Siirry pääsisältöön

Jännittämätön tokokisa

.. Ekaa kertaa ei jännittänyt ollenkaan kokeessa! Tai ainakaan häiritsevästi. Ehkä kun kaikki 3 muuta evl kisaajaa oli treenituttuja sekä torstailta tuttu tuomari Pernilla Tallberg. Koe pidettiin siis Sahaajankadun kentällä siellä myös Veera & auspai Sara, Claudia & pyrtsi Flamma sekä Elina & sprinkku tyttö.

1 kehä 
Paikka istu 10
Paikka makuu 8: kaksoiskäsky maahan. Istumaan nousuun reagoi hitaasti, meinasin jo käskeä toisen käskyn, kunnes nousi. 

Kehä 2
Kaukot 5,5: kahteen kaksoiskäskyt. M-s ja m-i. Oli jotenkin niin läkähtynyt. Vähän liikkui myös varmaan seiso-istu siirrossa. 
Tunnari 8: laukkasi puolet ja ravasi kapuloille. Merkkasi oman, mutta tarkasteli. Jaloillaan liikutti vielä yhden kapulan lähelle omaa, onneksi nappasi oikean. 
Hyppy 0: yritin vähän hetsata ennen. Otin ihan hyvän matkan päästä. Melkein pysähtyi ennen hyppyä ja ponnisti. Vaikka hyppy ei ollut onneksi korkeimmillaan. Vielä muistaa siis maanantain ja torstain epävarmat hypyt. Meni kapulalle, mietti hetken ja lähti sijaistoimintona nuuskimaan. Sanoin 2 käskyä, mutta meinasi mennä kehästä pois. Tuomari sanoi, että voin ottaa sen loppuun. Kannustin kehuen tuomaan ja kehuin vuolaasti, hyppäsi silloin takaisin normaalisti. Olis pitänyt eilen tajuta käydä ottamassa ast:n kentällä hyppyä. Mutta ei se olis silloinkaan riittänyt. 
Ohjattu 8,5: arvottiin vasen. Hyvä suora merkki, aavistuksen hidas. Kapulan haki hienosti takaakiertona ja aavistuksen takana sivulla. 

Toka vikan liikkeen aikana pallon heittelyä. Sitten kun edellinen koira teki vikan liikkeen ruudun, käskin ruutin istumaan ja sanoin ruudun virittelyn. Katsoi koiran suorituksesta osan. 

Kehä 3
Zeta 6,5: nätti kehään tulo. Istumaan hitaasti, mietin jo jäikö seisomaan. Seiso kai ok. Maahan menon jäi istumaan ja minä tyhmä näin ja käskin maahan. Onneksi tuomari ei niin tiukka, tosin oli ihan sama kun jo yksi nolla. Jos muistaisin jatkossa. 
Seuraus 7,5: tosi hienolla kontaktilla monessa kohtaa. Muistin juoksusta pysähdyksen tehdä hillitysti. Lopussa sivuaskeleissa vähän ääntä. Ei tosin vielä ekassa. Ääntely vei pisteitä ja sanoi, että välillä tiivis. Ei tosin niin painanut kuin to. Hieno Ruuti <3 ei tarvii kokoajan pelätä, että se unohtuu jonnekin. 
Luoksetulo 8: alussa tasainen vauhti. Aika normi stopit. Ravilla loppumetrit sivulle. Oli aika läkähtynyt. Flamma ja Sara sai 9:n eli meillä petrattavaa :D
Ruutu 10!: nätti merkki ja suora. Ruutuun juoksi suoraan. Pelotti sinne pysäyttäminen. Aina keskelle pysähtyi. Maahan hienosti. Hienosti seuraamaan. Jee kymppiin oli hyvä lopettaa koe! 

Yhteensä 2-tulos: 231,5p. 3/4 sija. 

Keli oli alkuun kivan viileä, mutta välillä aurinko pilkisti. Ruuti oli kivasti kehässä. Muistin kehut. Siirtymät hiljaisia. Jee eteenpäin menee! Sitten vaan, että tehtäisiin kaikki oikein ja kaikki pysyisi kasassa. 12.7 ja 14.7 oli kaksi löysemmän tuomarin koetta jos toiseen mahtuisi! Automatkalla Ruuti oli ihan väsy. Rankka viikko!

Treenaa:
- ruutu ja ohjattu kehänauha+paino häiriö
- metsku hyppy!! Enään ei äännä, mutta nyt eri ongelma. Tasapaino!
- kaukot: helteessä, enemmän treeneissä ja pitkältä matkaa. Palkkaa ekasta tai kesken kaiken. Liikkuri häiriöimään taakse. Toinen koira tekee ohjattua/ruutua samaan aikaan. 
- tunnari: vauhtina + häiriö
- seuraus sivuaskeleet ääni, patoaminen?
- paikka makuu maahan käsky

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...