Siirry pääsisältöön

Ohjatut tokot ja pohdintaa

Käytiin AST:n tokotreeneissä Puolarissa. Ruuti rakas päätti ja kävi ennen treenejä kierimässä ihmisen kakassa! Onneksi lähellä on jokia, jossa se sai sitten kahlata enimmät sotkut, onneksi ei ollut seuraamis kylki! Haju tosin ei lähtenyt. :D Kotona kohta joutui kolmeen kertaan shampoo käsittelyyn.

Tein odotellessa kaukoja, vesikuppiin namitakapalkaksi (en viitsinyt pyytää pitämään avustajaa takatassuista tota haisunäätää). Tehtiin ensin seisomaan nousuja, kaikki oli oikein hyviä. Matkana 15m. Sitten m-s-i, moni istumaan meno liikkui niistä korjaus maahan ja uudestaan. Saatiin muutamia aika ok suorituksia, edelleen alle puolikas oikeita. Katsoin niin hyvin kuin pystyi, mutta kun alkaa tehdä mahd 5cm liikuttavia vaihtoja pitää alkaa olla avustaja tai peili, että näkee varmasti liikkuuko, tai hiekkakentällä viiva.. 5cm vs 10-20cm erottaa vielä. Nyt olin päättänyt vain noi kaksi vaihdosta mitä hinkataan.

Meidän vuoro oli vikana, ehdittiin kuitenkin ennen pimeää. Muistin suunnitella treeninkin jes! Mentiin koemaisesti "sisään".

metsku: Haki laukalla, ennen nostoa nuuski maata 20cm päästä ja sitten toi oman. Hyvin sivulle. Oisin voinut huutaa huomautuksen tosta nuuskimisesta. Eilenhän tiputti kapulan.

zeta: tehtiin koemaisena, meinasi kytätä merkkejä ja lähti huonosti seuraamaan, ekana istuminen ja ei ollut kuululla ja ei istunut. Tuijotti vain merkkiä. Otin takaisin päin ja sitten istui, kun seurasikin. Käännöksessä vähän merkin tuijottamista. Maahan ok (käsky down). Seuraamaan ei tullut käskyllä, ei taas kuunnellut. Vikalla sivulla seisominen, ok ja piti huomauttaa siitä seuraamaan tulosta, väljää.

seuraus: en ollut aiemmista palkannut kuin kehut ja hypytys. Seuraamista suoraa ja käännös -> palkka. Seurasi hyvällä vireellä. Leikittiin lelulla sitten.

ohjattu: tehtiin ensin oikea, kun se oli vaikeampi. Hyvä merkki. (Ruutu oli vasemmalla puolella merkistä) Ruuti lähti vasemmalle kapulalle päin kun käskin oikealle. Hyi hyi. Huusin stop ja korjasi oikein oikealle kapulalle! On ainakin oppinut ohittaa keskimmäisen! En uskonut, että osaisi metrin kapulasta mennä toiseen päätyyn kapulalle. Tästä kehut. Tehtiin vielä vasen, se ilman ongelmaa, ruutukaan ei häirinnyt. Eka kapula palautus sivulle ja toinen vauhtina.

metsku treeniä: tein yhden noudon ja vauhti palautus.

paikalla istuminen: Muut makasi, hyvin pysyi, ennen 2min nousin seisomaan että Ruuti näki mut. En uskaltanut häiritä muita palkaten keskivälissä.

paikka makuu: yksi halusi uusia niin tehtiin sitten makuu. Käskin muiden jälkeen maahan, koska yhteiskäskytys.

zeta treeniä: tehtiin zetan alkuja niin, että seurasi hyvin ja istumaan käskemisiä, ilman mitään apuja. Palkkasin ekasta käännöksestä. Ruuti sekoittaa zetan merkille menoon ja zetaan.. merkille ois niin kiva juosta. Virittelynä on ollut katso (kontakti sana) tai missä hae(ohjattu)/neliö (ruutu).

Treenaa:
- zetaa merkeillä, palkkaa eka käännös ja ekalla sivulla istu
- ohjattu oikea

Innostuin etsimään nähtyäni vaan kaukana olevia luentoja Psyykkisestä valmentautumisesta, oon aina ohittanut aiheen ei niin tärkeänä. Mutta nyt kiinnostaisi, kuulla miten parantaa omaa kisakestävyyttä. Rasmuksen kanssa kaikki oli niin huoletonta, mutta Ruutin kanssa stressaan enemmän.. Ehkä tiesin ja luotin, että Ruuti osaa. Etsin sitten blogiartikkeleita Vappu Alatalon tai muiden luennoista.

- mielikuvaharjoittelu, kuvittelee suorituksen etukäteen (agissa kontaktit, liikkeen, kutsumisen pois ja varmaan tokossakin liikkeet läpi)
- ajattele jotain onnistumisen kokemusta, voittaminen tai muu ilo
- kokeen tavoitteina ei ole voittaminen, ykköstulos tai muu. vaan yhdessä tekemisen ilo ja nauttia joka liikkeestä. Silloin kun se on kunnossa, tulee hyvä tuloskin.
- kisamaisena treeninä alon liikkeitä kertaa viikkoon tai vähintään kahteen
yms pitää etsiskellä, saa vinkata hyvää artikkeliakin!

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...