Siirry pääsisältöön

Leivo tonnikala-namit ja tokovideo, 16vk!

Tonnikala-juustonamit
Huomasin kerran kaverin kaverilta ohjeen ja merkkasin ylös. Aineksia löytyi kotoaja oli helppo tehdä!

2 kanamunaa
2 purkkia tonnikala hiutaleita/fileitä vedessä
max. 0,5 dl juustoa (juustoraaste tai raejuusto)
3,5 dl vehnäjauhoja

Tehosekoittimella tai sauvasekoittimella (Tehosekoittimen pohjalle kannattaa laittaa aina ensin nestemäisin aines) munat, tonnikalat (älä valuta vesiä!) ja juusto. Lisäsin juuston, kun olin soseuttanut munat ja tonnikalat. Sekoita jauhot seoksen joukkoon toisessa astiassa. 
Huuhdellessa tehosekoittimen puhtaaksi voit kaataa tonnikala vedet koiran juotavaksi. 

Sitten uunipellille 175 astetta ja 20-25 min. Valmistusaika 30 min. Antaa jäähtyä ja leikkelee namipaloiksi. Voit halutessa pakastaa osan nameista. 

Halvat namit saa laskeskelin, että munat n. 30sent yht, tonnikalaa löytyy hiutaleita esim 79sent/kpl, juustoa jos on ennestään tai muutenkin pieni määrä ja vehnäjauhoille tulee hintaa n. 15sent. Yhteensä arvio 1,60e. Kilohintana 2,60e. Laitoin 3 annosta pakkaseen ja yksi treeninameiksi. Tuli itsekin popsittua. ;) 


Pysyy hyvin kasassa, ei murene ja sopivan pehmeä kuitenkin

Tokon kimppatreenit Klaukkalan koulun kentällä. Oli tolleria, 2 kultsua, hoffi ja bortsuja. Tällä kertaa paljon porukkaa, kun silloin kerran sinne mennessä kukaan ei tullut paikalle. Avoimet tokot muillekin roduille, vaikka onkin tollereiden vuokraama. Rasmuksenkin hain mukaan, kun ei ollut nyt mökillä. Kaikki koirat aitaan kiinni. 

Paikkaistuminen, Ruuti: Hyvin
Paikkamakuu, Ruuti: Hyvin ekalla käskyllä maahan ja ylös. Piti hyvin kontaktia, eikä kiinnostanut muut rivissä. Maahankäskyissä oltiin toka vika ja 2 koiraa ennen. Yksi sanoi maahan, sillä painotuksella millä mä yleensä ja nytkähti. Meidän edeltävän käskytys ei taas häirinnyt. 

Kävin useampaan kertaa palkkaamassa myös pennun ja piti Rampellekin antaa nami. Gava paikkamakuussa haukkui loppupäässä pariin otteeseen. 

Gava teki sivulletuloa, seuraus imutettuna. Luoksetulo avustajan kanssa vähän levoton, muu häiriö ei taas haitannut (avustaja syötti namia, istui mutta vähän venkoili). 
Kapulan pitoa namipalkalla tai suuhun ottoa, hyvä ote oikeasta kohtaa. Sitten testasin kapulan noutoa heittäen. Ja sitten paikallaan oleva kapula merkin takana. Ruutille opetin takakautta kapuloiden noston. Samaa voisi taas yrittää. Testattiin kapula merkin takana, saa silloin tehdä kierron. Välillä nappasi liian hätiköiden ja välillä kaatoi merkin. Videolle saatiin loppuun hieno vauhtinouto! 

Eilistä istumasta etujalat ilmaan ja läpsäisy tassut maahan on harjoiteltu tänään. Videolta näkyi, että takatassut nyt liikkuu, mutta tärkein oli mun mielestä että etujalat läimäisee. Ja meinaa nousta välillä istumasta seisomaan ja tassujen lyönti. Liikkeestä maahanmenossa taaksepäin meno ei varmasti ole ongelma. Kaukoja opettaessa silloin oltava tarkkana. 

Myös namista luopumista. Ja yritin palkata ne kohdat imutuksessa, kun luopuu kädestä, mutta silti katsoo sitä. Ei siis ole kädessä kiinni ja askeleen ei pitäisi olla pomppiva. 


Rasmus sai tehdä rally-toko liikkeitä mitä vaan keksin. Eteentulot sujui ilman käsimerkkiä, mutta oli vähän vinoja. Sivulla seisomaan nousu sujuu käsimerkillä. Ekalla ympärikierrolla liikutti tassua. 
Rampe sai vielä tehdä kahdesti toko ruudun. Ekalla kertaa oli lähteä kohti väärää merkkiä ja korjasi sivusta ruutuun. Toisto hieno. 

Ruutu, Ruuti: Alkuun mä tyhmä käskytin ohjatun käskyllä. Ei ihme ettei tajunnut. Siitä sain parit haukut niskaan Ruutilta. Samalta merkiltä oli mahdollisuus tehdä kaksi ruutua. Tehtiin molemmat, toiselle lähtö toi vähän epäluottamusta ja juoksi kohti muita merkkejä. Olikin hyvä, että tänään molemmat ruudut oli tehty toisten merkeistä ja joku muu oli se pystyttänyt. Niin monesti mä olen mukana tekemässä ja meidän merkit. Ps. mulla on joka kerta vaikeuksia kirjoittaa Ruuti ja ruutu oikein, melkein aina tulisi kirjoitettua Ruutu. 

Siirtymiä, Ruuti: Tehtiin kuviitteellisia siirtymiä palkaten niistä. Ja vähän myös seurausta. 

Eilen tehtiin yksi lyhyt namijälki. Kerran vilkaisi autotietä vieressä, muuten hyvin. Noin 5-7m.


Ennen tokoa tavattiin Risu riiseni, joka on samoja ikiä. Vähän isompi. Gava tykästyi heti, mutta hihnassa sai vähän temmeltää. Vähän liian iso vapaana temmellettäväksi. Treeneissä oli myös kaksi 4,5kk tolleripentua, Gava näytti niidenkin rinnalla niin sirolta. Toisen nähdessä treenejä ja Risua ennen nöyristeli ja ryömi maassa. Sitten sai riittää hienovaraisuus. Treenien lopuksi oli kunnon riiviöpentu. Arempaa tolleria, joka oli paljon isompi muristen piti selällään maassa, kunnes otin pois päältä. 

Gava 16vk, korkeus 41cm, kotipaino 7,3kg (huomenna ke ell punnitus -> 7,5kg). Kuvakin huomenna. 

Kommentit

  1. Hyvä treeninami-vinkki! Täytyykin kokeilla kun edelliset treeninamit on syötetty pakstimesta pois :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo toi maistui itselle ja koiralle. ;) Ekaa kertaa tein nameja, noi oli tarpeeksi helppoja nähdä vaivaa ja tehdä. Maistui ne koiralle kuivaneinakin taskun pohjalta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...