Molemmille koirille olen opettanut kaukot, niin että takajalat pysyy paikallaan. Jokainen siirros koiran pitäisi suorittaa niin, ettei takajalat liiku. Koira ei saa myöskään ennakoida itse siirroksia. Alla on esitettynä eri opetustapoja. Rasmuksen koulutin aika yksinkertaisesti ja Ruutille on tullut vahvistettua kaukoja kaikilla noilla harjoitteilla. Alla esitettynä videomateriaalein. Valitsin tähän lähinnä onnistuvia videoita.
Rasmukselle vaikein oli myös seiso-istu siirto. Rasmukselle on kuitenkin sen kropan tyypillä (lyhyempi selkä) helpompi tehdä siirros. Muistan, että koulun tet-jakson tein 2vk Rasmuksen kanssa joka päivä namilla vieden pelkästään seiso-istu siirtoa. Aina pari onnistunutta ja jätin siihen. Ehkä tein myös 1-2m etäisyydellä ja sitten taas namilla vieden. Rasmukselle pystyin käyttämään takapalkkaa tai sitten toin siirron jälkeen palkan.
Kisoissa Rasmuksen kanssa oli vaikeinta, että se saattoi joko tehdä 10 kaukot tai sitten vaati pari käskyä ylösnousuun, "jäätyi" kisatilanteessa. Treenattiin siis paljon, että käytän joko pelkkää suullista tai kättä ekaan siirrokseen. Ekassa siirroksessa matka oli suurempi. Ja muistaa palkata usein ekasta siirroksesta. Usein, jos koira tekee sen, se jaksaa tehdä muutakin. Kaukot vaativat myös ylläpitoa, taon jälkeen huomasi, että oli unohtunut vaikka, että seiso-maahan siirrossa ei liikuta.
- Rasmuksen treenikaukot, täydelliset <3, video
Rasmus 2011 |
- Alkuun pitäisi tehdä paljon namilla siirtoja ja sitten siirtyä, että koira osaa ne edestä tai mahdollisesti yhteen apu namikädellä. Nami rauhoittaa ja tavoitteena olisi saada liikeradat muistiin. Kaukoja kannattaa tehdä, kun koira on rauhallisimmillaan, treenien lopuksi. Eikä liian pitkään, varsinkaan nuoren koiran kanssa. Kun keskittyminen loppuu, sitten siirrot menee häsläyksen puolelle. Ruutin kanssa ehkä yritti liian nopeasti päästä namilla imuttamisesta pois ja en ollut tarkkana vireen kanssa. Ihan pennulla voi tehdä näitä, hyvä että pentu oppii jo oikeat liikeradat. (tarkkailla myös että istuu ryhdikkäästi, jos ei niin korjata kädellä) VIDEO namilla kaukosiirtoja
- Ruutin ongelmaksi tuli, että kun olen kaukana se on liian etupainoinen ja pitkä runkoisena sen seisominen aluksi muistutti saksanpaimenkoiran seisomista. Tehtiin paljon pelkästään tosta palkaten, käyttäen myös takapalkkaa, se taas teki vähän vinoksi ja kuumensi. Etupainoisuus väheni myös jos kävelin hetken aikaa ympäriinsä ja palkkasin. Koiran makuuasento vaikuttaa myös, miten se nousee sieltä seisomaan. Sanon aina virittelynä "kaukot" ennen maahan käskemistä, ehkä koiralle ajankanssa voi tulla parempi maahanmeno, kun tietää että pitää päästä seisomaankin. Tehtiin myös peruuttamisesta, käski seisomaan sitten "peru" peruuttamiskäsky ja sitten istu + käsimerkki. Liike suuntautui jo valmiiksi taakse ja meni paremmin istumaan.
Kauko m-i 2011 |
- Kosketusalusta, video: Seiso-istu vaihdosta helpottamaan, joka parhaiten toimi on ollut kosketusalusta. (toki olen kuullut, myös että koira tuo jalat yli riman ja tehdä pöydällä tai muualla, missä rajattu tila) Käytin kosketusalustana ihan hiirimaton kokoista paksua läpinäkyvää muovipalaa. (videoon löysin vain pakasterasian kannen) 1.Ruuti osasi ennestään laittaa etutassut sille ja naksuttelin sitä vähän. 2. Seuraava vaihe oli opettaa, että kun alusta on 10-20cm etujalkojen takana niin korjaa etujalat alustalle. Ei väliä millä tavalla. 3. Sitten koira sivulle, alusta koiran koosta riippuen tietyn verran sen eteen ja koira maahan. (alusta sen kyynerpäiden alla suunnilleen tai vähän edempänä) Maasta seisomaan käsky ja odotin vain että tarjoaa alustaan koskemista, äkkiä korjasi etujalat sinne. Joskus myös takajalat liikkui taaksepäin, sallin sen. 4. Jo ekalla tai toisella treenikerralla tein ensin pari toistoa alustalla ja sitten otin alustan pois, koira teki samalla tavalla askeleen etujaloilla taakse. 5. Eri etäisyyksistä alustalle tassujen korjaamista ja muista niissäkin ottaa alusta parin kerran jälkeen pois (tutusta etäisyydestä) Ala myös sallia vain etujalkojen siirto ettei takajalat liiku. 6. Alustasta pääsi kokonaan eroon ja kun seisominen oli parempi oli helpompi opettaa istumaanmenoa ja parempi mahdollisuus onnistua. Sen huomasin, että kannattaa ottaa tähän oma käsky, koska Ruuti teki välillä askeleen taakse seiso-istu siirrossa ja silloin takajalat liikkui. Jossain vaiheessa meiltä on jäänyt tämä askel treenikaukoista pois, mutta auttoi kaukoja paljon eteenpäin! Ja korjasi etupainoisuutta. VIDEO kosketusalusta & kaukot. (sama kuin yllä)
- Kynnys/koroke, video: Kuulin joskus vinkin, että voi tehdä kaukoja katukynnyksellä. Oon tehnyt noilla pyöreäreunaisilla. (riman yli menossa vähän samaa) Jätän koiran istumaan, joko niin että on kynnyksen päällä kokonaan tai vaan takajalat kynnyksellä ja muuten jalat on kynnyksen reunalla. Ideana on, jos koira tekee huonosti ja vajaasti seiso-istu siirron sen takajalat tippuu kynnykseltä. Jos siis koira on liian kaukana kynnyksen reunasta tätä selvää eroa ei tule. Ruuti ei ole niin pahasti etupainoinenkaan tuolloin. Matkaa on ollut 10 metriin kasvatettuna ja se oli viimeksi vaikeampi. Istu-seiso-istu siirrot koira voi tehdä normaalisti. Maahanmennessä vähän epämukavampi asento, mutta haastavin on aina maahan-seiso siirto. Otin tänään läppärin alustalla kotona (se oli hieman vaikeampi kun liukkaampi pinta, nyt keksin että kylpäärin matto siihen päälle) ja sitten kahdella mallilla kynnyksellä läheltä kaukot. Ruutin kaukoihin en keksinyt muuta alustaa kuin pitää kameraa kädessä. Ja hoitoon tullut Dracu sai tehdä ekan kokeilunsa. Aluksi se tarjosi kurretemppua ja kaikkea muuta. Mutta sitten onnistui. Draculla on seisomaan nousussa ongelmana, että liikkuisi eteen ja seiso-istu jää vajaaksi. Seisomisesta maahanmenokin vaatisi namilla vientiä kuurina. VIDEO kynnys & kaukot. (sama kuin yllä)
- Koirille jotka ei paineistu ihmisen läheisyydestä, voi tehdä myös kaukoja niin, että avustaja pitää kiinni takatassujen päältä. Ja on koiran takana. Testasin tätä kerran ja nopeasti pystyin tehdä 10m matkalta. Ruuti teki kaikki täydellisesti ja kun appari ei pitänyt tuli ongelmia. Siinä ehkä pitäisi häivyttää apparia pitämään yhtä tassua. Sitten niin, että apparin käsi on vaikka tassun edessä, ettei koira tunne että jalkojen liikkuminen on estetty. Ehkä jos tekisi tällaista kuurina ja koira oppii oikeanlaisen siirron. Etenkin siinä saa namikädellä viennin pois.
- Näiden kaikkien lisäksi koiran on pitänyt oppia vain virheiden ja onnistumisten kautta. Tässäkin riippuu koirasta, Ruuti ei luovuta jos ei heti saa palkkaa epäonnistuneista ja erottelin superpalkalla oikean siirron + naksuttamalla. Tehtiin joka aamu muutamalla namilla maahan-seiso-istu siirrosta. Jos epäonnistui paristi niin vein namilla siirron. Ja alkuun olin ihan edessä ja näytin käsimerkin (silloin siirto suurimmaksi osin onnistui ja välillä ei). Kun teki oikein, heitin namin taakse. Tässä kasvatin etäisyyttä ja sitten taas ihan lähellä. Vähemmän tekee pitkältä matkalta (usein alkutreenissä pari siirtoa kisamatkalta ja loput lähempää), koska ilman apparia en näe tekeekö puhtaasti vain ei, jos oon 15m kaukana vs 8-10m. Ja teen kyllä ihan 2m matkaltakin. Nopeampi palkata ja haluan saada niitä puhtaita siirtymiä.
- Muita jippoja mitä on nähnyt on: maahan-istu siirros näyttää tyylikkäämmältä yhdellä pompulla, tässä voi tehdä maasta suoraan kurretempun jos se toisi vauhtia. Istumasta seisomaan on myös ihan pennulle opetettu, että tekee pienen pompun etujaloilla (namilla ohjaten) ja silloin tulee tasajalkaa siirron.
- Nuorelle koiralle/pennulle voi opettaa suoraan, ettei m-s nousta hissinä vaan laittaa etujalat suoraan askeleen taaksepäin. Helpottaa s-i siirtoa.
- i-s-i siirroissa koiralla ajatus paino takajaloilla. Aluksi koira nostaa vaan vähän etutassuja. Sitten pikku hiljaa etutassuja siirretään vähän enemmän eteen tasajalka pompulla. Sitten takaisin taaksepäin tasajalka pompulla. Lopulta koira osaa tehdä tasajaloin pomppaamalla molempia vaihtoja edestakaisin ja painon pitäisi olla kokoajan takajaloilla.
- Kaukot voi opettaa myös etupääpaikallaan. Siinä on vain riski, ettei tuomari osaa arvostella niitä oikein (mm. SM-kisat 2014). Siinä koira tekee hissinä m-s-m. Istumasta seisomaan, vie takajalat taaksepäin. Seisomasta istumaan takajalat tulee eteen (etutassut paikallaan). Istumasta maahan, koira tekee ikään kuin seisomisen (takajalat taakse) ja menee siitä maahan.
Ruutin kisakaukoja:
- 15.2.14 EVL Ruutin kaukot (Ala-Nikkola) arvosana 8, kaksoiskäsky lopussa piti mennä suoraan maahan (ei seisomaan) ja seiso-istu pieni liikkuminen. Video
- 1.11.13 EVL Ruutin kaukot, (Bellaoui) arvosana 9, video
- -> kokeissa pisteitä on vienyt liikkuminen, mutta enemmän kaksoiskäsky koira tekee ekasta väärän siirron (evl:ssä 0 jos ennakoi sitä seuraavan liikkeen) tai tuplakäsky siirrokseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!