Siirry pääsisältöön

Lemppariliikkeet mokataan


Tokokokeessa HSKH:n järjestämä ja tuomarina Pernilla Tallberg. Taas yhtä reissua viisaampana! Kaikki yksilöliikkeet yhdessä kehässä ja Ruuti oli toisena. Kisat oli etuajassa, kun saavuttiin paikalle.

Paikka istuminen 10. Oli tosi tiukka muiden koirakoiden kohdalla, esim lonkallaan ollessa 9.
Paikalla makuu 10: jee tämäkin. On välillä nuuskinut tms ja pelottaa vieläkin nämä molemmat. 

hyppynouto 7,5: Ruuti vähän haki ponnistuskohtaa, vieläkin sitten hau:n kisojen epävarmuus hyppäämiseen. Takaisin tullessa hetken katsoi pitääkö tuoda ja vähän vieritti kapulaa. Sentään toi nätisti sivulle, hyvä Ruuti. Nyt on tehnyt pitkään hiljaa. Ehkä sitä uskaltaisi vähän hetsata. :D 

tunnari 7: Meni taas ravilla kapuloille. Kaikki viime kisat. Tarkisteli jonkun verran ja toi oman. 

zeta 8,5: kaikki siirrot teki. Seisomisessa nuuski maata ja takatassu liikahti. Seuraamaan vois tulla vähän reippaammin, vikassa taktikoin sanomalla käskyn riittävän ajoissa. 

ruutu 0: ensimmäinen koira löysi ruudun lopulta ja meni kehästä ulos. Ruuti meinasi lukea merkiksi takana olevan painon. Stoppasin kuitenkin ajoissa. sitten juoksi keskikohtaa ruutu matkaa ulos kehästä. Onneksi tuomari oli kaikille kisaajille oikeuden mukainen, että salli tossa häiriössä että sai jatkaa. En ollut tokana nähnyt ettei ulosta meno mennytkään suoraan nollille ja ei Ruuti parista käskystä tajunnut ruutua. Aurinkokin paistoi sieltä päin. Vapautin sen pois ja jatkettiin.
Kisojen jälkeen käytiin testaamassa, nyt merkki hyvä ja pienellä lenkillä hienosti ruutuun, juoksi kehänauhojen vierestä kaarroksen. Ei voi heti tajuta. :D

ohjattu 6: Merkki hyvä. Arvottiin vasen. Sitten Ruuti juoksee kohti mustaa painoa. Mihin ne kapulat unohtui. Juoksi kehästä ulos nauhan laitaan ja sitten sieltä lisäkäskyllä löysi vasemman kapulan. En tiedä katsoiko, liikkurin kapuloiden laittoa. Liikkuri odotti valmiina kapuloiden "rivissä jo" eli aika nopsaan ne laittoi. Tai sitten ajatuksissa oli viel keskeytetty ruutu-liike.. Merkkihäiriötä sitten taas.

seuraus 7,5: Vähän painoi. Näpäkät pysähdykset ja hyvät käännökset. Hyvä vire! Lopussa oli 3 askelta sivuun ja peruutusta + oikeaan käännös. Kahdessa vikassa tuli ääntä. Kommenteissa ääntely ja painaminen vei pisteitä. Olispa kuullut Ruutin hirveimmän ääntely + haahuilu seurauksen :D Mulle toi oli täydellistä, koska liike on ollut niin vaikea!

kaukot 0: Lähellä oli pisteet. Siirrot muuten suht ok, paitsi mietin ekaa istumasta maahanmenoa suullinen tai myös käsimerkki. Päätin väärin, muuttaa vanhaa ja tuli virhe. Sitten kaksoiskäsky. Sitten kun palasin sivulle, lähti taas 2 m taaksepäin kävelemään. Tämän tekee joskus ja teki "toissaviimeksi" Sahaajankadun kokeessa. Kai paineistunut ja keksi ton silloin kun oli namirasia palkka. Voi olla myös, että liikkuri 2m päässä takana häiritsi. Ollaan myös treenattu näitä liian vähän, se mikä on vaikeeta, sitä välttää..

luoksetulo 8: seisomisessa katsoi vähän avustajia. Muuten aika normaalisti. Suora pa. Aika peruspisteet.
Kahdella nollalla (-40p) 3-tuloksestä jäätiin puolikas piste. :D Yht. 191½p. 

Kokeen jälkeen 2 hskh:laista tuloslistoilla sanoi, että meillä oli tosi kivaa työskentelyä. Ja kysyivät onko jo valio. Eipä ole. :D Suoritusvarmuutta etsiessä.. Lauantaina uusiksi! Moni ohjaaja oli pettynyt, kun meni koe niin huonosti tai jos tulosta ei tullut. No meille se ei ollut mitään uutta. Mun motto toiselle sanoen voisikin olla: "Jos toko masentaa, vertaa Ruutin tuloksiin!". 

Juuri Ruutia miettien, kyllähän se nykyään treeneissä tekee ihan kivasti. On taas niitä koiria, jotka on käynyt vain alossa tai avossa. Niin ihan eri kuvan meistäkin olisi saanut niillä alempien luokkien ykkösillä. Suoritusvarmuus joutuu pahimmin koetukselle ylemmissä luokissa. Alkuhan oli Alo1, avo1, avo3, avo1 :D Aika hyvä tulosvarmuus ;)

En tiedä miten se onkaan, jos nollataan paikkiksissa niin voidaan tehdä kaikki muut nollitta. Kerran poikkeus oli ilman mitään nollia, se 1-tuloksen koe. Mitään videoita ei ole, kun kiireessä en löytänyt kameraa. Se löytyikin sohvatyynyn takaa. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...