Siirry pääsisältöön

Jälki ja pikkutreeniä

Aamulla tein 30 askeleen pituisen jäljen nurmikolle. Namit, joka askeleella (Gavan ruoka). Koirat odottin hienosti maaten, puskassa kiinni. Gavan kolmas jälki. Näytin kädellä, mistä jälki lähti ja sitten Gava lähti jäljestämään. Kolmesti vilkaisi muualle ja jatkoi matkaa. Jätti aika paljon nameja syömättä, osan nappasi ja sitten loppu palkalla pyysin maahan ja syötiin namit (jackpot) maassa. Jotain parempia nameja tai kovia sellaisia..

Ruuti sai siivota jäljen namit, jäljesti kiireellä sitä pitkin ja takastullessa teki tosi tarkkaa työtä. Saipahan nenätyötä.

Porukoilla piilotin koirille palloa. Käskin kaikki käy siihen käskyllä ja kävin melkeimpä koirien näköetäisyydelle piilottamassa pallon. Gava osasi hienosti makaa muiden seurassa. Sitten sanoin vapaa ja etsi. Gava ei tajunnut asiaa, mutta juoksi mukana.

Putki: Porukoilla tehtiin reilun metrin pituista putkea. Gava hyvin tarjosi mennä läpi ja palkka. Toki Ruuti ja Rasmuskin halusi tehdä.

Gavalle
metallikapula: Naksuttelin maasta nostoa. Sitten istuen kapulan pitoa naksutellen. Muutamaan otteeseen piti kiinnikin kun vähän liikutin. Sitten heitin kapulan ja Gava sai tuoda sitä metrin verran.

Kosketusalusta: sille eteenmenoa 2m päästä.

Myös sivulletuloa ja pikku seuraus pätkää. Parit paikallaan kääntymiset, vähän vinoon voi tulla.

Puun kierto, ulkona: Välillä lähti eri puolelta kiertämään, kun näytin. Muuten hyvin. Nyt ei tarvinnut näyttää kättä puun toiselta puolelta. Silti pitää mennä puun lähelle.

Maahanmenot: nyt teki niitä kivasti. Hiljaisesta liikkeestä, että itse edessä.

Sivulletuloa ja seurausta, seurauksessa kiva vire ja innokkuus. Perusasennot pysähtyessä vähän parempia eikä vaadi namikättä avuksi.

Ruutille ulkona kynnyskaukoja (s-i-s), eteentulo & tassu sekä peruuttaminen. Peruuttaminen sujui paremmin jo. Puun kierrotkin hiljaa.

Kynsien leikkuu Ruutille ja Gavalle. Gavaa piti kerran komentaa ja sitten oli tosi nätisti.

Laatikon kanssa
- boxi: eli laatikon sisäänmeno. Gavalle naksuttelin ensin kaikkea ja sitten alkoi kaikki tassutkin sujua. Ruutille paras oli etu ja takajalka sisään ja lopussa istui kaikkien ollessa sisällä. Ai kauhea, tota Ruutin häsellystä, laatikkoa oli välillä kyljellään, nurin yms. Gavaa myös ärsytti Ruuti ja yritti tulla näykkimään sitä kateellisena. Ei ole tollaista aiemmin tehnyt. Käskin sen niskasta ottaen pois.
- 2on 2off: Gavalle edelleen naksuttelin etutassuja, kaikkia tassuja ja etutassuja pois laatikolta. Vikassa teki suoraan 2on2offin aikailematta. Ruuti teki peruuttamalla 2on2offia.

Heti, kun on vähän viileempää tuntuu, että virtaa vaan riittää pennulla. Leikkii yksinään omia leikkejään aktivoinnin lisäksi. Namiruutua tai ulkona lelunpiilotusta mini esineruutuun voisi tehdä.

Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...