Siirry pääsisältöön

Agi SM 2014 turisti ja Ruutin hyppäämisongelmat

Sunnuntaina mentiin katsomaan viimeisiä karsintaratoja ja kokoluokkien finaaliradat. Hienoja suorituksia ja kuvasin taas paljon kuvia. Ei aina saanut parhainta mahdollisinta paikkaa ja piti pyytyä siihen mihin mahtui ja varata paikka. AST:läisiä pääsi kolme finaaliin.

KUVAT agi sm 2014 kisoista tulee tänne (medi finaali tulossa, muut on)



Tiia S & Pita, meidän koutsi
Kisojen jälkeen piipahdin katsomaan Dracun pentuja. Söpöjä! KUVAT


o o o o o

Maanantaina sain vastauksen Vappu Alatalolta. Kyselin mielipidettä ja neuvoja Ruutin hyppyongelmaan, että Ruuti tietyillä kentillä hakee hyppykohtaa ja on epävarma. Linkkasin mukaan videon myös. Ruutihan kastroitiin nyt 2v sitten ja samaan aikaan nämä uudet ongelmatkin tuli pikku hiljaa. Listasin myös meidän paikat, joissa menee hyvin ja missä arpoo hyppykohtaa. Kysyin pitääkö vain olla sujut asian kanssa tai onko se ohimenevää. Ja lisäksi ikä ja huonot lonkat.

"Tuossa kokonaisuudessa jonka kerroit, antaisin neuvon johon olet jo itsekin paatynyt: kisaa Ruutin kanssa sellaisissa paikoissa, joissa sen on tuttua ja helpompi hypata. 

Ruuti on jo 6-vuotias ja kastraation jalkeinen arastelun lisaantyminen todennakoisesti liittyy testosteronin maaran vahenemiseen. On tietenkin mahdollista etta leikkauksesta on jaanyt kiinnikkeita jotka kayvat kipeaa kun takajalkoja ojentaa voimakkaasti (venytys nivusiin) - mutta eikohan fyssarinne olisi kuitenkin jo huomannut asian jos niin olisi kaynyt?  Sterilointi vaikuttaa joillain uroksilla paljon ja joillan vain vahan tai ei ollenkaan. Elimistossa (niin ihmisilla kuin koirillakin)  testosteroni vaikuttaa seka lihasmassan ja -voiman kertymiseen seka joissain tapauksissa luonteeseen. Testosteronin laskiessa kovuus vahenee ja pehmeys voimistuu => kaytannossa nakyy niin etta rohkeus vahenee ja arastelu lisaantyy tilanteissa, joissa tarvittaisiin uskallusta. 

=> Hyppytekniikkatreeneja kannattaisi tehda useissa eri paikoissa, niin se totuttaisi Ruutia rohkenemaan myos eri alustoilla ja erilaisilla esteilla. 
Tee treeneja silloin, kun Ruuti on oikein "freesi" eli taynna intoa ja tarmoa - sekin nostaa vahaen rohkeutta ja taistelutahtoa :) Samoin kisapaivaan neuvoisin kokeilemaan valmistautumista "keraamalla intoa" eli enemmankin lepaamalla, jotta koira olisi mahdollisimman energinen ja pirtea. Ja radoille mennessa voit tietenkin nostattaa viretta niin treeneissa kuin kisoissakin, jos se auttaa Ruutia tsemppaamaan hypyilla."

Jatkossa, (kuten nytkin on kisattu) harvemmin ja vaan niihin paikkoihin, jossa ongelmaa ei ole ollut. Täytyy muistaa hetsata ja kannustaa. Hyppytekniikkaa. Fyssari tai osteopaatti ei ole mitään huomannut, että takajalkojen ojentaminen tekisi kipeää. Voidaan hylätä meidän sm-nolla tavoitteet, en voi vaatia vierasta sm kisakenttää. Ruuti ei ole oikeastaan koskaan hypännyt kokonaista rataa pelkästään 65cm hypyilläkään ja ne tippuu herkemmin. Jos sm-nolla tavoitteet laitetaan pois, jäljelle jää valiohaave. Se tulee jos on tullakseen tai sitten ei ylletä edes siihen kuin Rasmuksen kanssa (1x SERT). Tokoon ja Rally-tokoon panostaa. Kokoajan tässä muutenkin on ollut varpaillaan milloin on järkevin lähes lopettaa.

Kastraatio on paljon helpottanut Ruutin kanssa harrastamista. Noustiin kolmosiin sen takia, kun ohjaaminen helpottui ja yhteinen sävel alkoi paremmin löytyä. Tokossa se myös helpotti. Osin varmaan juuri sen takia, että Ruutista on pikku hiljaa tullut pehmeämpi. Arjessa se sitten näkyy erilaisina pelkoina juna ja nyt korkealla olevat kierrerappuset (korkeus lähinnä?). Ennestään oli jo paukkuarkuus ja ilotulituspelko.

Seuraavaan omaan agilitykoiraan on vielä aikaa ja ei lajia voi heti aloittaakaan. Siksi tässä olisi hyvin aikaa lainakoiralle. Kertusta voisi tulla, varsinkin jos sen testaisi jos saisi medeihin (kotimittasin 45cm ryhdikkäästi seisten ja raja 43..). Tai ehkä kyselemällä, joku lainakoira. Ihan alusta opetettuna tai alemmasta luokasta.


o o o o o

Rasmuksen kanssa eläinlääkärillä käytiin näyttämässä takalistoa ja kysymässä ohjeita jatkoon. Anaaliadenooman rauhaskasvain oli hyvin lähtenyt pois, kuten pitikin kastroimalla. Takapuolessa on vielä ylimääräinen reikä ja siihen saatiin lääkekuuri ja vielä pesua/kauluria/rasvaa. Kauluri voi joutua olla 1vk-2kk. 

Ajanvarauksessa oli häslinkiä, kun varatessa ei sanonut, että ma 2vk päähän, eikä heti seuraavalle viikolle. Onneksi ehdittiin käydä tuossa välissä 45min odottelun jälkeen (oli juuri kotikäynnillä). 50e+ 20e lääkkeet ei onneksi sen pahempi. Vakuutuskin korvaa elokuuhun mennessä kuluja. Lenkitin koirat ja Ruu & Keke sai tokoilla. 

Sitten kun Rampe terve ja ei dopingaineissa niin jos johonkin rally-toko kisaan pääsisi taas molempien kanssa! Vaikka ne aika haluttuja nyt ovat.


o o o o o

Käytiin Shantin kanssa AST:n kentällä päivällä/ip:nä. Satoi lämppälenkin, sitten lakkasi. 

Ruutille: hyppytekniikka perussarja + sarja okserilla lopussa. Okseri max korkea mini.

Medien finaaliradan keppien sisäänhaku kulma, tein takaaleikkauksen ja ei ongelmia Ruutille. Alkuun haki vain 2 väliin, en katsonut mihin putki syöttää. 
Myös keinu vauhdikkaasti hyppy-putki-hyppy. Ekalla tuli vähän yllätyksenä mutta jarrutti äkkiä, hyvä! Sitten muut hyviä ja selkeitä. Rimat pidin minissä.


Kerttu: Toin sen 2v tauon jälkeen kentälle, tehty alkeisjuttuja hoitojaksoilla. Ehti mennä hyppimään 2 kpl minihyppyjä, juosta mutkaputken ja tarjota putken painolle 2on-2offia :D 

2on2off: tehtiin näitä kaikkien kontaktipintojen päädyssä. Mentiin kerran namittaen kokopuomi ja samoin keinu hidastettuna laskien. Jos tulee joskus paremmin opetettua niin sitten eri tavoin. Hienosti tarjoaa tuota, sitten eri asia vielä tehdä vauhdilla, eri ohjauskuvioilla, itse edessä/takana. Kerran nostin syliin ja minkä hepulin sai, yritti riuhtoa itseään alas. Neitiä ei kai saisi nostella :D Pidin sitä tiukalla otteella kunnes rauhoittui. Ajatuksena oli vähän nostaa puomin alastulolle. 

putki: lelulla sujui hyvin. Tehtiin kaksi eri mutkaputkea. Eri asia tietty kauempaa ja eri kulmista. 

2 by 2: tehtiin keppejä tänään porukoilla. Kahdessa osassa yhtä paria. Myös vaikeampia kulmia. Sitten 2m etäisyydelleä 2 x 2 paria. Alkuun palkka keskelle, sitten molemmat parit. Alkoi suht hyvin sujua. Vaikea jos pidin pannasta ja päästin siitä, lähti liian kovaa eikä keskittynyt (ei tarpeeksi varma). Tästäkin se 2v taukoa. AST:n kentällä kaksi pituuden reunakeppiä (yhdellä parilla) pari hakemista. 

alustalle: Namialustalle, osasi aika hyvin luopua kun jätti namin. Luulin, että yrittäisi heti varastaa sen jos päästää pannasta irti. ensin istuen odottaen hypyn takana ja kun kohotin käden + hyppy sai juosta namille. Näissä ei rimaa, kun ne oli kerätty jo pois. Eri puolista ja vähän vaikeutetusta kulmasta myös. Itselle vähän sivuttaisetäisyyttäkin. Sitten koitin, että putki + hyppy. Putki olikin vaikeampi namilla, alkuun kielsi ja tuli takaisin. Ehkä mietti että namilla odotetaan jotain tarjoamista. Lopussa sujui namipalkallakin putki ja paremmin eri suuntaan. 
Ihan alkeis irtoamista pitäisi opettaa. Aika pätevästi se teki lähes nollakokemuksella agilitysta. Temppuna opetettu 2on2off ja porukoilla vähän 2x2 keppejä 1-2 paria. On yritetty opetella myös puiden/tolppien kiertoa, se on vaikeeta. :D Juostu kilpaa lelulle. Tehnyt persjättöjä ja pari valssia ihan ilman esteitä. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...