Siirry pääsisältöön

Eka fyssari ikinä!

Nyt mäkin olen viiisastunut vähän lisää. Mentiin ekaa kertaa fyssarin Petra Niemenpalon kotivastaanotolle. Kuulin hänestä kehuja ja aikakin löytyi nopeasti, kun pääsin suositusten kera. ;) Alkuun katsottiin liikkeet (viimeksi hierojalla tehty näin). Reippaassa ravissa, normaalissa, käynnissä ja mun ympäripyörimisessä molempiin suuntiin. Hyvä, että lähdenyt sen jälkeen kävelemään kuin juoppo. :D Kun päässä vähän tasapaino heitti.

Sisällä Ruuti meni vähän pälyillen huoneeseen ja olisi halunnut terassille. Pieni testaus vastakkaita jalkoja nostaen miten tasapaino pysyy. Kuulemma paremmin, kuin joillakin bortsuilla. Ainakin paimentavilla voi tasapaino peittää alta ja paimentaessa koira menee niin etupainoisesti. Suhteellisen hyvin Ruuti pysyi. Tolla jumpalla, ei myös pitäisi saada koiraa jumiin.

Sitten ehkä 45min käytiin koira läpi molemmin puolin. Keskiselässä oli jäykkyttä ja jumia. Se on voinut näkyä Vapullakin käydessä huonoina selkälihaksina tai selän käyttönä. Lisäksi vasemmassa lonkassa oli jumia.

Juteltiin myös lonkille, miten tärkeätä on hyvä lihaskunto. Niille hyvää tekee, myös hyppytekniikka sarjat. Vapun neuvoma takajalkojen voiman käyttöön Set up- harjoitus (matalahyppy, 4 jalkaa, okseri max 30cm).
Hidasta kävelyä metsässä epätasaisella alustalla, ryteikössä. Remmissä tai käskyn alla, kuitenkin niin ettei seuraa. Uiminen tekee myös tosi hyvää.

- vastakkaisen jalkojen nostot. 10 krt/puoli

Tasapainotyynyllä:
- Etujalat korokkeella. (Takajalat tasapaino-tyynyllä halutessa.) Työnnä koiraa lonkasta sivulle niin, että koira nojaa kättäsi vasten. Koira ei saa ottaa sivuaskeleita. Pidä asento n. 3 sek. Toista 10 kertaa kummaltakin puolelta joka toinen päivä.
- Ej nostot: ej korokkeella. Tj tp-tyynyllä. Nostele vuorotellen ej. Toista 10 kertaa kummallakin jalalla, joka toinen päivä.
- ej korokkeella. Tj tp-tyynyllä. Nostele vuorotellen Tj. Toista 10 kertaa kummallakin jalalla, joka toinen päivä.

- Laatikkotreeni
Koira nousee hitaasti laatikolle askel askeleelta.
Ej 3 sek
Kj 3 sek (kaikki jalat, selkä kaartuu)
Tj 3 sek
Myös peruuttaminen. Toista 5 toistoa.

- Peruutukset, pää alhaalla. (selkä pyöristyy samalla)

Korokkeella:
- (Tj korokkeelle) punnerra. Toista 10 kertaa kummallakin jalalla, (kumarrus, vahvistaa etupäätä)
- Tj alla koroke, ej tp-tyyny. Nostele vuorotellen tj. Toista 10 krt/pvä
- Takajalat korokkeella. Koira pyörii etujaloilla ympäri koroketta. Molempiin suuntiin 3 kertaa.
- Etu korokkeella. Koira pyörii takajalat ympäri koroketta. Molempiin suuntiin 3 kertaa.

Yleisesti aika hyvässä kunnossa siis. Vielä lihaskuntoa lisää jumppaamalla. Nyt 2 lepopäivää ja sitten voidaan alottaa jumpat. Yritän alkuun ainakin tehdä jalkojen nostoja ja kumartamisia. Tasapainotyynylläkin voi tehdä jotain. Etujalat koroke, takajalat tasapainotyynyllä ja 10 nostoa, joka jalalle. 

Koiran pannan sijaan tilasin itselleni käsikorun 6e posteineen (Wulffin)

Fyssaria ennen oli aikaa kulutettavana ja muistelin vanhoja aikoja.
Ajoin ala-asteelleni Taavinkylän koululle, minkä metsissä lenkki.
Tehtiin pikku tokot koulun kentällä. On se vaan tyhmä tehdä jotain yksin. Ruuti on niin paljon laiskempi. Tietty opetusvaiheessa on kiva tehdä lenkeillä jotain missä näkee, että koira oppii. Mutta ihan eri vireellä se tekee eri tavalla. Seurausta keskityin oikeaan käännöksiin ja palkka niiden jälkeen jos jäi jälkeen ja korjasi.
Yksi kauko siiirros, hyvä. Sitten Ruuti haluskin mennä lelun kanssa varjoon.

Jos joku on perjantai illan menoa vailla, niin AST:lla on eka nasta cup eli agiepikset! 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...