Siirry pääsisältöön

Agimasennusta lähtö ja, keinu puomi

Aika surkea päivä. Aamu alkoi siellä, että huomasin renkaan olevan puhki autosta. Koska oli niin aikaiset kisat (herätys 5:45) niin en jaksanut varata ekaan luokkaan hirveästi odotteluaikaa kuin pakollisen. (ei vaaraa, että alkavat 30min ajoissa) Mietin onko tyhjentynyt -> lisää ilmaan, mutta totesin että on puhki. En oo koskaan vaihtanut rengasta ja ikuisuus siihen olisi mennyt. Yritin soittaa isälle, joka ei vastannut. Ja ajattelin, että ajan hiljaa auton porukoille 4km ja vaihdan auton. Kävellen sinne olisi 20min ja juosten vähemmän, mutta kiva olisi ollut aloittaa sillä aamu, että juoksen sinne.

Kisoihin ajelin juuri ja juuri oikeaa nopeutta ja onneksi siellä oli 5 min ennen rataantutustumistakin jonoa ja moni tuli myöhemminkin. Jäänyt vain mieleen, kun kerran vihaisesti sanottiin kun myöhästyin 5-10min. 70-80 koiran kisoissa tosin vähän eri jonot kuin 20-30. Onneksi Ruu ei ollut ihan alussa niin ehdin lenkittääkin.
En ekalla radalla ollut vielä ihan hereillä, juoksullisesti tosin mutta keskittyminen hankalaa. Kun piti käyttää koiraa, kuvata, käyttää ja en normaalin tavan mukaan tajunnut ees katsoa tai kysellä mistä on tullut hylkyjä. Enkä radalla katsoa. Sen kuulin, että A:n alla olevaan putkeen oli koiria mennyt ja katsoin sen tarkkaan. Ja myöhemmin kuulin, että samaan puomilta extra hypyn ottaminen ennen putkea oli käynyt joillekin muille.

Videot (kaikki samassa, eka rata parhain)

1. rata, ihan hyvä hyl, keinu virhe ja lähtörima: Lähtörima alas, jätin ehkä vähän liian lähelle, kun vielä hiippailee. Totteli hyvin istumiskäskyä. Päästiin aika kivasti rataa tehden lähes loppuun asti lisävirheittä. Videolta katsoin ja vähän mietin ohjatessa, että keinu oli kyllä lentokeinu rajalta. Siiten pitäis kyllä treenata vähän etupainoisuutta, taas ponnisti takajaloilla. A:n kontakti hyvä. Kepeille käskin jollain ihan väärällä käskyllä, onneks meni. Puomilla vähän hidasti ennen kontaktia ja sitten juoksi läpi. En niin tajunnut, mutta jatkoi sitten 2 hyppyä edestä, kun piti mennä suoraan puomilta putken 2 päätyyn. Sen jälkeen ohjasin lopun eritavalla ja siellä ruu meinas mennä putkeen.

2. rata, hyl, puomi virhe: nyt lähtörima pysyi. Puomilla loikkasi selvästi, tyhmä minä kun en korjannut! Halusin testata vain rataa. Ei sitä silloin samalla tavalla ohjaa ja tärkein olis käyttää se virheellinen rata virheen korjaamiseen. Monestiko oon jankannut aivoihin, että jos tulee yli niin lähdetään pois. Periaatteessa ekallakin radalla teki väärin kun ei odottanut vapautusta. Treeneissäkin tosin meinas tehdä samaa, niin tarvii enemmän treenien muistuttelua. Halusin testata eri tapaa mihin tutustuin eli keppien vieressä hypyn leijeröintiä. Otin sen kyllä kädellä kiertoon, mutta olis pitänyt tarkemmin merkata. Putken jälkeen monille vaikeita oli viedä 2 hyppyä ja putkeen, sekin sujui. Halusin vielä hypyn ohittamisen jälkeen ottaa A:n ja lähteä pois, sekin hyvä. Keinulle meinas mennä, mutta huono kulma niin meni ohi. Ei sitä osaa koota itseä tollaisen virheen jälkeen, rimasta vielä onnistuu ainakin joskus.
Pitää muistaa perustelut puomi+keinu
- jos tulee yli ja ei korjaa -> tekee saman virheen heti seuraavissa kisoissa = kaksi kisamaksua harakoille
- jos korjaan sen yhden päivän kisoissa, niin seuraavat voi jo sujua
- mitä useammin luistaa niin sitä pysyvämpi kisaongelma siitä tulee.
- keinulla oon kyllä useamman kerran jättänyt radan kesken, ehkä vähän epäselvä milloin saa tulla pois. (radan vauhdissa, yksittäisenähän sujuu) Piskipajan puinen keinu käyttäytyy eritavalla.

3.rata, hyl, lähtörima, muuri: 
Alkupään koirat teki vain nollia tältä helpohkolta radalta. Sitten onneksi tuli muitakin. En osannut oikein uskoa, että tehtäisiin myös. Lähdössä ei suostunut moneen käskyyn istumaan. Oisin voinut tässä vaan viedä pois.. Piti mennä ihan lähelle laittamaan istumaan ja siitähän heti nousi ylös. Ja koska niin lähellä rimaa niin rima alas. Pitäis vaan lähteä sellaisesta pois, oppinut että niitä voi tiputtaa kisoissa, harvemmin treeneissä tekee. Tosin voisi treeneissäkin taas kutsua noin ja jos tiputtaa riman niin hyi. Radan jälkeen lämppäesteillä, hienosti nököttää paikallaan, senkin..
Päästiin keskiväliin, missä piti ehtiä suoran putken jälkeen viemään takaa. Olin jäljessä ja en ehtinyt viedä ruutia, tuli suoraan läpi. Sitten vielä tiputettiin muurilta joku palikka, osasinkin odottaa!

- jos tuhlaisin parit kisat lähdön takia, ehkä se helpottuisi. En tosin usko ton kanssa. Voi se jotkut treenit olla nätisti, sitten taas on hirveä.
- ja ongelmaa on jo treeneissä niin ei se sitten kisoissa suju (tosin siellä nyt samaan tapaan tehty)
- tai sitten pitäisi tehdä kisoissa, että alkuun mä oon vaikka metrin päässä niin että istuu.. Vaikka lentävän lähdön tapaan, että istuu siinä ja sitten lähden ohjaamaan.. Jos ajattelee ettei millään suostu istua jos meen kaueammas. Kuten vikalla radalla.
- oisko mitään väliä jos seurauttaisin vapaana lähtöön ja tekisin vaikka sivuaskelia. Menisin sinne aina vähän etuajassa. Se pahin kyyläys alkaa heti kun panta lähtee kaulasta. Silloin tiedän jo, että peli on menetetty.
- mitenköhän voivottelu tepsis tähän.. treenissä testata
- ärsyttävääää, koira kohta 6v ja kokoikä on tapeltu!
- historiaa, möllikisoissa pysyy,  Ruuti 1lk vielä pysyy, maxi1 hyvä lähtö & keinu!, maxi2 -11 seisoen, maxi 2 seisoo (lähtörima, hyvä keinu)
-> juuri noilla alempien luokkien vapautuksilla on seurauksensa, kun olis heti alkuun käynyt aina laittamassa takaisin istumaan. Siitä se vaan pahenee.. Itseään saa syyttää.
-> toisaalta kun miettiin niin Ruutilla on aina ollut treeneissäkin ongelmaa pysyä istumasta ja sitä on aina saanut korjata takaisin istumaan. Vaikka kouluttajilla oli eri vinkkejä.
- kentällä treeniin, joku helppo putki rata-matala hyppy, normi lähtörimalla rata, missä tekee sitten lähtötreeniä. Koska on pakko olla vetävä rata, että ongelma tulee esiin.
- noista videoista voi myös katsoa miten keinun suoritus on muuttunut. Pitäisköhän mennä takapenkkiä maxipöytä keinuun.. Ja hyvistä pamautuksista saa vaan lähteä. Sitäkin ollaan kyllä tapeltu jo Miian talvitreeneissä -11. (kun meinas lähteä ennen aikaisesti)


Oisimpa ollut vain yhdellä radalla. Kun ei ollenkaan parempaa tullut. Mietin, että lähtökin alkaa aina kolmannella startilla hajota käsiin, ekat vielä tottelee.
Seuraavat kisat sitten kenttäkaudella, jos olis yhtään pienempiä. Ja sitten kun on epiksiä niin niissä tuhlaan ongelmiin.. Lähdössä vois testata epiksissä sitä, että otan remmiin ja talutan uudestaan lähtöön. Tai treeneissä.. Treeneissä ehkä, että lähdön lelu, jonka jätän taakse jäis aina vaan kauemmas, ehkä kisoissa voisin jättää sen kehän ulkopuolelle.. Ja paljon lelupalkkaa..

Treenaa:
- puomi, omat kriteerit ja kisoissa rata seis
- lähtö, mikä kriteeri ja treeneissä testata jos olis pakko kutsua seisomasta. Epiksissä lähtee vain radalta.
- keinu, pöytää kuten ennen vanhaa? Jos koitan juoksuttaa kirittämällä sen.. viimeistään kun saadaan metallinen keinu (kenttä-kausi)

Hienohelma rasse syömässä, ei voi astua tarjottimelle :D  
Onnellinen Rasse sai eilen myös uuden ankkavinkulelun, sillä on nyt pikku ankka ja iso ankka. Joissa tietenkin on hiljainen vinku, ei se muuten tykkää ja vinkulelut itsessäänkin pehmeää muovia.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...