Siirry pääsisältöön

Sukulaismiitti

Sukulaismiittinki Vuokkosilla. Käytiin sitä ennen pikku lenkillä. Manta ja Penni räyhäsi vähän remmissä Ruutille. Ruuti vastasi haukuin ja pidempään oli niskakarvat pystyssä. Vapaana ollessa Ruu piti etäisyyttä muihin, kukaan ei tullut ärsyttämäänkään kun niillä riitti leikkiseuraa ilmankin. Manta ja Penni oli ehkä ainoita, joita Ruuti nuuskasi. Alussa sain komentaa, ettei lähtenyt mukaan Jokun ja Novan? kähinään. 

Tokoiltiin eka tunti ja sitten agilitya loppuaika. 

Paikka istu: muut otti makuuta ja Ruu rivin päädyssä istui. Häiriönä Heidillä oli sama maahan käsky kuin meillä. Olin piilossa ulkona reilun minuutin. Kävin palkkaamassa ja jäin seisomaan kuin alossa. Sitten aika loppuikin. Ruutin viereen ja nami. 
Pitää muistaa tehdä paikkamakuun loppuosakin jossain vaiheessa.

Luoksetulo: seisomisesta palkka, Ruu juoksi ehkä vähän normaalia hitaammin. Mutta kuitenkin laukka. Appari heitti pallon 

Ruutu: merkki ok. Sanoin väärän käskyn ja Ruu juoksi keinun. Sitten oikea käsky ja hyvin ruutuun. Ruudusta vapautus. 

Seuraus: kivaa seurausta. Sivuaskelissa ääntä. Palkkasin juoksusta. Suhahdin osasta äänestä. 

Sitten keksin radantilalle, ei oikein tiennyt mitä muut haluaa treenata. Mutta olin toivonut kontaktit ainakin sivuille. Tein ruutin kanssa 3 hyppyä ennen puomia, pysähtyi kiltisti. Puomilta ajattelin viedä hypyn takaa, en kieputtamalla vaan toisella tavalla, ruu ehti mennä hypyn toiste päin. 

Putken kautta keinulle. Nyt metallinen keinu. Annoin narupallon kun rähähti maahan ja lopuissa heitin jalkoihin. Tulee ainakin painoa alas ja pieni viive. Vikalla heitto kun rämähti. Vedätin myös. Keinulle myös hyppy-putki yhdistelmästä. 

A:n treenaus molemmista suunnista. Tein 2-3 vierivällä pallolla. Sitten odotin, että koskee ja palkka. Ehkä 2-3 oli tosi selvää. 

Sain testata Ruutin siskon Mantan kanssa 3 hyppyä, puomi, hypylle kieputus ja putkeen. Puomilla pitkä taisto, että tulee oikeaan kohtaan. Kyttäsi putkea ja vaan jumitti. Lähdössä nätisti ja ei tippunut rimoja. Näin myös sen treenailua. Hauska oli kokeilla, vaikea analysoida eroja tai samankaltaisuuksia. Kiihkeämmin ainakin tekee. Ruuti muistutti lähemmäs tota ennen kastraatiota. 

Mantan pennut oli taas vilkkaita, ahneita ja leikki hyvin. Äänen kanssa sai olla tarkkana, piippausta ja Penni koitti komentaa seisoskellessa. Rakenteeltaan sirompia ja nartut noin 47cm ja Nova uros 51cm. Korkeudeltaan aika samaa kuin Ruutin sisarukset. Novalla näkyi vähän paimenkoiramaista hakukaarta. Ei liian kovia tai pehmeitäkään. Turkkia omaan makuun kivasti, ei liikaa. Ruuti tuntui juuri rauhalliselta enolta noiden rinnalla. :D on Ruutikin tosin reilun vuoden iästä muuttunut hirveästi. Ei kuuluunkaan, että olis ollut hihna kiinni sitomatta kentän laidalla! Tai hiljaa. 

Ruuti oli tokon aikaan vaan käskyn alla pikku kentän aidan takana. Tuhmeliini vähän vaihteli paikka missä viihtyi. Normaalisti makaa, mutta nyt myös istui kun ei muuten nähnyt aidan yli. Agissa laitoin kiinni, ihan nätisti silloinkin odotti. Penni oli ainut mitä se olis halunnut kannustaa, kai haukahdukset parissa kohtaa radalla teki. 

Oli kiva tavata ja kiitos järkkääjille! :) alla kuvia. 

KUVAT hallilta, vähän rakeisuutta havaittavissa.

Penni (Secretmoor's Must Be Magic)
Penni
Nova (Secretmoor's Kind of Magic)
Nova
Pira (Secretmoor's Dash of Magic)
Pira

Kännykkäotokset:
Pira, Manta, Penni, Ruuti, Nova eli Mantan lapset ja Ruuti eno
Mantan pentujen isän Edin 2 pentua vasemmalla Nasu ja Joku (toisesta pentueesta). 

Ruutille oli liikaa, kun Nasua yritettiin istuttaa sen viereen ja nami+ vieraskoira oli sen nenässä kiinni. Mantan/Edin pennut ei ainakaan niin tarkkaan vahtinu ruokaa. Ruuti viihtyi vapaana pitäen etäisyyttä muihin, välillä haukkui lunta. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...