Siirry pääsisältöön

Pentutreeniä (sis. video) ja aksaa

Tällaista treeniä on nyt tehty Gavan kanssa tokossa -  video
Ja vähän jotain muutakin. Aika paljolti se osaa käsimerkein asiat ja käskyjä on alettu yhdistää.

Paikallaan oloa treenaattiin taas tänään. Kahteen otteeseen ihan pelkkänä asiana namipalkalla. Sujui nyt yllättävän hyvin. Ja sitten valokuvatessa. Alkuun valokuvauksessa koitti livistää, kerroin ja puhuttelin ettei sellainen tule kuuloonkaan. Sitten makasi selällään parin kuvan ajan. :D Pidin kriteerinä, että saa palkkaa kun istuu ja laitan sen Ruutin viereen istumaan. Koitin myös vapauttaa luvalla molemmat istumasta ja jos vapautti itsensä kehuin ja palautin. Näissä oli myös nyt se ero, että tuli mun luokse eikä karkuun lähtemis ilmeellä lähtenyt paikaltaan. Lopussa alkoi väsyttää ja meni maahan istumisesta. Oli niin vaikea saada just molemmilta onnistunut ilme! Se mikä Ruutille toimii niin Gava ei tajua. Ruutille pallo-sana, Rasmukselle frisbee-sana ja Gavalle vinkumisen ja koiran itkun ääntely.

- Päivän kuvia 

Ruutin karva sai ajelun vol 2




Aksatreenit AST:n kentällä
Vauhdikas rata. Kamera oli autossa niin parit kuvat otin osasta ryhmäläisistä. 

Ruutin aksat: Ruuti teki ekan radan (12 estettä) maxeilla. Ekan radan hyppäsi aika ok, mutta pari rimaa tippui. Uusinta kerralla jännäsi jo selvästi hyppyjä, vaikka niitä tippuikin vähemmän. En taas ohjatessa aina niin huomaa. Otettiin putkeen, hyppy ja ekalla kertaa ok. Sitten taas jännäsi. Jätettiin eka rundi siihen. 

Toinen lyhyt rata tehtiin sitten mineillä. Kerran se ei enään kykene menemään maxeja niin tehdään mini/medi hypyillä ja, että Ruutilla on hauskaa. Nyt lyhyen ajan sisään tuo ongelma on pahentunut. Kisaamaan ei enään voida mennä ja hömpötellään sitten menemään matalin rimoin. Odotan ja toivon, että Gavasta saa agilityyn jatkoa. Oon miettinyt treenipaikan luovuttamista tai lainakoiraa, mutta Ruuti nauttii ja oli nytkin niin intona tekemässä. Agilitya tehdessä se pysyy, myös hyvässä kunnossa ja mulle se on kuitenkin ohjausharjoitusta ja sen ylläpitoa. Lainakoiraa ei taida löytyä, Kerttukin on AST:n kentästä ihan eri suunnalla. 

-- -- -- 
Ennen ja jälkeen treenejen Gavalle treeniaikaa. Ennen treenejä syötiin ruoka ottaen namikättä kiinni. Vähän häiritsi suorittava koira ja oltiin välillä autojen takana: hetsasin namikädellä, juoksin käsi alhaalla pari askelta ja kun sai kiinni, sai syödä kaiken. Oon myös käyttänyt jännitettä tuovaa äänensävyä näissä. 

Gavalle treenien loputtua harjoitus. Laitoin Gavan kiinni aitaan ja yhdistin siihen käskyä "käy siihen". Tosi pätevästi tarjosi heti mennä maahan. Alkuun kävelin tai kiersin auton ja palkkasin, kehuin myös kauempaa. Sitten otin ekaa kertaa häiriöksi sen, että pompin ilmaan ja juoksin vähän. Kerran tai kaksi liikahti siitä, mutta tajusi aina korjata. Sai usein palkkaa odottaessaan nätisti. Seuraavilla toistoilla vielä häiriönä Ruutin seuraus ja vaikein oli 2m luoksetulo. Ekalla liikkui ja huusin äp. Meni maahan. Sitten uusi luoksetulo ja nyt pysyi. Heti palkkaus. 
Aina, kun Gava odotti nätisti annoin palkan ja silloin vaihdoin remmin treenitaluttimeen. Leikittiin. Lelusta irrotus ja odotin katsekontaktia, sitten leikittiin. Aloin ottaa kriteeriksi, että ottaa katsekontaktin mahdollisimman lähellä seurauspaikkaa ja saatoin avittaa hihnalla oikeaan paikkaan. Sain pari tosi siistiäkin ja oikeaa kohtaa. Tosi vaikea on katsoa, katsooko se mua vai namikättä (vastakkainen käsi). Muutamaan otteeseen myös leikkimistä, irti, kii, irti.. 
Loppuun vielä pari kaukosiirtoa. m-s-m meni ihan hyvin. Pari hienoa maahanmenoa liikkumatta. Vielä pohdinnassa miten seiso-istu-seiso. Tänään näin, kun se jotain edessään katsoessa teki etupääpaikallaan täydellisen seiso-istu siirron. Treenatessakin varmaan etupainoinen. Testasin sitten ilman mitään käskyä, että istuisi kun söi seisoessaan namia. Käskyllä meinaa taas peruuttaa istumaan. Ylösnousuun tarvitsi käsiapua. Noin namilla ohjaten taas takapää paikallaan on helpompi opettaa, tosin sen ongelmat alkaa sitten kun pääsee pois namiohjauksesta. Olisihan se vaihtelua opettaa etupää paikallaan. 



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...