Siirry pääsisältöön

Kainalo- ja käsipalloa tokossa


Toko innostusta on ja on tulevat kokeetkin. Mentiin aamulenkillä tokokassin ja Ruutin kanssa lenkille. Mukaan tuli Ruutin pallo. Vettä vähän tihkutti, mutta eihän se haittaa.

ohjattu: tein ruudun merkistä oikealle ja haettiin oikea kapula. Virittelynä "hae". Hyvä merkki ja oikealle kapulalle vähän pyöreä linja. 

ruutua: ruudussa ei ollut nauhoja ja liilat merkit ja Ruuti ei meinannut hahmottaa. Liikaa tehty taas nauhoilla! Meni reunasta tai edestä sisään ja kiersi toisen reunan törpöt. Sallin kun meni etulinjan yli (ennen kuin meni ulos) ja sitten kävin näyttämässä, että löytyi oikea paikka. Ehkä kosketusalustalla ruutuja ilman nauhoja.. Viime kokeessa oli valkoiset nauhat hiekalla ja mulla on mintun väriset ja punaiset.

ohjattu: tein yhden oikean, muttei hämääntynyt.

zeta: viljelin oikein oransseja merkkejä. Järjestys istu, maahan, seiso. Tehtiin pallo kainalossa ensin istumisesta palkka ja sitten käännöksestä. Ei kytännyt merkkejä. Pallo helpotti kun oli niin kuulolla. Silloinhan se tekee kun varma palkka. Yksi maahanmenokin ok.



Mentiin iltalenkillä toiselle Kilon kentälle, nyt nurtsi, aamulla hiekkakenttä. Mulla oli apurikin mukana ja kaukojen aikaan yksi innokas tyttö kyseli mitä tehdään ja leikitti lopuksi Ruutia. Ruuti kerran säikähti kun huomasi seisomassa (keskittyi kaukoihin) ja ryntäsi haukkumaan. Outoa mörköikää, välillä säikähtää ihmisiä tai jotain esinettä! Mikä 5v mörköikä.. :0

tunnari: rivinä 2 toistoa, toi heti oman kun tuli kohdalle. Liikkuri osasi sen verran, että sanoi käsky. Ekalla kertaa pureskeli enemmän, hampaan jäljet jäi. Tokalla kiertaa pienemmin, mutta jäi pari jälkeä. Tehtiin vielä yksi pusikkoon piilotus, sen toi hyvin. Nyt pureskelut oli matkalla, ehkä tuijotan sitä liikaa kun palauttaa?

mukana oli ruhtinaallinen yksi merkki ja sillähän saa zetan ekaa käännöstä. :D Koira sivulle, katso ja liikkeelle. Seurasi hyvin, vaikka noteerasi merkin. Hyvä istu myös.

kaukoja: takana namialusta ja oli herkullista vähän kosteaa kuivalihaa (sai paloiksi). Alustalla ruu kääntyy monessa vaihdossa. Ne ei kelvannut ja jos tarpeeksi hyvä, kävelin lähelle ja vapautin eri puolelta mihin aina kääntyisi. m-s oli suurimmaksi osaksi hyvä. Välillä käskin kun katsoi muualle ja totteli kuitenkin hyvin. Pitää välillä ottaa enemmänkin häiriötä. Jos tein maahan - seiso ja maahan niin liikkui. Tätä hinkattiin, vähän meinas tehdä samaa istu- seiso ja maahan. Menee niin nopeasti maahan.. Ehkä senkin takia "maahan" on takajalat paikallaan ja "down" liikkeestä ja nopeasti, oon vähän lipsunut käskyistä.. Luoksarissa "maahan" on vain tuntunut varmemmalta..
Tein suurimmaksi osaksi 10-15m etäisyydeltä ja tietenkin s-i oli vaikea. Ehkä niitä vois koittaa naksutella ja tehdä vain ihan erikseen peruuttelua, josta istumista. Muttei yhdistä liikkeeseen. Ja meinas takapalkalla peruuttaa vinoon. Lähellä oon aina heittänyt namin, toimiikin ihan hyvin. Tai sitten että avustaja heittää tai antaa. Kaukoa me ollaan monena aamuna tehty kotona jossa saa varmaan 7-8m matkan maximissaan ja voi heittää itse namin. Mietin myös pitäisikö mennä jokaisen väärän jälkeen mennä ja korjata "kädestä pitäen" että näin se tehdään + kehut ja suoraan oikeasta nami.

Treenaa:
- kaukot s-m ja s-i
- peruuttelua ja istumista
- ruutu ilman nauhoja + kosketusalusta
- tunnaria (pientä epävarmuutta ja pureskelee)


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...