Siirry pääsisältöön

Dracun kanssa Teemun opissa

Mentiin eilen Dracun kanssa Teemun Linnan treeneihin, tavoitetreeneihin. Shantin jalalla ei saa vielä juosta. Rata oli aika kinkkinen ja tehtiin sitä aika pikku pätkissä. Alussa vaati, että ohjasin rohkeammin ja pysyn "epävarmuus" alueella. Puomilla ei hakenut niin hyvin yksin kontaktille, jos jäin taakse. A:n kontaktit hyvät. Vaikein oli miettiä oikeat rytmitykset ja vekit. Ja oli vähän vaikeuksia muistaa rataakin.. Yksi kohta mentiin kahdesti. Pituuden käännöksessä en osannut kertoa täyskäännöstä tarpeeksi hyvin, huomasin Ruutin kanssa tehdessä, että sen kanssa luotin paremmin ja heitin sinne ja jatkoin matkaa. A:n jälkeen oli muuri ja poikittainen hyppy, se toi haastetta molemmin päin. Vaikea tietää miten tarkkaan piti ohjata.

Kepeille oli hyppysuora ja pussista lähestyminen, joka ajoi väärään väliin. Yhdellä ja kahdella esteellä kepeille sujui, mutta enemmän esteitä mukaan Dracu ei malttanut hakea oikein. A ja putki erottelut sujui hyvin. Lopussa Dracu alkoi väsyä, tiukkaan kulmaan mentävällä hypyllä missä piti kääntyä ja alkoi tiputtaa siinä rimaa jos käänsin hyvin rytmittämällä. Kerran jäin jälkeen ja olin taaempana, hyppäs hyvin. Totesin sen Teemulle ja sanoi, että tee uusiksi. Itse ei saa helpottaa vaan rimaa yhdellä 65cm ja koiraa vaadittiin suorittamaan este kunnes lopetetaan. (treenin loppu vaiheessa) Ei pidä sortua itse siihen, että helpottaa harjoitusta.

Itse petrasin paremmin, kun Teemu sanoi siitä että pitää olla enemmän epävarmuusalueella, pitää uskaltaa ottaa riskejä ja jos epäonnistuu treenata niitä. Ekaa kertaa aiemmin tippuneella rimalla olin myöhässä, silloin kun se ekaa kertaa tuli. Koira rupesi kyselemään rimalla, sama kuin Ruutin kanssa jos jään haaveilemaan tai "varomaan" rimaa. Tosin en nyt ajatellut varoa, mutta tosi helposti se jää vaistomaiseksikin, kuten kisoissa! Vaikea oli sanoa, myös tarkkaa kohtaa mistä ohjasin tai missä koira oli, tai lukitsiko koira jo seuraavan esteen esim takaakiertoon. Opettavaista on, mutta tarvii treeniä että oppii koiran tavoille. Teemu sanoikin, että Dracu on tosi taitava koira.

Ruutin kanssa jäähkälenkin ja vikan koiran kanssa tehtiin myös rataa.
- tehtiin sivun maassa olevalla alastulolla tarjoamista kontaktille että olin takana. Eka meni vinoon, palkkasin just kun iski tassut korjauksella suoraan tai jos katsoi sinne myös. Siirrettiin sama puomin alastulolle, paremmin suorassa. Koko puomilla teki pari tosi upeeta kontaktia! Tosin helpottaa, että puomilta olis ollut jatkon mielessä kepitkin haettavissa. Mutta Ruuti selkeästi läimäsi tassut maahan puomin lopussa. Pitää muistaa ylläpitää!
- Alun hyppy alku ok, Ruutilla ei tarvinnut niin tarkkaan rytmittää, tosi hieno pituuden käännös. Tein sen paljon enemmän vastuuta antaen. Puomilta takaakierto ja A:lle, rima pysyi silti hyvin. Muuri ja takaakierto hyvä, vaikkein juoksareilla ehtinyt tehdä vekkiä. Ja oli vaikea seurata menikö A hyvin, koska molemmilla kerroilla kiire. Oletin, että Ruu irtoisi yhtä hyvin takaaleikkaus hypyn ja siitä kauemmalle hypylle, mutta teki tiukkaa aina. Kerran siitä palkka. Dracu kun oli hakemassa vielä kauempaa hyppyä kun tein hitaasti takaaleikkauksen, en niin "röyhkeästi". Tai ehkä Ruutin kanssa teinkin heti niin.
- Kepeille Ruukin meni eka väärin. Kerrattiin ensin yksittäisenä okseri ja kerran siitä rima alas. Ruutillakin kepit sujui kahdelta esteeltä. Pitempi 3 hyppyä (eka viistosti) ja pussi + kepit oli vaikea.
- Kepeiltä pakkovalssi hypylle, valssilla toinen putken suu. Kerran sain sen A:lle. Liikuin huonosti kai valssista, vaikeeta! A:lle takaa ja piti pinkoa saamaan koira A, muuri ja hyppy takaa. Ekalla kertaa väärinpäin. Taisin läheltä muuria juoksemalla saada kerran takaa.
- U-putkesta kaksi hyppyä, tein päällejuoksun ja työnnön. Päällejuoksu hyppy vaikeassa kohtaa kun sivuttain koiran linjalla, mutta rytmittämällä hypyn vieressä sujui.
- tehtiin keinua pelkästään, siinä ei suostunut korjata suoraksi asentoa. Vaan namilla. Ehkä kun edessä oli seinää ja oikealla esteet.. ei Ruuti niin tyhmä ole. ;)
- oli vähän samoissa kohdin ongelmia kuin dracun kanssa, mutta tietenkin oma koira tuntuu helpommalta.

(c) Iris Kieme 2010
___________________

Tokoiltiin siinä ohella kentän parkkiksella

Ruutille
zeta: ei osannut mennä maahan :0 meidän varmin juttu. Tehtiin paljon toistoja, kunnes meni tai aina toistolla. seisominen hyvä ja istu.

merkkiä: yksi merkki lelu palkalla

kaukot: 15m, tosi hienot 3 siirrosta ja yhdestä seisomaan noususta ekasta palkkasin

tunnari: piilotin puskaan ja halusin nähdä vain luovutuksen. Hyvin meni eikä pureskellut.

Draculle
seuraus: tarjoamisella, ei oltu varmaan koskaan tehty, mutta tuli tarjoamaan. Tiputin namin maahan, kun tuli hyvin + "jes". tuli oikein nätisti sivulle painamatta. Sitten pari käskyllä seuraamaan ja heti palkka. Motivaatiota löytyy kyllä. Noissa ei painanut. Sivuaskelia tarjoten, kun seisoi lähellä, tein sivuaskeleen ja tarjosi sivulletuloa. Sivuaskelissa tykkäis pompata ja on jalat aika harallaan ja välillä vähän vinokin. Tein hiljaa kävellen pikku sivuaskeleen (oikealle), ettei tullut pomppua. Niistä palkkaa.

merkki: palkkasin namilla merkin taakse ja niin, että dracu sai tarjota. Tarjoisi paljon eri juttuja, välillä menee merkki vatsan alle tai jalat sen päälle. Halusin, että on merkin takana. Draculle ei ole opetettu imutusseurausta niin ei samalla tavalla osaa seurata namikättä merkin taakse tai sivuaskelissa.

ohjattu: tehtiin molemmat suunnat, ekalla kertaa meinasi kapulat vietyä mennä kapuloille. Vein joka toistolla ne uudestaan. Laitoin merkille suoraan sen taakse ja siitä vasen ja oikea. Hienosti meni. Oikeassa oli vähän epävarma otettuaan kapulan, mutta kehuilla toi. Vauhdista palautus. Olin 2m merkin edessä näyttämässä suunnan. (ohjattu ei ole valmis)

Kiva kaveri tokoilla, kun niin innoissaan. Haukkumisongelmaa tai ääntelyä on ollut, mutta nyt siitä ei häivähdystäkään. Varmaan tarjoaminen, kuten Ruutillekin toimii. Toko vaan on helpompaa kuin agi. ;)

Nyt Dracu oli vaan jonkin verran karvattomampi


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...