saa haukkua jatkuvasti, yksittäisistä haukahduksista verotetaan vähän. Alokasluokassa sallitaan aika paljon vartaloapuja ja isompia käsimerkkejä, ylemmissä luokissa niistä rokotetaan. Seuraus oikealla puolella tulee vasta voi ja mes luokissa. Koiraa saa kehua liikkeiden välillä.  Luoksepäästävyyttä pelkääville ohjaajille tai koirille, sellaista ei lajissa ole kertaakaan, paitsi kun koira kerran mitataan korkeudeltaan kisakirjaan.
Rataantutustuminen on noin 15min ja tuomarilta voi kysyä ohjeita, kyltit (tarkat selostukset) käydään numerojärjestyksessä (edellinen kylttikin käskee oikeaan suuntaan). Valmiita ratoja löytyy myös netistä ja virallisten kisojen yhteydessä on välillä mölli alo- luokkaa "epävirallisena", hintaa yleensä n. 5e ja "viralliset kisat" 10-15e. Radat ovat pituudeltaan 14-18 kyltin pituisia ja kestää noin 1-2 min riippuen koirasta.



Kokeen alussa koira tuodaan Lähtö- kyltille, tuomari kysyy onko valmista ja siihen voi vastata "valmis" tai nyökätä. Sen jälkeen jatketaan suoraan seuraavalle kyltille.

Seuraava kyltti oli, koira perusasentoon (punainen istu), koiran pitää istua paikallaan kun sen kiertää. Saa sanoa paikka, toistaa vaikka käskyä tai kehua. Sen jälkeen matka jatkuu suoraan, ei pysähdytä. Jos koira liikuttaa tassuja se on virhe tai suorittaa toisen asennon (kannattaa uusia). Uusimisessa mennään pari metriä pois päin ja tullaan uudestaan kyltille. Matkaa jatkettiin suoraan.


Koira ohjataan suoraan eteen istumaan (aina "koira eteen" tarkoittaa istumista eteen). Vinous on virhe, alossa voi ottaa apuaskeleen. Sen jälkeen koira tulee vasemmalta eli edestä sivulle. Matkaa jatketaan suoraan eteenpäin.

Seuraava kyltti oli 270 asteen käännös. Eli merkiltä jatketaan 90 astetta oikealle, pyörähtäen vasemman kautta merkin edessä. Ei pysähdytä.
Lähes täyskäännöksestä tultiin kyltille, josta käännyttiin vasempaan. Tarpeeksi lähellä kylttiä on käytävä ja käännytään merkin edessä 90 astetta vasemmalle.
Spiraali oikealle oli seuraava kyltti, siihen jatkettiin vauhdista. Ensin kierretään kolme merkkiä, 2 lähtintä merkkiä ja lähin merkki. Merkit kierretään oikealta puolelta. Joskus voi olla hämäävä neljäs merkki. Kaikki on tehtävä oikeassa järjestyksessä. Seuraava merkki oli oikealla puolella, nähden tolpparivistöä, joten vika merkki kierrettiin periaatteessa kahdesti, koska kyltiltä piti poistua merkin jääden ohjaajan oikealle puolelle. Ja ei pysähdytä, kun siihen ei käsketä.





Seuraava kyltti pysähdyttiin perusasentoon, yksi askel perusasento, 2 + istu ja kolme askelta ja istu. Jatkettiin siitä suoraan. Jos koira tekee väärän asennon kannattaa uusia. Askeleen pituus vähintään ohjaajan jalkapohjan mitta.



Tässä koira käsketään maahan kun pysähdytään kyltille (suoraan seisomisesta). Jatkettiin suoraan seuraavalle kyltille.


Täyskäännös vasemmalle, niin että ohjaaja kääntyy vasemmalle ja koira kiertää selän takaa. Tämä vaatii vähän treeniä ja hihnan kanssa vaikeampi. :D

Seuraava kyltti oli käännös oikeaan. Seuraava oli pujottelu. Pujottelu suoritetaan kuin kuvassa, eli eka merkki jää ohjaajan vasemmalle puolelle kuin agilityssa. Eli ohjaaja ja koira kävelee merkit läpi. (niiden väli 1,5-2m)
Seuraavalla kyltillä käännyttiin oikealle, joitain kylttejä voi olla useampia.


Juoksua kunnes tulee kyltti joka käskee lopettamaan. Jos seuraavana olisi ollut esim käännös tai muu kyltti, se tehdään juosten. Normaalivauhti kertoo, että voi jatkaa kävellen seuraavalle kyltille.




Täyskäännös vasempaan, hieman kyltin vasemmalla puolella, koira kääntyy siinä mukana.

Askel oikealle kyltille piti muistaa mennä sille vasemmalta puolelta (merkki ohjaajan oikealle puolelle), koska sille tultiin vinossa linjassa edelliseltä kyltiltä. Mentiin merkin ohi ja liikkeestä isompi askel suoraan oikealla sivulle tai viistosti eteen oikealle. Siitä liike jatkuu seuraavalle merkille. Askeleessa piti ottaa huomioon, ettei koira osu taakse jäävään merkkiin.


Melkein viimeistä viedään ja tässä ohjattiin koira eteen istumaan. Sitten askel itse peruuttaen ja koira kulkee etuperin edessä. Sitten 2 askelta ja sitten 3. Itse sekosin vikassa 3:ssa askeleessa ja otin niitä 2. Tämä olisi ollut hylkäävä virhe, kun en uusinut liikettä. Olin epävarma otinko niitä 2 vai 3. Pitää muistaa laskea ne. Siitä koira suoraan sivulle ja liikkeelle (ei perusasentoa).

Siitä seurattiin maaliin. Ruutin eteentuloissa oli vähän ongelmia, kisoissa ei tietenkään hinkata niitä suoraksi. Tota pitäis opettaa. Lisäksi saksalainen täyskäännös. Koiran kiertämis rastissa se meni maahan, sekotti kun sanoin istu vaikka se oli perusasennossa. Ruuti seurasi tosi hienosti spiraaliin asti ainakin ja palkkailin välillä namilla. Kokeessa nameja ei tietenkään saa olla, mutta huomisen kokeenkin takia.

Toisella laidalla kenttää oli lisäksi itsenäisiä merkkejä harjoitella. Alosta ja avosta.
Täyskäännösoikeaan eli pyörähdetään ympäri oikealle ja jatketaan matkaa.


Koira eteen istumaan ja oikealta puolelta (kiertää seläntakaa) sivulle istumaan.


Pysähdytään perusasentoon. Paikallaan käännös oikealle ja koira perusasentoon.

Koira perusasentoon. Käsketään koira seisomaan. Etukautta koiran sivulle ja suoraan liikkeeseen. Tää sujui aika hyvin, kaksi käskyä tais vaatia ylös nousemiseen.

Koira tekee kiepahduksen vasemmalla sivulla liikkeessä, ja koira tekee sen vasemmalle. Tämä sujui hyvin käsimerkillä.

Paikalla olot on vasta ylemmissä luokissa, voittajaluokassa 2min (istuu tai makaa) ja mestariluokassa 3min (seisoo, istuu tai makaa). Koira käsketään ohjaajan eteen tai sivulle. Paikka sijaitsee kehän läheisyydessä, heti oman suorituksen jälkeen. Seuraava koira on silloin radalla.

Olipa hauska kokeilu ja nopeastihan noi saisi kuntoon. Yhteensä Alossa on kylttejä 31, joista on se noin puolet radalla. Tässä tuli katsastettua 16 erilaista radalla + 1-2 itsenään treenattavaa ja sitten oli itsenäisistä suurinosa avosta. Lähinnä kokeissa moni on ohjaajien virheitä ja pitää muistaa uusinta mahdollisuus. Oli motivoiva koulutus ja pitää kyllä panostaa tähänkin lajiin! Jos saisi Ruutin valioksi tokossa ja sitten panostaisi tähän ja toki samallakin.
Numeroita ei paljoa tullut radalla katsottua, lähinnä vain mikä kyltti, en oikein ehtinyt tutustua kun kuvailin myös tai testata ennen rataa eteentuloa yms. Niin hyvin sopii ihan numerottomat merkitkin radalle tai Tainalla oli myös mukeja niiden kohdilla. Jossain kylteillä oikea merkki on hyvä esim saksalainen käännös, joku koira voi kiertää merkin, silloin se on uusimattomana -10vp virhe (muistaakseni, jos ei sitten pienempi). Aloin jo unohtaa mitkä kaikki virheet oli sitten ihan hylkääviä, ainakin jos pujottelee väärinpäin tai menee radalla merkin väärältä puolelta.
23.11 (28.10 ilmo) olis Veikkolassa partisten järjestämät kokeet. Pitäisköhän koittaa! Siellä 60 koiran rajoitus ja yleensä on 20 koiraa per luokka. Hauskin noissa kokeissa, kun jossain on tuomarina Tiia Hämäläinen. ;D Möllikisoja on huonosti noin lähellä, paitsi Karjaalla..

-- Kaikki kuvat

Rataa
Hannaleena & Noel, itsenäistä harjoittelua, 270 askeleen käännös
Lähtö: Onko valmista? "kyllä tai nyökkäys" (kännykkä kuva)
Terhi & Elo: ISTU, 1 askel ISTU, 2 askel ISTU ja 3 askel ISTU

Kirsi & Janda 10v: ISTU, kierrä koiran ympäri ja suoraan liikkeeseen


Kuva 1 Spiraali
Spiraali oikealle: Kuva 1: ensin siniseltä merkiltä kolmen merkin ympäri, merkit jää ohjaajan oikealla puolelle. Kuva 2: Sitten kahden merkin ympäri.

  Pujottelu, aluksi sininen merkki jää vasemmalle puolelle

Kännykkä otos: Annukka & Nyrkki, taustalla kouluttaja Taina. Koira eteen, 1 askel peruutusta istu,  2 askelta, 3 askelta ja seuraamaan istumatta sivulle

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...