Siirry pääsisältöön

Ruutin bodaussuunnitelma

Oon lähinnä etsiskellyt ja ottanut itseä niskasta kiinni, että pitää alkaa tekemään Ruutilla jumppaa kotona, kerran nuo ulkoilulenkit ei niin ole kehittänyt sen lihaksia. (Jonka Vappu tototesi viime koulutuksessa, että selässä tuntuu liikaa luut ja reisissä saisi olla enemmän lihaksia) Ehkä jos oltain käyty fyssarilla osteopaatin sijaan, oltaisiin käsketty tekemäänkin näitä. Pitää miettiä jos jonkun kerran kävisikin fyssarilla niin kuulee eri kantilta kommentteja.

Dobossa käytiin 1-2v sitten ja sieltä on vielä muistissa harjoitteita ja kerrattavissa täältä.
Tasapainotyynyllä on tehty etujalkojen ja takajalkojen laittamista. Takajalkojen siellä pitäminen on vaikeempaa ja olisi jalat aika haarallaan. (helpompi hallita) Etujalat tyynyllä, pystyy pyöriä, mutta takajalat korokkeella ei vielä. Surffailemalla löysin vielä, että maassa olevia jalkoja pitää nostella tai toista niistä.
Pähkinäpallolla, jonka ostin kerran syksyllä Lidlistä, tehtiin nyt ekaa kertaa harjoitusta. Mua mietitytti sen keskeltä kapea muoto ja keksin vetää siihen ympärille fleeceä niin on nyt tasaisempi. Aamulla syötiin aamupala siinä, seisoen, istuen, päätä liikuttaen, etujalat siinä ja 2on2offissa. Tietenkin välillä maahan ja uudestaan eripäin pallolle. Tehon huomasi koiran läähätyksessä lopussa.

Jos jotakin kiinnostaa tuo peanut ball, niin löysin tällaiset linkit. Fysisport tarjouksessa 15e (ovh 38e), halpispallo vähän tietoa9,90e ja täälläkin Train with Dinox tarjous 25e (ovh 29e). Jos vaikka tarjoukset loppuu. (meidän pallo 100x50cm)


Hyppytekniikkaa on tarkoitus tehdä ulkona parkkiksella tai kävelytiellä (missä ei liukasta). Aurauskepit + ruutu tötsiä ja muita. 4-6 kepillä. Ja muistaa sen max. 6 toistoa. Saa nähdä kunnioittaako yhtään kun ei ole siivekkeitä ja ohuemmat rimat.

Niistomaista hyppyä yli riman, kun hyppää suoraan korkean ja lyhyen hypyn on pakko käyttää takajalkoja kunnolla. (vs laakahyppyjä joita voi tehdä muulloin) Joko agikentän laidalla tai aurauskepin yli. Kuvitellen, että kiertäisi tiukasti siivekkeen sivusta tullen, jatkaen sivuun.

Jalkojen nostot, pehmeällä alustalla haastetta. Luin koirakoulu Masseterin sivuilta tarkempia tietoja. Koira seisoo ja nostetaan alkuun yhtä jalkaa. Aika kasvatetaan 20-30s. (Ruutille oon pitänyt max 5s niin hyvä, että luin tarkemmin!) Haastetta saa, kun nostaa ristikkäiset jalat.

* Koiran kevyttä työntämistä kämmenellä selänalueelta. Odottaa, että vastaa työntöön.

Korokeharjoittelu on pyörimistä tai muuta matalalla korokkeella. Siihen käytän tasapainotyynyä. Lisäksi laatikkoharjoittelu, missä koira menee sisään laatikkoon. Eka koiran pitää mahtua hyvin ja sitten pienentää. Tätä ei olla kertaakaan tehty, juuri 2 pvä sitten heitin just hyvän laatikon pois!

Tempuista orava-temppu mainitaan Masseter-linkissä (yllä). Se vahvistaa keskivartalon lihaksia. Sen Ruuti osaa, mutta ehkä sitäkin tehdään liian lyhyt kestoisesti. (2-7s) Ai miten niin oon kärsimätön?

Kavalettiharjoittelu on myös Masseter-linkistä. Hevosilla on nähnyt sitä, että ravaavat koottua ravia puomien yli. Vapun teoriassa mainitsi myös tikapuut, joita koira kävelee/ravaa yli, joutuu keskittymään joka askeleeseen. Toki "tikapuut" voi tehdä agilityn rimoilla. Alkuvaiheessa 2-3 kavelettia ja myöhemmin 5-6. Koiran tulisi katsoa eteen, targetti tai muu. Harjoittelu tehostaa selänliikettä ja hallittua ravia.

Ulkona tehtäviä, peruuttelut ylämäkeen, hitaasti portaita kävellen (tai rapussa), käyntiharjoitteet ylämäessä, vaihtelevaa liikuntaa.

Ja toki ei näitä, joka päivä tai jos muuta raskasta. Ja muistaa ettei liikaa, ettei lihakset mene siitä jumiin. :)
Kastraation jälkeen helposti käy, että lihakset huononee. Ei nosta niin usein jalkaa ja muutenkin hormoonit ja muut lakkaa. Sen huomaa, jo siitä miten Ruuti on asteen rauhoittunut, treenipaikoilla odottelut ja lenkillä ei enään kisko hihnassa (valjailla se oli hyvää treeniä).

Onko teillä mitään muita vinkkejä tai mitä ootte saanut fyssarilta kotiläksyksi?

____

Iltapäivälenkillä hyppytekniikkaa. Tehtiin 6+6+6+9 sarja. Ehkä minikorkeudella (30-35cm). Siitä pidensin noin 2 askelta kerralla ja lopussa taas 9 askelta. Aika nätisti hyppi mun ämpäri-aurauskeppi esteitä. ;D Seuraavalla kerralla voisi vähän korottaa vikaa rimaa (Vapulla tehtiin 40cm). Pumppina toimi lähdössä vähän matalempi rima.

- video hyppytekniikasta

Lenkkeilty myös tänään porukoille+kotiin yhteensä 3km, päivällä vähän pidempi lenkki 2,5 km+ hyppytekniikka, illalla ilman Ruutia 4,7km hiihto ja iltalenkki 2km.

Mun kuvaus yritys, kunnes sain apua :D
Kuvatessa istutaan (mahtuu kuvaan)
Mun kuvaus yritys, kunnes sain apua :D

Seinää vasten tuettuna
Vinoutta havaittavissa :D
Rasse tuli päivähoitoon.
Hoidettiin tassukarvat, kynnet, ja tassujen rasvausta molemmille.

Kommentit

  1. Kannattaa tosiaan käydä fyssarilla osteopaatin sijaan. Ainakin itse koen saavan sieltä enemmän juurikin jumppaohjeita ja ohjeita liikkumiseen ylipäätänsä.:) Luin aika nopeasti tän postauksen, taitaa takapään tönimiset puuttua listalta? Eli koira seisomaan ja takaselästä vähän työnnetään vastakkaiselle puolelle. Tosi vaikea selittää, mutta googlettamalla varmasti löytyy!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä muuten kirjoitin väärin, noita tönimisiä voi tehdä koko selän alueelle.:)

      Poista
    2. Ai niin joo niitäkin ollaan tehty, unohtui listasta. Sen Vappu neuvoi ekalla kerralla syviin lihaksiin. Ehkä keskiselkään, mutta voisi ihan takaselästäkin.

      Joo pitää joku kerta. Ruuti tykkää niin paljon osteopaatista niin sinne tuttuunkin on aina kiva mennä. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...