Siirry pääsisältöön

4 bortsua + 1 tolleri = 2 x tokoa

Tokoiltiin tänään Malminkartanon Sirkuskentällä Heinin + bc-poikien Leevin, Aatoksen ja Lieskan kanssa. Rasmuskin lähti mukaan. 
Nuoret pojat sai tehdä ensin (tai nuorimmat). Paikka makuut loppuun ja alkuun yksilöliikkeitä. Otin Lieskasta myös kuvia (valosimpaan aikaan, valotkin ehti syttyä).

Ruutille:
ruutu: ekalla toistolla meni vähän mutkitellen ruutuun. Ruudussa jäi eka sen eteen (ulos). Sitten nauhan päälle kiepahdus. Sitten vielä yksi kiepahdus hyvään kohtaan. Muistaisinkohan, joskus ottaa kosketusalustan niin saisi vahvistettua oikeaa paikkaa.
Sitten jäi hinkkaamaan merkkiä. Ruudun merkki on aina vino kohti ruutua. Sain naksuteltua sen siihen malliin, että oli suorassa 20cm merkistä ruutuun päin. Loppu päässä tuli ääntä, kun turhautti tarjota. Sain palkattua kuitenkin useampaan kertaan. Pidemmältä matkalta vaikea muistaa olla suoraan, kun saanut niin pitkään olla vinossa.
Loppuun vielä ruutuun meno. Taas kiepahdukset oikeaan paikkaan yhdellä vähemmän. Sitten vielä 10m päästä yksi heti oikeaan paikkaan ja heitin lelun.

tunnari: Otin rampen vähän tunnarista viistoon istumaan ja odottamaan. Mitäpä Ruuti siitä. Tiivis ympyrä ja oma tuli hyvin. Nosti heti kun haistoi oman. Nyt kädet ei ollut niin kuivat, että tuntui että jotain varmaan tarttuikin.

zeta: Alkuun tehtiin "katso" kontaktitreeniä. Liikkuri höpötti käskyt ja Ruuti rupes jossain vaiheessa katsomaan liikkurilta "että ai mitä sanoit?". Siitä sitten huomautettiin, että kyllä mamma kuulee katsomatta. Palkkasin 3 kertaa, vaihdeltiin "liikkeelle mars/käsky". Molemmat käskyt ekoilla kerroilla hämäsi. Ruutia kai sekottaa, että tunnarissa yms saa katsoa liikkuria, kun taas zeta ja seuraus, sanon kontaktikäskyn.

Taas seisomisessa liikutti joko toista etu- tai takatassua. Naksuttelin kun kiersin ja oli paikallaan. Mikäköhän keksintö taas toi liikkuminen. Tai tietenkin, kun ei ole ongelmana erottaa asentoja niin sitten voi liikkua virheeksi. Kyllä se parin treenin jälkeen unohtaa (eilenkin teki samaa). En tiedä onko vire liian korkea (on kuitenkin hiljaa).

Istumisessa ajattelin koittaa, että pysyykö jos kävelen ohi puolen metrin päästä. Ei pysynyt nousi ylös. Etpäs kuunnellut. Toistolla pysyi. Ei se onneksi läheltä kulkiessa ehdi lähteä mukaan ilman käskyä. Eilenkin meni lankaan.

-- Ruuti tekis Rampen jälkeen (Ras alla)

Ohjattu: vähän pimeässä kohtaa ja jätin keskimmäisen lähemmäs haettavaa oikeaa. Ekalla kertaa juoksi oikean kapulan luo ja sitten juoksikin kaikki kapulat läpi ?? mikä ihme. Sitten meinas kahdesti juosta ruutuun, joka oli lähetyspaikan oikealla puolella. Menin lähemmäs ja käänsin kapulat laippa kohti merkkiä. Kerran sain palkata, kun pysähtyi ekalla stop- käskyllä väärän merkin luo. (ajattelin vahvistaa, että totteli käskyä) Sitten saatiin kaksi onnistunutta. Koitin vielä lyhyeltä matkalta (kapulat lähempänä), mutta toi ääntelyä.

tunnari: tehtiin silloin kun Aatos treenasi ruutua. Vein itse kapulat. Muistin virettelyn. Rivissä ja hienosti toi oman! Seuraava vaihe olis kun vieras vie ja joku tekee ruutua tai muuta. Kerran katsoi kun lähdin viemään kapuloita Aatosta.

kaukot: parit toistot. Eka palkaten ekasta seisomisesta. Sitten lähempää seiso istu, ihan pikkusen jalka liikahti. Sitten yksi liikuttu maahan-istu- seiso-maahan, sitten hyviä.

Paikalla olot: mukana Ras, Lieska ja Ruu. Ruutille fleece. Istuminen n. 2min ok. Makuussa kävin vaan piilossa. Ruutille sivulla ollessa häiriökäskyjä istumaan. Kimeimmät "sivulle ja ylös" oli vaikeimpia. Niistä kahdesti hämääntyi.

Treenaa:
- Zeta seisominen, "katso" + liikkuri höpöttää
- Ruutu kosketusalustalla merkki
- ohjattu
- paikka makuu häiriökäskyt ylös
- tunnari, kun toinen tekee ohjattua/ruutua/luoksetuloa

Rampe hömpötteli seuraamista. Tein jotain rally-toko juttuja, mutta tajusin etten muista kuin 2 liikettä avosta. (toki kaikki alonkin kyltit kuuluu mukaan.
- 360 astetta molempiin suuntiin
- saksalainen täyskäännös (tekee pelkällä kierrä- sanalla)
- perusasennosta -> eteen -> oikealta sivulle. Palkaten eteen tulosta (sujui pelkällä eteen-käskyllä) ja "kierrä" sanalla oikealta kierto (vasemmalta on "sivulle"). Ekalla meinas lähteä väärin ja tajusi ja korjasi. Sitten sujui pelkällä käskyllä (yleensä näytän käsimerkin, pikku huitaisu oikealla kädellä)
- liikkeestä maahan
- koira perusasennossa ja nousee seisomaan paikallaan. Muistelin tällaista ja opeteltiin, vasemmalla kädellä merkki. Vähän steppaili ja väljeni. Yllätyin että edes nousi sieltä!
- koira seuraa ja sitten pelkkä koira tekee pyörähdyksen vasemmalle. Tähän käsimerkki, alkuun Ras meinas lähteä peruuttamaan mun ympäri kiepin jälkeen. (yksi temppu) Sitten alkoi sujua, tuntui vähän kankealta :D Sain nauraa sen tarjoamisille.

Kurkkasin mitä liikkeitä onkaan avossa
- paikallaan käännös vasen ja oikea (kuin tokossa)
- perusasento+ paikallaan täyskäännös (vasen/oikea) ja joko perusasento tai suoraan liikkeelle
- perusasento, ohjaaja kääntyy 90 astetta oikeaan + 1 askel ja pysähtyy. Kutsuu koiran sivulle. (tämä vain oikeaan käännöksenä!)
- houkutus: kahdeksikko merkkien ympäri ja sivuilla on häiriöt. "Variksen pelätin" ja lelu/namikuppi esim.
- 1 sivuaskel oikeaan (perusasento + perusasento)
 sama myös vasempaan (tehtiin tänään ennen perusasentoa lopussa)
- perusasento + maahan + istu
- perusasento + koira seisomaan + kierrä koiran ympäri + pysähdy koiran viereen

1.

2.
3.
Lieska

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...