Siirry pääsisältöön

Tokoa x 4 koiraa ja agilitya x 2

Hmm päivän treenaussaldo. ;D Aamulla Ruutin kanssa, päivällä Ruu & Rasmus tokoili. Ja nyt illalla tokoa Dracu & Wicca. Agilityssa Ruuti ja Dracu.

Toko Kilo - Ruuti & Rasmus
Ruutin kanssa tehtiin päivällä tunnari, kaksi kertaa rivi ja molemmat hyviä. Ekalla kertaa tarkisti kokorivin, kapula keskellä, ollut aika paljon toka tai tokavika.

Liik istuminen ja maahan: istuminen sujui.. mutta maahanmeno ei "down" käskyllä. No alkoi sekin toistojen jälkeen, ihme jumitusta. Koitan välttää käskemästä maahan, sillä se kuitenkin toimii.

Rasse sai hullutella seurausta, jääviä ja läpi luoksetulon.


Shantin agilitytreenit - Ruuti & Dracu 
Ruutin kanssa: Tehtiin kivaa vauhdikasta rataa, parilla vaikeammalla kohdalla. Treenattiin alkuun lähtöä, jätin pallon taakse. Silti meinaa nousta, mutta tottelee kun käskee ja istuu. Ennenhän ei ollut mitään korvia.. Eka rima oli 65cm ja toka normaali, Ruuti tiputti ekalla kertaa toisen riman. Hämääntyi kai mistä pitää hypätä, kun eka oli korkeampi. Jotenkin varovasti meni ne. Putki- puomi erottelussa ei ollut mitään ongelmaa kun mentiin puomille ;D Ekalla kertaa tein persjätön alastulolle ja muuten takaaleikkaus/sylkkärinä hyppy ja kepeille. Kerran Ruuti kielsi, kun tein liian tiukan leikkauksen.

Kepeille haki oikein, tein eka persjättö ja laitoin pimeään kulmaan putkeen. Nopeemmin sai kun vedätin kepeillä (kuten jo aiemmin) mutta tein putkelle pakkovalssin ja sen vielä ajoissa, että on kääntyneenä kun koira menee putkeen. Pituus ja seuraavalle hypylle päällejuoksua ja vieteen välistä vedon hyppy pakkovalssilla toiselta puolelta. Ja putkeen vaikeampi pää. Sain palkata pakkovalssilta leluun, kun ekaa kertaa Ruuti oikoi pois pakkovalssista ja oli hypätä toista siivekettä päin kun ei saanut käännyttyä. Sen jälkeen sujui. Takaisin tullessa piti ottaa hyvin haltuun hyppy, putki helposti veti ohi, kerran mentiin ohi ja sitten sujui. Samaa kuin viimeksi Teemun radalla yksi kohta, joka vaati tarkkuutta.

Siitä taas pakkovalssi hypylle ja pelkäsin, että lenkittää pituuden mukaan ja sain Ruuti puomille, enkä 2m päässä olevaan putken suuhun. Sitten kun en varonut pituutta meni hyvin. Vähän haltuunottoa putken suulta ja kepit. Kepeiltä heitto putkeen 2 hyppyä, kovaa pinkomista ja keinulle. Eka hyppy tippui pariin otteeseen, sitten pysyi. Siinä ei ehtinyt katsella koiraa kun sai pinkoa, Ruutilla sekin voi vaikuttaa.. Keinun vieressä oli putkenkin suu. Ehdin kuitenkin hyvin. Ruuti haki hyvin putkeen, ei onneksi tarvinnut varmistella sitä. Keinulla leijeröitiin putki, olisin kisoissa pelännyt. Meni yllättävän hyvin, toki ekalla kertaa ei jäänyt 2 on 2offiin kuin vasta maahan. Pimeä kulma putkeen, hyppy ja vika rima. Vika oli myös 65cm niin ei arvioinut oikein. Toistolla hyvä. Pitää viljellä noita muutamaa 65cm hyppyä, joihinkin helpompiin kohtiin. Ei ehkä vikaksi.

Treenaa:
- muutama 65cm radalle
- tiukat valssikulmat ja palkkaa, että koira pysyy mukana ei lähde itse aiemmin hypylle

Ruru

Dracun kanssa tehtiin vikana aksaa:
Se odottaa niin ihanasti lähdössä! Alussa menin liian lähelle puomia ja putkea, peitin puomia ja suhahti putkeen. Kuten Ruutilla niin pitää se 2m etäisyys ja kutsuin aiemmin, rytmitys + tässä ja puomille. Tehtiin kaksi onnistunutta, kun saatiin oikeat ajoitukset. Puomin kontaktista kerran palkka. Takaaleikkaus hypylle ja putkeen. Epäröin Dracun sisäänmenoa, hidastelin ja tuli vähän kiire valssiin putkelle. Toistolla juoksin ajoissa sinne.

Sitten tulikin vaikee kohta, putki ja pituus, siitä päällejuoksulla hyppy ja pakkovalssi hypylle, jos pakkovalssi onnistui niin vielä ettei koira menee väärään putken päähän. Tuli monta toistoa ja testasin kahtaa muutakin ohjaustapaa, kunnes päätin että valsseilla se on paras. Ja kun otin mahdollisimman suoran linjan ja lähellä pakkovalssi hypyn siivekettä, Dracu vaati ohjauksen hypyn yli, muuten tuli ohi. Ruutilla on taas ero, että kun sen saan hypyn taakse niin se menee jo hypyn melkein ennen kuin ehdin käskeä. Ja valssin piti myös jatkua, eikä vaan pyörähtää. Tein jaakotuksen hypylle niin sain oikeaan putkikulmaan. Sekin ero Dracussa on että se helposti ampuu väärälle esteelle, Ruuti on tosi kuuliainen putkien kanssa.
Putkesta haltuun, päällejuoksun tavoin, pakkovalssi esteiden välistä saaden koiran ja hyppy. Tässä ei ollut sitten ongelmaa! Putkeen ja vähän liian pitkälle ehdin, olisi pitänyt merkata putken suu, että koira kääntyy tiukasti. Saattelin kepeille vähän liiankin pitkälle ja putkeen, 2 hyppyä suoralla ja keinu. Keinu hyvä ja heitin palkan putken yli. Toistolla, Dracu epäröi keinua. Sitten tehtiin vielä putki, kepit niin että jäin max kolmannelle kepille juoksemaan paikallaan, putkeen ja hypyt. Säästää itse energiaa ;D Tällä radalla tuli enemmän fiilis, että kyllä mä opin! Kun oppii ja hokaa mitä pitää tehdä eritavalla. Ruuti tuntuu Dracun jälkeen niin hitaalta, se menee kyllä nykyään hitaammin kuin nuorempana.

Yhteenvetona:
Dracun kanssa kannattaa valita takaaleikkaukset tai poispäin-kääntö valssin sijasta. Valssin pitää olla prikulleen aikataulussa. Uskaltaa irrottaa koiraa, se osaa! Ansaesteille kunnon tässä tai jaakotusta yms, ei ole sellainen mammanpoika kuin Ruuti.

Dracu

Tokoa odotteluaikana - Dracu & Wicca
Dracun kanssa:
Käskin kerran sivulla ja tuli ääntä. Päätin sitten tehdä tarjoamisella seuraamaan höyryjä pois, kun toimi viimekskin tosi hyvin. Koirastahan tuli hiljainen, kävelin ympäriinsä, kun tuli sivulle seuraamaan, jes ja nami tippuu maahan. Joutuu etsimään namia ja kävelen sikin sokin. Taas seuraamisesta palkkaa ja välillä vähän pidempään. Jos edisti, pikku rytmityksellä korjasi. Sitten tehtiin sivuaskelia, niissä tulis myös helposti ääntä. Näissäkin niin että tiputin namin maahan, etsi sen sivulla ja kun kontakti tuli, otin pienin askeleen hitaasti. Oli melkein kaikissa hiljaa ja nami. Seurauksen käännöksiä myös. Juoksut ja hidas jäi koittamatta, peruutus ja sivuaskeleet vasempaan. Sivuaskelista oikealle on helppo aloittaa ei ääntelyä ja hyppyä projekti.

Jääviä: Kaikki jäävät sujui, istumisessa kerran erehtyi kiertämisessä ympäri. Seisominen vaatii vähän opetusta. Tehtiin sitä niin, että nami maahan ja käskin seisomaan sen taakse. Siitä pikku hiljaa pääsin pidemmelle kiertämään. Välillä niin, että heitin namin kun olin takana eteen tai kävelin lähellä ja kädestä nami. Vähän treeniä niin hokaa, ettei saa liikuttaa tassuja. Itse jäävien asennot muisti, vau ja miten nopeat, jähmettyy kuin patsas.

Kaukoja: vähän ihmettelin niitä, mutta tiennyt oikeita käskyjä kuin Avo kaukoihin. :D Myöhemmin kuulin, että "huss" oli seisomasta maahan, siinä hiemista ettei mee liikaa taakse. Ja "ylös", maasta seisomaan.

Nameja!

Wiccan kanssa:
Seuraus: sivulle tulossa kädellä ohjaten, vähän imuttamalla käännöksiä ja pysähdyksiä. Ministi vain kun ei ole niin tehnyt, ahneena seuraa namia. ;D Vasemmalle käännöksiä voi imutukselle hyvin treenata ja että koira istuu ja pysyy suorassa lähellä jalkaa.. Tehtiin myös askel ja imutuksesta käden nosto ylemmäs ja nami. Seuraava vaihe olis siirtää käsi seläntaakse ja vaikka lisäksi naksutella. Oli liian vaikea vielä niin. Wicca teki hiljaa ja ei ollut ylimääräistä hösellystä.

kaukoja: avokaukoja, ensin nenän edestä ja tehtiin kerran vain suullisin käskyin, jokaisesta palkka tietenkin. Onnistui metrin kahden välilläkin ja opetin takapalkkaa, hyvästä pääsi sinne. Alkuun palkka-alustalle piti vähän muistuttaa missä se olikaan. Nenästä vieden vielä seisomista mukaan, tosi kivasti nousee maasta seisomaan tai istu-seiso. Vaikein sitten imuttaa seiso-istu.

Keskittyi hyvin vaikka omistaja koulutti agia ja koira juoksi agilitya aidan takana. Jos olisin ajatellut Ruutia tuossa iässä! Pätevä pentu ja Dracu monen tokovuoden tauon jälkeen. Wiccakin on saanut rennon kasvatuksen ja enemmän alkaa nyt treenaamaan.

Wicca

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...