Siirry pääsisältöön

Aksaa ja käytöskoulua

Aksatreeneissä Ville Liukan episten möllirataa (julkaistiin etukäteen). Alkuun oli fysiikkatreenit: kentän ympäri, polvien nostoa, nilkat takapuoleen juoksua, haarahyppyjä, puomeilla "hyppytekniikkaa" aina yksi ponnistus väliin, puomeilla tikkausjuoksua. Sitten reisien nousto juoksua, reiden avaus pyöreällä liikkeellä, se tuli läksyks. Sen lisäksi kuuma helle, kuumat caprit ja radanrakennut + koiran kanssa radalla. Puuh!

Ruutille hieno lähtö! Kerran sain huomauttaa. Tehtiin mineillä ensin rata yhdellä kiellolla läpi. Sitten vielä uudestaan puomista palkkaillen (meinasi tuijotella niin seuraavia esteitä) ja 10-13 putkijarrutuksilla. Kielto tuli hypyltä 11, kun käänsin liikaa ja tukeva käsi unohtui. Palkka A:n kontaktista.


Gava ja Ruuti varjossa, koska auto lämpenee niin nopeasti. Alkuun Gava hyppelehti remmissä ympäriinsä, en ehtinyt palkkailla tai komentaa. Kerran ehti kiivetä muovituolille sen käsinojan alta, katsoa hetki ja sitten tajusi tulla samaa reittiä takaisin alas. Rataantutustumisen jälkeen laitoin sen toiseen kohtaan lyhyemmälle hihnalle ja komensin "Käy siihen" käskyllä maahan. Alkaa oppia sitä! Jos nousi palautin. Palkkailin myös useaan otteeseen. Hienosti pysyi sitten. Kerran kuului hau ja onneksi olin lähellä niin siitä sättimiset. Uudestaan ei kuulunut (paitsi Ruuti radalla oli ylivaikea odottaa nätisti). Ruutikin vaati kerran puhuttelun haukkumisesta ja muuten oli hiljaa. Outoa, kun Ruuti noin kiltisti ! Aiemmin se on ollut hiljaa vain käskyn alla (ei kytkettynä).

Gava pääsi rauhoituttua tekemään sivulletuloja ja seurausta. Radalla välillä koira tuli 2-4m päähän kepeille. Silloin otin huomion namilla ja hyvin keskittyi. Myös lähellä oli afgaani ei häirinnyt sekään! Seurauksessa tein ensin kädestä luopumista ja palkkasin, kun luopuu nyrkistä (ei hypi siinä kiinni). Nyrkki 5-10cm pään päällä.
Sivulla ollessa katsekontaktia, johon tuli haastetta treenitaskusta, koska silloin en nähnytkään kuin osittain pennun. Myös parit maahanmenot istuessa tassut kohti kattoa ja maahan. Vaatii vielä paljon apuja.

Tauon jälkeen vielä kentän ulkopuolella. Autoon kiinni hihna ja rauhoittuminen maahan. Paristi palkaten. Katsekontaktia koiraa ohittaessa ja palkkasin, kun tarjosi. Myös sivulletuloa ja seuruuta. Loppuun rauhoittuminen ja makasi kyljellään rapsutettavana. Jätin myös käy siihen- käskyllä ja kävelin ympäriinsä n. 5m päässä. Käppänä samaanaikaan radalla. Hienosti odotti, ohikävellessä heitin vaan tassujen väliin namin ja jatkoin matkaa, ja kohta taas uusi nami. Vapaa- käsky otettu käyttöön autosta lähtiessä ja maasta vapauttaessa. Kotona ennen hihnan pois ottamista pitää istua.

Kotona tein Ruutille oman version palautusjuomasta piimää, vettä, lihaa, nappuloita, magnesium puolikas annos ja glukosamiinia.

Hieno pentu, on se vaan fiksu ja tervejärkinen. :) Moni ihmettelee, kun se on rauhallinen. Turha sitä on hössöttää, käyttää energian sitten, kun pääsee leikkimään tai treenaamaan. Helpottaakin, jos ei ole liian vilkas. Oon koittanut nyt muistaa katsoa sen hampaita aina ohimennen ja juoksutarkastusta pitäisi myös treenata. Ja kun on kilo painoa lisää, niin en jaksa kantaa sitä sylissä kuin enään lyhyttä matkaa!
Lenkeillä (pihapiirissä) oon sanonut sen nimeltä tai kehunut sitä ja palkannut sitten kontaktista, jos jää tuijottamaan ihmistä tai koiria (häntää heiluttaen, kun haluisi moikata). Treeneissä yritti saada rapsutuksia pomppimalla, pitää olla tarkkana ettei vahvista sellaista. Onnistuiskohan pyytää se istumaan ja kyykyssä olevan ihmisen moikkaus. Lapsien kanssa sitä pitää pitää pannasta, kun muuten hyppisi.

Porukoilla yksinolemista ensin Rasmuksen ja Ruutin kanssa ehkä 3h. Oli vaan nukkunut. Sitten herättyä pissalle ja jätettiin eteiseen odottamaan isojen koirien lenkin ajaksi. Siihen se oli käpertynyt nukkumaan.

Aamulla metsässä kaatuneen puun päällä tasapainoilua. Alkuun kesti saada taas takajalat päälle. Sitten pari sekunttia päällä ja pois. Ruuti onnistui kävellä 2 metrin rungon päästä päähän, suht kapea ja liukkaampi kuin kaarna.
Lisäksi Gava eilen hyppäsi tietokonetuolille. Taiteili siitä käsinojan yli sohvalle, hitaasti yksi tassu kerrallaan yli. Tuoli ei pyörinyt ja selvisi omin voimin. Myös eilen parvekkeella laitoin ruuan pyödälle. Neiti oli jo tuolin ja jakkaran kautta kurottelemassa pöydälle. Ruokahalu on kivasti kasvanut!

Eilen tehtiin myös laatikkotemppua ja välillä tassujen laittoa tasapainotyynyn päälle. Naksutellen. Palkkaan edelleen jokaisesta vaiheesta. Ei se kuitenkaan vedä vertoja Kertulle (video) samassa iässä, joka parissa kerrassa oppi idean. Oi voi, kun vertaa noiden rakenteita! Videosta poiketen pitää saada vaan koiran focus maahan, ei ohjaajaan.

Tarkoitus olisi vielä opettaa Trkamnin temppuja, jotka kehittää koordinaatiokykyä.

Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...