Siirry pääsisältöön

Osteopaatilla, kuvia ja pohdintaa

Ruutilla oli taas Hehkussa Carita Reijosella aika. Mietin jo aiemmin, kun on vähän kevyemmin agilitya niin varaan itse myöhemmin ajan. Jos nyt vähän pidemmällä välillä. Hieman fyssarikin houkuttaisi, mutta kun näkee Ruutin tuolla niin tuntuu, että voiko olla toista niin täydellistä paikkaa sille. Bussissa oltiin takana, Ruuti halusi istua takana keskellä "pahisten paikoilla" ja sitten katseli mun selän takana olevan istuin rivin ikkunasta maisemia.
Kun päästiin sisälle Carita olikin valmis, kai ruoka tauko tai muu. Heti kun Ruuti kuuli Caritan äänen, se istahti niille sijoilleen. Katsottiin sitten verkko botin nauhat sopivammin, ettei niin estä etujalkojen liikettä. Niskasta vain aika kireelle, että pysyy tarpeeksi edessä ja ilman jalkalenkkejä. Enpäs ollut tuota keksinyt koittaa, aina kun pidän ne jalkalenkit. Ruuti sai siinä parit rapsutukset ja sitten osasi mennä itse hoitohuoneeseen. Jonne meni rauhallisesti makuulle.

Kerroin, että vatsa oli ollut yöllä kipeä ja miten muuten jakseltu. Ruuti sai maata oma valintaisessa asennossa, ei kuulemma haitannut hoitoa. Keskivälillä se kyllä itse valitsi ihan kylkimakuun. Vatsa oli vähän rauhallisempi hoidon lopussa. Lonkkien seudulla oli jumia ja selässä takajalkojen kohdalla. Yksi syy voi olla, että on liikaa jumppaa Ruutin kunnolle, ei peräkkäisinä päivinä ja lyhyitä aikoja. Alkuun vaikka pari kertaa viikossa ja sitten vasta enemmän. On uusia lihaksia mitä ei ole tarvinnut käyttää. Sen päälle hyppytekniikkaa, sitä on kyllä harvasti tehty ja lepopäivien kanssa. Etuosassa ei ollut mitään kovin ihmeellistä. Onneksi ne niskan jumit ja muut on ollut ohi menevää, nyt oltiin tehty niin paljon tokoa ja seurausta eikä se näkynyt missään.

Ruuasta juteltiin, oli ihan hyvä että ollaan vaihdeltu ruokaa.
Vatsalle voisi syöttää maitohappobakteereja tai piimää ihan erikseen annettuna. Piimää voisin ajatella, maistuu se itsellekin.

Vitamiineista oli puhetta fb:ssä. Katsoin, että Ruuti saa Jahti&Vahdin nivelravinteesta C vitamiinia ja öljystä E- vitamiinia. Siellä suositeltiin myös B ja D vitamiineja, ihan ihmisten tablettejakin. Oon huono omistaja kun en edes itse jaksa tollaisia hömpötyksiä. Ne on niin kalliitakin jos joskus kurkannut, Sanasol juoma menee helpoiten alas. Kerran oon syönyt hyviä vitamiinitabletteja jotka maistui mansikalta tai muulta. B vitamiinista löytyi nestemäisenäkin.
Tässähän oppii B7 vitamiini = biotiini ja B9 vitamiini eli foolihappo. Oon ajatellut ne vaan aineina, en vitamiinin yhdisteinä. (näköjään kaikki terveystiedon opit haihtunut päästä) Kynsiin oon joskus syöttänyt biotiinia sisältäviä tabletteja.
Hyvä sivusto mikä nyt googlettamalla löytyi. A-vitamiini nuorelle koiralle voi edistää luuston kasvua, öljy liukoisena ei liikaa. B vitamiinista ei kannata syöttää yksittäistä B-ryhmän vitamiinia, kun ei voi olla varma mistä on puutos. Muualta niin B-vitamiinin puutos voi aiheuttaa myös ulosteiden syömistä, tarkemmin sivulta löytyi että biotiinin puute. D vitamiini vaikuttaa luuston kehitykseen ja lihaksiin. Ylisaantikaan ei hyvästä.
C ja E vitamiinit on antioksidantteja, toinen taas vesiliukoinen ja toinen öljyliukoinen. Magnesiumin puutos voi pennulla tuoda ranteiden yliojentuvuutta. Aikuisella lihaskramppeja.

Tätä luontaistuotetta (Dorwest Herbs) oon syöttänyt tosi pienessä määrin. Nyt vilkaisin mitä ne vaikutukset olikaan. ;) Ruokinnallinen tukihoito ruuansulatuksen avuksi. Tasapainoinen sekoitus yrteistä ja kasveista, jotka ovat kaikkien aineenvaihdunnanosien pohjana. Sisältää mineraaleja turkin kasvuun ja pigmenttiin, sellerin siementä lihasten toimintaan, A-, C-, E-, ja K-vitamiineja, yrttejä vatsantoimintaan, koliikin ja kramppien poistoon.
Paha tapa syödä ulosteita yleensä poistuu 2 viikon tuplakuurilla Keeper's Mix jauhetta.
Pitääkin katsoa oikea annostus määrä ja lisätä tätä ruuan joukossa, koska Ruuti keksi nyt talven keski välillä tuon tiettyjen ulosteiden syömisen. Tuostahan tulee sitten toisten vitamiinejen kanssa C ja E toiseen kertaan. Muttei B tai D vitamiinia..

Luontaistuotteista löytyy myös nivelien voiteluun glukosamiinia (2 kertaisesti) ja kondroitin sulfaattia sisältävä sekoitus. Taisin löytää itselleni sopivan hintaisen ja tyyppisen vitamiinivalmisteen "MineVit", eniten D-vitamiinia, mutta myös muita. Hinnaltaan 5,50e ja makeutettu. (Lifessa)

Acanaa Ruuti on syönyt aiemmin ja osteopaatti suositteli Orijeniä, niin kallista vain 79e säkki. Acanasta katsoin, niin sisältää A-vitamiinia, D3 ja glukosamiini+kondroitiini yhdistelmä nivelille. Nykyinen ruoka aiheuttaa vähän ilmavaivoja Ruutille. Törmäsin myös Purizon- merkkiin 70% kana+kala tai pelkkä kala ja loput 30% hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä, ei sis. viljaa. Reilu 50e hinta. Siitäkin löytyi keskusteluja onko hyvää ollakseen noin hyvää ja halpaa, ainesisältö näyttäisi paljon pienempiä prosentteja lihasta kuin mitä luvataan. Osalla ruoka on maistunutkin hyvin. Voishan sitä kokeilla. :D Lukullus ruoka oli kylmäpuristettua suht edullista vähemmän lihaa kuin muissa, arvostelut oli äärilaitoja. Acanassa näyttäisi Zooplussalla löytyvän 18kg säkki, jossa tulee kilohinnaksi Classic ruualla 3,88e ei paha, kun nuo kalliit ruuat ovat sen 4-5e/kg. 

Kaiken kaikkiaan tuntuu, että pää on sekaisin kaikesta tiedosta mitä löytyi. :D B- vitamiinin syöttämisessä ei ole vesiliukoisena pelkoa, että syöttäisi liikaa. Magnesiumia pitää miettiä, jos ainakin joskus antaisi. Ruokia vertailla, entistä ruokaa on vielä moneksi viikoksi. 


Tukka hyvin, alkaa olla taas sitä aikaa kun karvapalloja löytyy nurkista.


Uusi lelu, kääntyy aina reikä ylöspäin. Hetken aikaa pohdittua
ei kestänyt kauaa saada nameja. Mietin tätä ja Nina Ottsonsin lelua, joka
eri suunnassa keikkuu. Tässä sai kannen pois ja helpommin namit sisälle,
vaikka ei ollut niin kestävää muovia. 


Uudet kupit Mustista ja Mirristä

Kommentit

  1. Mulla on kanssa ollu tiukka ruokapohdinta, kun haluaisin myös laadukasta ja lihapitoista ruokaa, mutta sellaista joka on valmistettu Euroopassa, mieluiten Eurooppalaisista ihmisravinnoksi "kelpaamattomista" raaka-aineista. Eli siis (minun) koirille mieluiten teurasjätteitä ja muuta mitä ihmiset ei kelpuuta. Mutta se nyt ei liene täysin mahdollista.

    Tällä hetkellä meillä pojat syö kylmäpuristettua Lupo Sensitiv 24/10, ja lisään siihen sitten öljyä, kalaa, kananmunia ja joskus lihaisia luita, se on ainakin sopinu hyvin, ei oo yhtään ollu vatsavaivoja. Mietin sitäkin, että kumpi varsinaisesti sisältää enemmän lihaa, jos on lihaa kuivapainona 35% vai lihaa 80 %, mutta osa lihasta on punnittu tuorepainona? Voiko olla että lihaa voi olla kuivapainoltaan jopa vähemmän kuin 35%..? Tosi hankala vertailla kun ei oo kerrottu myöskään kasveista että onko ne punnittu tuorepainona vai kuivapainona. Meillä ehkä se hernemäärä osassa noita korkean proteiinin ruokia pieretti koiria, näin ainakin epäilen, kun herneethän aiheuttaa piereskelyä helposti. Herne ja linssit sinänsä on kyl varmasti hyvä nostamaan ruoan proteiinipitoisuutta, niistä lienee tullut uusi koiranruokien soija?

    Ohhoh, olipas spekulaatiota ja mutua taas kerrakseen. No ainakin kun itse lisäilee lohiöljyä, lihoja ym, niin pääsee mieluisiin lihapitoisuuksiin. Täysin ideaalista nappulaa odotellessa täytyy tyytyä omiin miksauksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuota en ole miettinytkään, että kuivalihana sitä voi olla pienempi prosentti. Lihalla mainitessa se on varmaan juuri mainoskikka sanoa, että niin paljon ruuasta on lihaa.

      Nykyinen ruoka oli palkinto säkki Planet Pet Chicken. Siinä joku pierettää Ruutia..
      Koostumus: kananliha 60 % (kuivattu kananliha 30 %, kanatuotteet 30 %), peruna, perunaproteiini, kananrasva (sailotty tokoferoleilla, E-vitamiinin lahde) 7 %, kuivatut omenat (frukto-oligosakkaridien lähde), panimohiiva, hydrolysoitu kananmaksa 3 %, lohioljy, uute hiivan soluseinästä (mannaanioligosakkaridien lahde), Yucca Schidigera -kasviuute.

      Osteopaatit molemmilla millä oon käynyt suosittelee Acanaa ja Orijenia. Ruuti syö mitä vain niin ei voi siitä katsoa. Ja en turkissakaan ole isoja eroja huomannut. Rasmus nyt syö kun sille maistuu, syönyt niin montaa eri merkkiä eikä hirveästi eroja. Ruutin kanssa se syö oikein reippaasti, kotona taas jättää ehkä tilaa iskän syöttämille herkuille. Rasmus söi niin pitkään Pedigreetäkin. :D

      Oon vähän miettinyt testata ihan edullista Jahti & Vahtia, nyt Ruuti on sen verran laihtunut niin ehkä voisi olla tavallistakin. Aiemmin ajattelin niiden light ruokaa. Sitä vielä saisi tästä 500m päästä. Muutamilla koirilla on tullut kutinaa siitä ja joillekin sopii.
      Energiassa on 32% lihaa (siipikarjaa ja possua) Valkuainen 25%/rasva 17% tai Kana & Riisi 36,5% lihaa 25%/13%. http://www.jahtivahti.fi/koirien-ruoat/jahtivahti-kanajariisi/ (Extra energiassa 47% lihaa ja 28%/24%) Hinnaltaan noi on 20-35e.

      Tuo Lupo vaikuttaisi myös aika kivalta ja vielä hyvä hintasuhde. Kaikki arvostelut on hyviä. Pitää pistää korvan taakse jos koittaisi sitä jossain vaiheessa. Jännän näköistä, kuin hevosen rehuja. :D Säästöpakkauksena edullinen (jos ottaisi Ruutille ja porukoille Rasmukselle). Joku on tuolla saanut anaalirauhasiin apua, Rasmuksella sitäkin.

      B-vitaamiiniksi haen vinkattua olut hiivaa (edullista myös) ja ehkä apteekista magnesiumia, mikä ei ole makeutettua ksylitolilla.

      Pitää pohtia myös jos ostaisi jotain luita, mitä antaa välillä toiseksi ruuaksi. Harvakseen syötettynä niistä menee taas vatsa hetkellisesti sekaisin. Porkkanaa ja jotain vihanneksiakin voisi antaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...