Siirry pääsisältöön

Rallia ja agirallia

Aamulla treenattiin Sonjan, bortsujen Piinan ja Hohdon rally-tokoa. Ja Sonjan shipperketkin sai pikku treenit.

Laskin väärin kävelymatkan Kilon pallokentälle ja kävelin jo kolmanneksi pidimmän matkan sinne. Olin 15min ajoissa, vähän Ruutista kuvia ja katsoin kylttejä, joita radalle. Kyltit kiinni hiekalla ja väliä n. 4m. Alon kylttejä, mutta tein kahdella kyltillä avon liikkeen:

Ruutin rallyrata:
Avo, Sivulta seisomaan nousu. Ekalla kertaa sanoin ylös, Rampen käskyn ja ei noussut. Sitten seiso käsky ja onnistui. Palkkasin siitä. Sitten erikseen kiertäminen. 

Avo, koiran kiepahdus vasemmalle seuratessa. Sujui. 

Hyvää seurausta ja hiljaista. Radalla oli myös spiraali vasempaan.  Koira eteen ja oikealta sivulle, istu. Täyskäännös saksalainen eli koira menee selän takaa ja täykkäri oikealle.  

Vielä toko ruutu ja merkkiä. 
Merkkimatkalla oli 2m päässä ohi reitin hiekkakasa. Ruuti juoksi sen päälle kahdella kerralla. Sitten löytyi merkkikin. Hetsasin sinne menoa, saattoi hetsatessa haukahdella, mutta merkille meni hiljaa. Pysäytyksestä heitin pallon. 
Ruutuun haussa teki pari pyörähdystä oikeaa paikkaa hakiessaan. Pitäisi muistaa kosketusalustallakin ottaa. Jätin salaa pallon ruutuun ja sille juoksu. Sitten vielä 2 merkkiä. 
- tuli mieleen haastetta, että merkki matkan varrella (vähän sivussa) toinen merkki
- samalta merkiltä 2 ruutua. 

KUVAT



Ruu

Kaikki muut vaan treenaa!
Piina radan jälkeen
Piinan tyttö Hohto



-------

Shanti kysyi AST:n kentälle treenaamaan agia päivällä niin mentiin sinnekin. Rakennettiin yksi Tiia S:n rata treeneistä, johon en päässyt.

Ruutin aksat:
Ihan haastava, pikku mokia mutta lähti sujumaan. Puomi sujui hienosti ei sikoillut ja keinukin ihan. 

Alun takaakierrossa 3 hätiköin ja meni väärin. Vähän päällejuoksua (6) piti serpentiinimäisessä kohtaa käyttää. Ennen puomia Ruu hyppäsi niin suorassa kulmassa tiukkaan käännyttävän hypyn (8). Yritin palkata pelkästään siitä muttei paljoa linjoihin vaikuttanut. 

Rata: Tiia S, A:n tilalla keinu
Osa rimoista oli 65cm ja Ruu tiputti jotkut niistä. Shanti sanoi myös, että näytti hyppäävän vähän varoen yhden rimapudotuksen jälkeen. Samaa oli viime vuonnakin joillakin ulkokentillä. Hallissa on mennyt lujempaa.

Meinasin unohtaa aina vaihtaa puolen valssilla puomin jälkeisen hypyn 10 takaakierrossa. Ekalla kertaa 2 takaaleikkausta ennen keppejä. Haki sitään, mutta lopetti kesken. Valssi + takaaleikkaus kepeille, nyt pujotteli. Hienosti tuli putkeen, vaikka toinen suu tyrkyllä. Hyppy 14 oli 65cm ja oli vaikea, eka se tuli monesti alas. Juoksin vasemmalta puolelta ja valssilla hyppy 15.

Keinukin sujui yllättävän hyvin. Tein vielä tauon jälkeen parit keinut, että otettiin vauhtia putkesta. Heitin lelun jalkoihin eli keinun päätyyn, kun se osui maahan. Kerran tuli liian aikaiin pois keinulta. Koitin vedättääkin.

Paristi myös A, heitin taas narupallon. Eka tai toinen oli huono. Muuten ihan ok. Narupalloa on vaikea vierittää. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...