Siirry pääsisältöön

Itse Ilkimys- takki kuvitettuna ja tokoa Pasilassa

Eilis illan ja päivän projektina oli ommella Ruutille Itse Ilkimys-takki. Sain idean kerran Facebookissa nähdystä kuvasta, jossa oli paidat kiinanharjakoirille Itse Ilkimyksen kuvalla. Tuossa vähän vaihe vaiheelta kuvia.
Sitä ennen tokoselostus.

Tokoiltiin Sirkun ja Susu aussien kanssa Pasilassa Messukeskuksen lähettyvillä hiekkakentällä/parkkiksella. Ruuti selvisi hengissä junamatkasta, se kun nykyään inhoo niitä. Palautuu kun pääsee junasta niin kauas, ettei sitä nää. Juna (E) oli yllätyksestä niitä uusia! Tähän päivään asti Kilosta kulkenut vain niitä vanhoja.

Paikka istu: lyhyempi versio ja kävin piilossa. Jätettiin koirat vinoon kohti piiloa niin tulee sitäkin treenattua.

luoksetulo: ensin palkattiin seisomisen stopista. Mun huomaamatta ekalla kertaa oli vähän nostanut takapuolta. Stopin ehti melkein tehdä kun pallo samaan aikaan lenti ja kääntyi eri suuntaan kuin yleensä. Hyvä siis. Toistolla oli selkeemmin takapuoli pystyssä käskyn jälkeen. Odottelin aika pitkään ja siinä vaan pitää sitä, kun huusin vihaisen hei, niin laski. Yksi nopeampi seisomasta palkkaus.
Sitten maahanmenosta kahdesti palkkaa. Avustaja heitti näissä koiran edestä palkan taakse.

seuraus: jätin pallon maahan ja se vähän häiritsi. Edisti, mitä ei yleensä tee. Paristi huomautin äänestä, oisi pitänyt olla vieläkin tiukempi. Huonoja käännöksiä myös, mitä vähän hinkkasin. Saatiin häiriötä myös seuruuseen, sitä kesti aika hyvin. Ikuisuus projekti.
-tauko-

metsku: saatiin lainata Susun vähän isompaa kapulaa. Ei ällötellyt sitä. Ekalla kertaa käsky- sanan jälkeen pieni äännähdys. Toistolla ei tullut sitä. Vauhti palautukset.

ohjattu: kerran yllätyspalkka merkistä, heitin pallon sinne. Sitten oikea, merkillä vähän vino (kuten yleensä). Haki varmasti kapulan. Vauhtina. Sitten vasen, katsoi keskimmäistäkin, mutta haki oikean. Hyvä, että Ruu tiedostaa aina senkin. Sivulle palautus, vauhti vaan koveni loppua kohden. Ajatteli selvästi, että kohta se pallo lentää, tällä kertaa lähempänä. Pitäiskö ottaa vauhtipalautuksissa siis vapautus vasta lähempänä mua..

tunnari: ympyrä missä oli vähän enemmän kapuloita. Kiersi kahteen otteeseen tai 1,5 ympyrää ja toisella tarkistuksella kapula löytyi. Pelotti, että napsii vääriä. Hyvin kuitenkin sitten. Pitää muistaa tehdä myös niin, että kapula on sen tasan 5s kädessä. Kun nyt otan purkista, kävellään tunnari kohtaan ja siinä hieron.

kaukot: tehtiin alustalle, takapalkkana siirroksia. Possu teki eka kun käännyin hienon seisomaan, nousun ja istumisen tosin ilman käskyä. :D Palkkailin vähän kaikista siirroista, hmm tais sujua suht hyvin kun en muista oliko mikä niistä huonoa. Tosi hieno m-s-i vielä käskytettynäkin! Eikä liikkunut. Nousi taas siinä seisomaan tosi pitkänä, kehuin ja korjasi vähän painoa.

Kiitos treeniseurausta! Oli kyllä kylmä tuuli.
Iltalenkiksi käytiin reilu 5km lenkki Leppävaaran urheilupuistossa, välillä juosten ja ylämäkiä oli paljon. Ruuti kiskoo hulluna jos Henkka on pyörällä edellä tai jos jäljessä niin ei suostuis edetä. Onneks oli valjaat niin sai hyvää vetotreeniä.

Takista kuvia, kännykällä napsittuja, voisin ottaa vielä kunnon kameralla takista tarkat kuvat..


Alla vanhat takit, joista katsoin koon. Fleecea riitti aika naftisti.
Vatsapala on tuo pienempi. 

Kaulukseen karvavuori, oikeat puolet vastakkain- sanonta jäi yläasteen
 kässän tunneilta niin mieleen. :D Pieni aukko, josta käännetään kaulus.
 Tein päällyskankaasta myös vatsaremmit, nekin oikeat
puolet vastakkain, kääntäminen ja ompelin yhden sauman päälle. 
Lovi kaulukseen remmille
Vatsapalan oikeat puolet vastakkain, väliin lisätään vatsaremmi.
Tulee heti kerralla kiinni. Lisäsin vähän pissaamisvaraa urokselle. 
Tähän meni extra aikaa, vaihdella lankoja yms. Mutta loppu tulos tärkein!
Huomioliivistä keltainen kangas. Muut on sadekankaita. Heijastinkangasta silmän ympärys.

Kiinni on! Ommeltu myös heijastimet.
Itse Ilkimys kiinnitetty ja kaulus ommeltu kerran kiinni päällyskankaaseen.
 Yleensä vedän sen kerralla vuoren ja päällyskankaan väliin vain.
Nyt karvan takia toinen sauma.

Kaulukseen kiinni, myös vuorikangas. 
Kuminauhat kiinnitetty ja koko takki ommellaan kasaan oikeat puolet vastakkain,
jätetään aukko mistä käännetään takki ja ommellaan päällyspuolelle saumat.

 
Vatsapala kiinni, siinä myös heijastin.
Vatsapalan värivalinta miettien kurakelejä.
Tadaa! Omistajan mieleen. ;)
Takki edestä, vatsapalan kiinnitys vain yläreunasta
 niin jää jaloille liikkumisvaraa. 
Ai minäkö ilkimys? Karvavuori näkyy. 

Korkealla kannettavalle hännälle tuollainen lovi ja vatsavyö menee
tässä tavallista edempänä, muttei silloin peitä ilkimystä. 

Selvästi ompelukoneen ja mun etäsuhde on vähentänyt käsitöiden määrää. Kun edellinen takki oli vuonna 2011 ja sitä edellinen 2009. Tai haalarimerkkien ompelu on ollut niin pakkopullaa, koittaa änkeä haalaria koneeseen. Nyt sain tehtyä kun otin kaikkea mahdollisia härpäkkeitä mukaan kämpille porukoilta. Suunnitteilla myös kaikkea muuta ommeltavaa. ;D

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...