Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

28.4.2014

Ansun tokokoulutus

Aamulla mentiin klo 10-13 Ancelica Leimanin tokokoulutukseen, AST:n järjestämä meidän Puolarmetsän kentällä.

Agilitya tekevät koirat teki namista luopumista (istuessa/ seistessä), häiriöityä istumista (video 1, video 2) (avustaja yrittää houkutella liikkumaan) ja seurausta (ei niin tiukat kriteerit). Tokoa treenaavia oli laidasta laitaan. Keli suosi ja lämpöä oli n. 19 astetta hieman myöhemmin.


Ruuti teki kolmantena, tehtiin 30min putkeen. Joka tuntui kyllä alkuun pitkältä. Ekat helteet myös saa koirat enemmän läkähdyksiin ja Ruuti oli vähän vetelämpi. Ehkä myös kun sen otti autosta pois ja vähän aikaa odoteltiin, kun muuten tokossa se on käskyn alla kentän laidalla ja katsoo kun autan muita koirakoita tai kuvaan.. Sekä kukaan meitä ennen mennyt ei tehnyt mitään niin siistiii kuin ruutua, luoksetuloa tai ohjattua.

Tehtiin eka koemaisesti ohjattu ja tunnari. Ja sitten paneuduttiin niihin.

Ohjattu: Merkki ok, vähän hidas, teki kuitenkin laukalla. Haki hyvin ja nätisti vasemman ja tuodessa vauhti vähän nopeni. Sivulla vähän vino.
Vinkkejä: 1. Merkille voisi saada vauhtia aina lähettämällä kauempaa. 2. Kun liikkuri on sanonut käsky, vapauta koira innostavasti ja käske merkille. 3. Kun liikkuri sanoo käsky, vapauta koira, käske taaksepäin kiertämään kauempana (10m) oleva kohde ja käskytä sieltä suoraan merkille. 4. pannasta pitäen liikkurin käskyä ennen ja siitä irti ja lähetys. Heti palkka kun merkillä. Kapulan luovutuksessa voi olla tarkkana myös siitä asennosta. On ehkä levoton?

Tunnari: Ruuti meni kapuloille ravilla, tarkisteli ja toi oman. Takaisin tullessa laukkasi. Nykyään joskus ravaa sinne mennessä, useimmiten laukkaa.
Vinkkejä: 1. haastetaan koiraa, liian helppo ja tylsä liike. Oma onkin kannen alla. Leluja matkalla, lelu tunnari rivissä, ohjatun kapulat tunnari rivissä tai metri ennen. Ekalla kerralla nappasi pallon matkalta ja mun reaktio tuli kieltämiseen aivan liian myöhään.
Mietin myös, että jotkut käyttää vauhtinoutona palautusta.. hajooko tunnari vai kestäisikö. Ehkä testaa 3.5 kisojen jälkeen.

Ruutu: merkille meni suoraan. Sitten ei ollutkaan lukinnut ruutua, kun meni banaanilla sinne (kohti agilityn esteitä laidalla). Pysäytin vasta kun oli reunempana mitä yleensä. Siitä seuraamaan tosi nätisti. Tolla vireellä, ei lenkittänyt sitä.
Vinkkejä: Seuraamaan tulosta pysähtyy kun koira metrin päässä tai kääntyy (avustaja sanoo hep tms).
Tehdä läheltä paikan hakua/korjaamista eri suunnista. Käskynä sama "neliöön" ja voi ottaa myös käsimerkkiä. Testattiin, eka ruutua näyttöruutuna läheltä, jos tulisi parempi paikka, muttei niin hyvin tajunnut.
- Alustalla, eka oli jumissa jossain ruutu maneereissa ja sitten tajusi mennä suoraan alustalle. Loppuun vielä yksi ilman alustaa läheltä. Ja kisamatkalla, missä oli hyvä paikka!
Merkille lähetyksen voi tehdä ihan lennosta ilman perusasentoa (Ruuti olikin ekasta sellaisesta vähän pihalla).
- Kun koira menee ruutuun, suurimmalla osalla kerroista Ansu vain odottaa, että se hakee paikan ja kehut ja palkka. Tai sitten vasta huutaa seis. Kisoissa tosin aiemmin. Mutta haluaa, ettei koira tottele pysäytystä, vaan hakee paikan itse. Ruutin kanssa se on taas mennyt siihen, että Ruuti tarjoaa paikkoja ja mä pysäytän kun on hyvä.
- Tärkeää on myös kokeneelta koiralta osata vaatia heti kunnollista, jos menee etureunaan pyörimään kutsuu pois ja uusi yritys, jos menisi parempaan paikkaan suoraan.

Ainahan se alustalla paikan kertaaminen on käynyt mielessä, mutta toteutus ontunut. Alusta on aina unohtunut.

Muilta poimittua:
- kaukoissa m-s. Koiralle haluttiin etujalkojen siirto taakse. Koira maassa, oma jalka poikittain sen jalkojen eteen ja siitä noustessa, jos siirtää etutassuja taaksepäin palkka. (tai lauta etutassujen alta ja siirtää ne pois laudalta) Hirveästi toistoja. Alkuun läheltä ja sitten kasvattaa. Huomauttaisi, jos huono. Tarjoaminenkin mahdollista, tehdä koiralle selväksi ohjaajan erilainen seisominen tai joku milloin saa niitä tarjota. Kyseenalaista tuleeko ennakointia koemaisessa. Video kaukoista.
- seuraus: jos koiralla huonot perusasennot tai edistää. Niin hirveästi vaan nopeita perusasentoja ja voi huomauttaa, miten rumia ne oli. Ennen pitkää, koiran on helpompi olla edistämättä ja tehdä heti oikein perusasennot.
- ohjatussa: liikkuri heiluttaa vääriä kapuloita (testattu vain sillä, että heiluttaa ja lähtee pois, muttei että jää kokoajaksi heiluttamaan kapulaa). Haettava kapula voi olla kassinkin takana.
- istumisessa: avustaja yrittää saada maahan yms poissa paikaltaan

Treenaa:
- ohjattu: merkille pitkä matka + variaatiot
- tunnari: haastetta, leluja, noutokapuloita, omaa piiloon
- noudon luovutusasento (ja sen pito) ja vinot pa:t
- ruudun paikka (kosketusalusta), sinne haku ilman pysäytyskäskyä
- seuraus "perusasento seuraus"

KUVAT
Kiitos Terhille Ruutin kuvista!

Tässä Ruutin agi liitely video 1 luokasta! Meni se silloin niin lujaa!

Illalla Misty kelpie (tva, maxi3) tuli meille hoitoon, kahdessa jaksossa 3pvä. 
Mietiskelin ketä kaikkia on ollut hoidossa. Tolleri Ronja, tolleri Kerttu (tulee taas kesällä), tietty Rasmus, aussie Dracu, aussie Wicca ja nyt kelpie. Tosi heiluvalla hännällä ja reippaasti joka paikkaan tutustutaan. Työlinjainen kelpiekin voisi joskus kiinnostaa (maailmassa on liikaa kivoja koiria ja ei kivojakin). Livenä ei tosin ole niin hyvin nähnyt. 

Ohjattuja ja leluja matkalla

Luovutus loppuvaiheessa (alkuun ryhdikkäs)


Kutsu kävi!
Kierron kautta merkille
Nami huijari tätejä liikenteessä!
Englanninkääpioterrieri
* Tätäkin postausta tehdessä oli tullut, joku julkaisuvirhe, joka heitti sivupalkin alas. Sain tämän postaus ryökäleen kiinni, kun vertasin minkä oman sivun avatessa sivupalkki ei ole oikeassa kohtaa. Auttoi taas kun laittoi luonnokseksi takaisin ja julkaisu uudestaan. (Piti ensin etsiä vanhempi postaus, missä oli kerran sama ongelma)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!