Inka kysyi, kiinnostaisiko meitä Sirke Viitasen tokokoulutus, tottahan toki! Keksin, että toki pennun kanssa ja vähän Ruutille! Onneksi ehti jotakin asioita korjata, ennen väärin opettamista.
Suunnitelmissa oli ensin Gava, sitten Ruuti ja Gava. Aika 20min meni vaan tosi nopsaan! Ajattelin, että se on tosi pitkä pennulle yksin käyttää, mutta eipä se sitten olisi ollut niin paha kun puhettakin on.
Gava ehti tehdä odottamista kytkettynä ennen vuoroa, palkkailin siitä. Makuulta vapautus ja hommiin.
Katsottiin ensin mitä mä teen & miten ja kerroin mitä on tehty. Käskyjen unohtaminen alkuun ei haittaa.
Sivulletulo: aikalailla käsi pystyi olla paikallaan. Kysyin sen paikasta, kun tuntui että on takana. Se mikä musta tuntui, että on liian takana olikin just hyvä. Yleensä se kuitenkin valuu edemmäs. Eli koiran tassut omien jalkojen keskivälissä. Tarkkana myös suoruuden kanssa, opettaa heti kunnolla.
Sitten hyvä huomio oli, että kun koiran palkkaa (vilkaistuaan oikean paikan). Niin katso eteenpäin ja niiaten palkkaa koira. Että se oppii, ettei ohjaajan päätä näe kokonaan. Koitetaan muistaa!
Seuraus: alkuun imutettuna. Sanoin testin jälkeen, että on vähän vino ja sivullakin vähän väljä. Kikkakolmoset siihenkin. Imutin liian lähellä jalkaa eli vähän irti jalasta (5-10cm), niin että suoristuu ja kun pysähdyn niin aavistuksen nyrkki kääntää koiran päätä musta pois päin. Sai olla tosi pieni liike!
Siihen muotiin, että kättä häivytetään ylöspäin nostamalla on tullut uutta opetustapaa. Alkuun imutus. Sitten koira opetaan katsomaan kättä. Erikseeen opetetaan namikädestä luopuminen. Sitten koira seuraa namikättä, joka imutusasennossa. Myöhemmin nami pois ja se lisätään oikeasta kädestä käteen, käden pysyessä samassa asennossa ja paikallaan. Ja myöhemmin käsi nousee normaaliin sijaintiin.
Luopumista voi tehdä niin, että liikuttaa avointa namikättä koirasta pois päin. Jos koira yrittää syödä namin, huitaise namin edestä ja voi huomauttaa. Testasin ja aika hyvin, kerran sai sormella muistuttaa ja sitten sanoin jes ja laskin kättä. Ansun koulutuksessa muuten näin tätä samaa..
Luoksetulo:
Tässä kysyin, että onko väliä miten koira odottaa kun ohjaaja kävelee pois. Aluksihan juoksin lelun kanssa pois. Tässä avustaja syöttää nameja, kun ohjaaja kävelee pois. Sitten, kun ohjaaja valmis kutsumaan lopettaa namien syötön ja ohjaaja kutsuu. Gava istui niin hienosti ja odotti tällä tavalla! Sitten, kun osaa odottaa niin ei tietty enään tarvitse. Kuulemma, jos pentu ei söisi nameja niin se nostetaan syliin ja käännetään toiseen suuntaan. Gava sai lelupalkan ja unohdin palkata jalkojen välistä.
Liikkeestä maahanmeno:
Ruuti oppi aika helposti, että kun namikäsi meni maahan heittäytyi ahneena sen perässä. Gava taas menee enemmän miettien ja hissinä. Hissinä mennessä koira pysähtyy ja menee sitten vasta maahan. Sitä ei haluta, mielummin että koira menee heti etupäälläkin.
Nyt harjoitellaan alkuun istumisesta, pomppu namin perässä etujalat ilmaan ja siitä kädellä ohjataan maahan. Kun osaa tehdä istumasta pompulla maahan pelkästä käsimerkistä, niin sitten seisomasta pompulla maahan. Ei haittaa, jos koira jää kumartamaan etujalat on vain tärkein. Myöhemmin se muistaa takaosankin. Tämän tavan pitäisi auttaa sitten luoksetulon maahanmenossakin.
Varmaankin seisomisessa voi käyttää samaa ideaa..
(Ruuti teki välissä)
Kaukot:
Sanoin, etten osaa oikein päättää, että kummalla tavalla kannattaisi. Ja, että Ruutin ongelma on s-i vaihto. Etujalat paikoillaan on ketterälle koiralle yleensä helpompi, mutta kisoissa voi tulla tuomareiden arvosteluvirheitä. Esim sm-kisoissa oli kolmella koiralla se tekniikka, luulin että olisi vähän suositumpi.
Jos opettaa koiran menemään hissinä m-s-m (sekin oli sitten vanhentunutta tietoa :D), niin tiedänhän jo Ruutista miten vaikea sen on istua. Mutta, jos opettaa että koira ottaa etujaloilla askeleen taakse niin sen on helpompi tehdä istuminen. Eli m-s vaihdossa vaan takajalat on paikallaan ja koira korjaa neliömmäksi seisomista.
Toinen tapa oli tehdä s-i-s siirtoa alkuun vain istumisessa. Idea, että paino on kokoajan takajaloilla. Koiralle näytetään namia nenän yläpuolelle ja se nostaa painon taakse ja tassut vähän nousee. Sitten pikku hiljaa se siirtää etutassuja myös vähän eteen ja edelleen paino takana. Tässäkin siis pompun tavoin, mutta hitaammin edeten. Ja alkuun koira vaan istuu ja tekee istuessa siirtoja (etujalat vain kauemmas), vasta myöhemmin seisoo. Pienesti edeten se tekee pompuilla lopulta istu-seiso-istu ja osaa tehdä edestakaisin painon pysyessä takana.
Varmaankin, jos noi molemmat ottaisi käyttöön..
Yksi tapa oli myös, että koira saa alkuun tehdä jokaista siirtoa vain sentin, sitten vähän enemmän. Ei mulle. :D Joku ulkomaalainen teki alkuun liukkaammalla alustalla niin näkee selvemmin. Ainakin ajatellen Ruutin venytettyä m-s asentoa. Rinna teki myös seisoessa kädestä luopumista, olikohan siinäkin enemmän painoa takana..
Ruutin kanssa
Luoksetulo: Sanoin, että olin hakenut vauhtia läpijuoksuilla. Oon ottanut läpijuoksua vain lähdöstä. Pitää ottaa, myös seisomasta ja maahanmenosta! Muistaa aina kiihdytyksestä palkata.
Ruuti teki taas ekalla kertaa, kun olin kääntynyt ja liikkuri sanoi käsky. Niin vähän sitä ennen jo takapuoli lähti hinautumaan ylös. Oon miettinyt siinä, että kuinka toimia. Voisin huutaa käskyn jälkeen maahan, niin koiralle tulisi kuuntelutreeniä kuunnella huudanko maahan vai tänne.
Myös kommenttina, että kun koira tekee tosi hienon pysähdyksen niin välillä kutsua se luokse ja palkata (ja välillä takapalkalle). Että se oppii, että kun saa jatkaa se olisi tehty hyvin. Kisoissa tietää, että stoppi oli silloin hyvä. Eikä "ihan ok" mistä ei tule palkkaa. Ehkä sitten taas huonoihin pitäisi reagoida heti eikä sallia niitä joukkoon muuten se pilaa logiikan.
Rinna teki siivekkeen kierron ohjaajan rintama suunta kääntyi toiseen suuntaan, kun koira lähti kiertämään. Välillä suoraan leluun (ettei ennakoi). Sitten välillä taas n.3m kun koira saavuttamassa ohjaaja kääntyykin suoraan kohti koiraa ja käsky maahan. Jos koira tekee sen nopeasti niin pallo lentää eteenpäin (koiran ajatus on silloin eteen tassuja maahan laittaessa). Vain suorat ja nopeat sallitaan. Tuota voisi testata Ruutillekin. Aikoinaan tehtiin kiertoja luoksetulon pysäytyksiä opettaessa, sitten sekin jäänyt pois (ja silloin oltiin kokoajan koiraa kohden).
Näillä eväillä jatketaan ja elokuussa viimeistään on taas tokon huippujen oppeja. Ja ehkä jos joku peruutuspaikka uudestaan irtoisi! Kokoajan tulee uutta ja Ruutinkaan kanssa ei käyty missään opetuksessa pentuna. Mitä tutuilta näki ja luki. Meillä oli herkkunamia lihapullaa ja se oli Gavasta superhyvää. Ihanan innokas pentu. Tehdessä ei haitannut useampi 2m päässä tuijottava ihminen. Ja sitä ihmeteltiin miten rennosti se oli sylissä pitäessä eikä rimpuile, sylivaavi. <3
Ruuti heti töihin vapauttaessa meinas käydä kaikki maahan tippuneet namit läpi. Ahne riiviö. Pallon se vei toiselle kentälle. Vähän vaikeampaa oli lennosta Ruutin vaihto. Vaikka yleensä se treeneissä pääseekin niin hommiin.
Käytiin aamupäivällä Kauniaisissa junalla ja Grani-kierros Maria kasvattajan kanssa. Gavan paperit oli myös saapuneet Kennelliitosta. Oli niin iloinen Marian nähdessään (toki rakastaa myös kaikkia ihmisiä). :) Gava saa vähän lihota, kun on vähän liian hoikassa kunnossa "kuivassa". Ruokaa lisää ja lisäksi jauhelihaa tai muuuta lihaa. Voi olla myös kypsennettyä. Tai raakaa.
Nähtiin lapset, jotka "maalimieheili" leikittäen Gavaa. Gava söi myös mansikan matkan varrella. Näki asfalttikoneita ja haitarin soittajan. Palkkailin katsekontaktista, mitä haki aika hyvin ja junassa oli, myös toinen koira, niin saatiin sielläkin katsekontaktitreeniä. Pitää taas muistaa tehdä keskustaan ja Selloonkin reissuja. Ja katsoa Gavan hampaita (minä ja vieraat) ja tehdä juoksutarkastuksia.
Mun pitäis uskaltaa ronskimmin sitä käsitellä ja taputella, mutta se on niin pikkuinen ja heiveröinen! Huomenna tai ke 4kk rokotukset.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!