Siirry pääsisältöön

Koiratanssipäivä, 17vk

Mä sain viime viikolla innostuksen, kun katselin videota alokasluokasta (freestyle). Aloin sitten katselemaan mitäs sääntöjä on olemassa yms. Aiemmin oon ajatellut, että koreografian keksiminen olisi niin ydinfysiikkaa. ;) Freestyle (FS) voi sisältää ihan vähän seurausta muuten kaikkea muuta, temppuja oltava 6-7 ja aika min. 1:50 min. Heelwork to music (HTM) on sisällettävä 75% seurausta 1-2 positiossa (esim normiseuraus, jalkojen välissä ja oikealla puolella jne), sama aika ja koira ei saa mennä 2m kauemmas tai hylkääntyy. Jos alkaa sujumaan ja innostus jatkuu, niin syksyllä voisi kisata jos paikkaa riittää!

Aamulla koirat mukaan lukien Rasmus ja nähtiin Otaniemessä Saila & flatti Aidan koiratanssin merkeissä. Alkuun katsottiin mitä Aidanin freestyle ohjelmaa osissa. Sitten Rasmus ja Ruuti sai temppuilla mitä ne ennestään osaa.

Joo mä kiersin!
Rasmus: muisti mun ympäri peruuttamisen. Opetin sitä, että pyörin samaan aikaan vastapäivään. Kahdeksikko takaperin vaatii kunnon käsimerkit ja välillä menee sekaisin eli ehkä ei sitä. Peruuttaminen poispäin musta oli alkuun ihan hukassa, sitten vähän muistui. Kuitenkin menee yhdellä käskyllä ehkä metrin ja tarvitsee uuden. Kumartamista tarjosi kaukana ollessa, kertailtiin sitten sitä. Sen voisi hyvin yhdistää liikkeenä peruuttaminen + kumarrus.
Jalkojen pujottelu oli muistissa. Sillä tavalla on helppo vaihtaa seuraamispuoli. Tai peruuttaa mun ympäri ja tulla jalkojen välistä jalkojen väliin seuraamaan.
Kieriminen seisaallaan ja maaten, maassa kierimisessä oltava lähellä.
Tassuja osaa nostella vuorotellen seuratessa. Molempien tassujen nosto, kurre oli Rampelle vähän vaikeampi ja varmaan sen selälle huono.  Ryömiäkin on joskus osannut. Tanssia hyppien takajaloilla, sitä voisi helpottaa että on mua vasten.

Rasmuksen ohjelma voisi HTM:ssä sisältää esim normi seurausta sivuaskelia, peruutusta, pyörimistä ja eri nopeuksilla biisin mukaan. Seuraamista välissä, oikealla puolella tai edessä sivuttain (että itse laukkaa sivuttain), täytyy testailla mikä olis sille helpoin. Lisäksi voisi sisältää peruuttamisen ja kumartamisen esimerkiksi ohjelman lopussa. Pikkusen kuuntelin biisejäkin. Esim tuhkimo, 2 ! Ja pitää miettiä siinä miten itse eläytyä mukaan.


Ruuti: Ruuti keräsi vähän liikaa kierroksia ja varsinkin kierroissa meinasi haukkua mur! Ehkäpä sen ohjelmaan ei kannata sellaisia laittaa ettei ääntele.
Peruuttaminen muistui eilisen kertailun jäljiltä. Ei edellään kuitenkaan niin hyvin. Kurre sujui myös paremmin eilisen jäljiltä. Jalkojen pujottelussa meinasi taas välillä mokata, kun tuli niin kiireellä.

Ruutille varmaan sopisi paremmin freestyle ja ohjelmassa voisi olla esim. Sivulta eteen ja antaa seisaalleen tassun. Lähtee peruuttamaan ja tekee kurren. Tulee pujottelemaan. Rekvisiittana Ruuti osaa myös vadilla pyöriä lähellä niin ehkäpä se sujuisi kauempanakin vähällä opetuksella. Tässä olisi jo 5 temppua. Lisäksi seuraten voisi olla pyörimistä. Ruuti osaa myös pyöriä seisaallaan tai jos se kiertäisi ympäri vatia. Biisejä esim Kaija KooHip Hop.

Illalla kavereiden kanssa puistossa. Siellä tein taas vähän Ruutin kanssa tanssia. Peruuttamisessa takapalkkana frisbee ja välillä palkka namilla. Siellä testasin eteentuloa ja tassun antoa (Ruutin lisä ;). Häiriönä oli frisbeetä heittelevät kaverit.

Ympäri kiertämistä
Gavan puuhastelut
Kahdessa paikkaa tolpan kiertoa, sujui jo paremmin.
Sivulletuloa, siinä testasin namisivulletulon jälkeen, että jätin käden ilman namia samaan kohtaan alemmas ja lisäsin namin siihen käteen. Ja aavistuksen nostin kättä.
Illalla yksi normaalisti. Sitten otin namikäteen taas nameja ja laitoin sen kiinni jalkaan vähän alemmas + käsky sivulle. Odotin, että tuli sivulle, vaikka aavistuksen vinostikin, naks ja nami. Näitä useampi. Sitten namikäsi tyhjänä (toki haisee ja mössöä on sormissa). Ja sivulle tultua annoin palkan. Astuin aina pikku askeleen sivulle tai käännyin pienen asteen ja lopussa ihan edestä sivulle. :)
Seurauksessa meni aika nätisti eikä hyppinyt ja suht tiivistä. Perusasennotkin aikas hyviä.
Maahanmenoja, että peruutin ja aina kun tekee pompun käskin maihin. 
Frisbeen noutoa taas muutamaan otteeseen (2-5m matka), aika kivasti palautui, tarvittaessa juoksin pakoon. Liikuin myös välillä siitä poispäin, ennen kuin ehti poimia lelun. Heitin frisbeen eteen (1,5-2m) ja kun katsoi sitä sanoin eteen ja juoksin kohti frisbeetä.
Sohvalla eteentuloa ja sitten seisoen. Sohvalla sen saa kivan lähelle, jatketaan niitä kunnes heti tarjoaa lähelle.
Tasapainotyyny tassujen tarjoamista sen päälle ja koitin nameilla ohjata, että takajalka osuu ja heti naks ja nami. Kun ei tyynyllä tarjoa ollenkaan takajalkoja.
Parit kauko m-s-m, samaa luokkaa ei ihan täydellistä mutta tuliskohan niistä myöhemmin. :0 Istuessa tassujen pientä nostoa palkkaillen myös.
Käytännön luoksetuloja puistossa, tuli vaikka meinasi olla "paimen puuhissa".
Kosketusalustaa sisällä. Alkuun laitoin sen aina maahan ja odotin tarjoamista, nopeasti laittoi tassun. Vaikka olikin vähän unen pöpperössä. Heitin aina namin vähän kauemmas ja tarjosi uudestaan kosketuksen. Sitten laitoin 1-2m päähän alustan ja otin Gavan kauemmas, pidin rinnasta kiinni, käsky "eteen" ja kävelin sitten vähän kohti alustaa, jos ei heti lähtenyt. Odotin, että meni koskemaan alustaan ja palkka alustalle. Näitä pari.
Tuota tarjoamista ja omaa aktiivisuutta haluankin vahvistaa. On se mennyt eteenpäin siitä kun ekat harkat tehtiin. Silloin meni maahan makaamana, jos ei keksinyt mitä tehdä. Kosketuskepit koskeminen kuonolla voisi olla myös yksi hyvä treeni..

Järjestelimpä tänään yhden koiralaatikon, sieltä paljastuikin yllättävä määrä koiran luita eri "merkkisiä", pitääkin muistaa useammin antaa.

Huomenna kakara on jo 17vk! Ja ollut mulla 4 viikkoa!

Gava 17vk (ti)
Korkeus 41,5cm
Paino 8,3kg


ja pääkuva.. eikun hetkinen! ;)


Kommentit

  1. Tuli vielä mieleen että HTM:ssä ei saa mennä 2m kauemmas koirasta, muuten tulee hylky. Eli jos Rasmus peruuttaa niin sun pitää kulkea sen mukana :)

    Kantsii videoida koirien temputtamista ja kattoa, miten niiden liikkuminen sopii musiikkiin. Helpottaa ainakin jonkun verran musiikin valintaa, kun voi ainakin jotkut kipaleet sulkea pois saman tien kun ei vaan sovi koiralle :D Mä teen tosi paljon temppuja napit korvilla samalla musiikkia kuunnellen, niin tulee itsekin liikuttua musiikin rytmiin ja saa helpommin katsottua miltä se näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei hyvä tietää! No sitten peruuttaminen varmaan kokonaan pois tai kuljen siinä mukana.

      Katselinkin jo eilen videoita ja pitää katsella vielä lisää. Varmaan biisin valinnassa sitten harjaantuu. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...