Siirry pääsisältöön

Oman kokoista seuraa ja pohdintaa

Aamulla treffattiin pitkästä aikaa Tiina, Miilu ja Hilla. Lupasi sadetta, mutta aurinkokin jopa pilkisti! Loistavaa tuuria. En ollutkaan vielä koskaan nähnyt Hilla bc pentua kuin kuvissa! Hilla oli noin 2vk nuorempi kuin Gava aavistuksen massavampi ja korkeampi kuin Gava (13kg ja 9kg), mutta juuri hyvää kokoa leikkeihin. Kiva nähdä, mitä eroavaisuuksia näissä työlinjaisissa pennuissa näkee! Hillan äidin sisko on MM-hopeaa saanut Zen.
Gavalla on aina lelut palautunut helposti, leikkii kuitenkin hyvin. Ahneutta sai vähän opettaa. Ei ole niin itsenäinen kuin Ruuti pentuna ja aika nöyristelevä alkuun uusille koirille. Tosin se on vähentynyt nyt iän myötä (reilu kk) vähän. Rauhoittuu paremmin kuin Ruuti ja keskittyy ihan hyvin. Kuitenkin tykkään pitää treeneissä äkillisen tilanteen varalta treenihihnaa mukana osassa tekemisessä, kun saattaa lähteä jonnekin jos ei ole juuri työn alla (siitäkin on tosin aikaa). Ruutin kanssa kesti pitkään saada luottamus, ettei se lähde. 

Gavan samanikäisissä työlinjaisissa pennuissa on taas näkynyt enemmän itsenäisyyttä eli hieman haastavempia. Lelujen palauttamiset on ollut myös vaikeampia. Toinen kaveri on ahne ja toinen vähän valikoivampi. Muita ihmisiä kohtaan, ehkä vähän välinpitämättömämpiä (hirveä sana!). Tosin Gavakin ennen treeniä noteeraa vieraan ihanan ihmisen, muttei treenatessa tai pentukaverin aikaan. Myöhemmin näkee mitä tuleman pitää. :) Gava vaikuttaa kyllä sellaiselta mitä salaa toivoinkin, oikeanlaiselta mun persoonaan ja sopeutumaan Ruutin kanssa eloon. Vaihteeksi kelpaa vähän helpompi koira arjessa vaikka Ruutista ei enää uskoisi samaa mitä se nuorempana oli. Nykyisin Ruuti yllättää monesti positiivisesti. 

Mutta treeniin. Gava puuhun kiinni ja Ruuti käskyn alla. Rauhalliset liikkeet makaili hienosti ja hiljaa. Vauhtiliikkeissä saattoi tulla hau ja juoksi edestakaisin remmissä. Haukusta kävin antamassa palautta, ja kun väisti mun kohti kävelyä lopetin painostamisen ja lähdin pois. 

Ruutille
Paikka istuminen: kävin palkkaamassa Gavan. Arvioitiin aika. Loppuajasta Miilu meni maihin. Ruuti ei onneksi reagoi toisen toruihin ja hyvä ettei enään matki. 

Paikka makuu: tässä myös häiriötä, kun Miilu nousi istumaan. Meni nopeasti maahan. Sivulle nousi taas hitaammin. 

Gavalle
Ruutu: oli hyvää aloittaa siitä kun virtaakin löytyi. Kolmas treenikerta? Alkuun vein itse lelun. Yhdessä toistossa katsoi vapaana olevaa koiraa, joka juoksi kovaa poispäin kauempana. N. 5-15m matkalta. Vika Tiinan viemänä. Hyvin hoksasi. Tässä tuli nyt sitä haluttua irtoamista, jota tulee treenattua liian vähän, vaikkei se bortsuille ole niin vaikeeta. ;)

Seuraus: sivulletuloista palkkaa ja seurauksessa alkuun helpotettuna käden kanssa. En oo uskaltanut nyt tehdä pidempiä pätkiä reipasta kävelyä, mitä Korrien kurssilla saatiin läksyksi. 

Metsku: yksi nouto, jonka haki hienosti. Tarttui varmasti meidän pikku metalliin ja vauhtina palautus. Metallin jättää heti. 

Ruutille
Ruutu: liikesiirtymällä. Virittelin alkuun vahingossa ruutuun enkä merkille. Kuten viime treeneissä. Kisoissa ei olis aikaa tollaiselle virheelle. Jos viritän ensin ruutuun tai pelkästään siihen juoksisi suoraan ruutuun. Ehkä pitäis treenata, että tajuais että merkin kautta mennään aina, jos niin sanon. 

Tunnari: ihan normi tunnari. Pitäis muistaa tehdä myös häiriöllä. Ei kuitenkaan liian kovalla tai muistaa tasapaino, kun tunnari varmaan hajosi niiden takia. Oli kova tuuli ja sai hajun jo tunnareille mennessä. Meni laukalla ja palkkasin vauhdista. Ennen en koskaan palkannut, mutta haluisin sitä vauhtia. 

Kaukot: ehkä 10m matkalta. Aloitin istumisesta. Vaihdot oli yllättävän hienot taas! Mietin, että oon tehnyt vain kodin lähellä kynnyksellä agilityn 2on2offista istumaan menoja 1-2m matkalta. Palkkasin pariin kertaan s-i siirrosta. Toisesta blogista luin, että kaukoihin vaikuttaa myös kropan hallinta kaikki jumppaaminen ja ajattelisin takajalkojen hallintaan liittyvät temput yms auttaa tiedostamaan niiden olemassa olon. 

Seuraus: lyhyehkö seuraus. Tuli kuitenkin kaikki mahdolliset vauhdin muutokset ja sivuaskeleet. Parit perusasennot vähän edessä. Teki kuitenkin hiljaa. Mietin, että edistikö vai ei. Lelupalkka ja namipalkka. Juoksusta seis vaikea ja pitää muistaa tehdä " käännös vasempaan mars ja seis" tyylisiä. 

Pitäisi saada enemmän pilkun viilausasennetta tekemiseen. Ja tehdä myös kisamaiset treenit kaikki putkeen/2 osassa. Tosin se tuleekin nyt kokeessa, kun sain koepaikan lauantaille hskh:n seuranmestiksiin. Kisata pitikin säännöllisesti. 

Lopuksi pennut pääsi leikkimään. Jännä, kun Gava oli kokoajan päälle päsmärinä ja hipassa se tykkää olla se jahtaava osapuoli. Gavan kuulo meni leikkiessä, se ei haluisi tulla luokse silloin. Vasta, kun toinen pentu tottelee. :0 
Ruuti oli yllättävän siedättynyt pennuista ja ei ärähtänyt vaikka Hilla kävi välillä tosi lähellä. Muutenkin se sietää jos rapsuttelen Ruutia ja Gava kiehnää vieressä. Eivät ole kuitenkaan leikkineet vielä, sen verran oman arvon tuntua Ruutilla on.

Eilen meidän oli pakko mennä kuuron aikaan ulos, että pystyin käyttämään koirat ennen lähtöä. Gavan ilme oli ihan "tää on melkein pahempi kuin se suihku, ilman saippuaa vaan".

Oon ollut laiskempi treenata Gavaa ruuan yhteydessä.
Pitäisi muistaa vaikka kuurina tehdä yhtä asiaa. Esim.
- kaukot
- kosketusalustalle irtoaminen
- kapulan pito
- eteentulo
- laatikon sisään/ 2on-2off
- naksutella seuraamista (onneksi omistan useamman naksuttimen, koska taas kerran 2/4 on vaan tallessa)
- tunnaria ulkona pusikkoon?

KUVAT

Gavakin teki samalla tapaa ruutua ja metallia



Hillalla niin Gava ilme!


Gavan taklaus yritys

Jalakas Hilla? 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...