Siirry pääsisältöön

Palauttelu ja kenraali

Ruutuun lähetys kohti nurmea. Ohjatun lähetys myös näkyvältä merkiltä kohti nurmea. 

Tokokoe palauttelut ja kenraalit huomiseen kokeeseen. Kimppatreenit Inkan & bc Sätkän sekä Miian & sakemannin kanssa. Ei ole aiemmin ollut päivän välillä! Mietin vähän, että mitä pitäis tehdä. Yleensähän tehdään aina jotain tosi helppoa ja kivaa. Ruutilla tosin, jos se saa tehdä liikkeen kisoissa virheellisesti se toistaa sitä niin pitkään, että asian jankkaa sille toisin. Siksi ajattelin, että mun pitää koetella ja tehdä kisamainen, johon loppuun kaukot. Ja tehtiin myös kehänauhahäiriö ohjattuun. 

Paikalla istuminen 2min: kävin palkkaamassa 1min. Hyvin muuten. 
Paikalla makuu 4min: kaikki kolme kierrettiin vuorotellen koirat. Melkein päästiin loppuun asti, kunnes mun tuttu tuli kun käveltiin koirien takana ja vierelle menossa ja Rasmus alkoi niitä haukkumaan. Ruuti ryntäsi täyttä laukkaa sinne ja Sätkäkin nousi. Hain Ruutin niskasta pois. Sitten vielä uusiksi koirat maahan ja edestä koirien taakse ja viereen. 

liikkuroin ja sen jälkeen pari pallon heittoa ja kehään. Pitkä kehääntulo.

tunnari: ympyrä ja toi hienosti oman. Meni laukalla molemmat suunnat. Ärsyttävää kun kisoissa ravailee nykyään.

ohjattu: tehtiin vasen. Ekalla kertaa Ruuti juoksi taas kehänauhojen nurkkaan, ihmetteli hetken ja sitten toi kapulan ilman lisäkäskyä. Uusiksi. Nyt yritti juosta ruutuun. Uusiksi ja menin lähemmäs. Nyt toi oikea, vauhtipalautus ja kehupalkka. Vähän kuumeni mun vuolaista kehuista.

seuraus: Yllättävän kivasti hiljeni seuraamaan (tai sitten mä kuuro).  Lyhyt seuraus. Juoksusta pysähdys valahti, jos kokeessa pitää tehdä hitaammin. Muuten ok. 

kaukot: kuten kokeessa luoksetulon alussa. Liikkuri 2m takana tunnari rasiaa heilutellen. Tein sarjan vähän eri järjestyksessä kuin usein kokeessa. Kerran piti sanoa pari käskyä, että totteli istumasta maahan. Hitsi, se on nyt vaikea. Kerran vilkaisi liikkuria taakse lopussa. Kun tulin sivulle, kävelin reippaasti. Vähän vinkui ja vilkasi taakse (vähän levoton, muttei lähtenyt paikaltaan). Vapautin maasta ja pallo pallo (juostiin pallolle). 

Taukoa. 
Rasmus sai tokoilla (seuraus, ruutu) tutun kanssa ja Ras totteli sen 4v? tyttöä mennä maahan ja istua, kun oli nami kädessä. Rasmuksen kanssa vähän rallytoko juttuja. Eteentulot, edestä oikean kautta kierto, saksalainen täyskäännös. Sivulta seisomaan nousu vaati muistuttelua. 
Rasmus tykkää kaivella myös tokokassia. Löysi sieltä ensin namipussin, joilla nameilla sitten treenattiin. Sitten sieltä löytyi pallo, josta sai ottaa koppia tai mini heiton jalkoihin. Ettei ala ontua rankasta säntäilystä. Rasmus nautti ja oli niin pro. 

Ruutin kanssa vielä ruutu. Alkuun 10m päästä, hoksasi hetken päästä kaakelialustan. Koko matkalta lenkitti ja alkuun juoksi sivusta sisään. Ei niin ottanut häiriötä muista nauhoista ja merkeistä. Saatiin sitten onnistunutkin ruutuun juoksu. 

Huomenna tokokisat ja mökille lompsis!

KUVAT (Sätkä ja omat koirat + pikku Jenna tyttö)



Sätkis

Nettiostos, pinkillä timanteilla ja pitsillä (käytettynä), sori Ruuti!

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...