Siirry pääsisältöön

Persjätön persjättö!

Yritin keksiä ensin kaikkia tekosyitä olla lähtemättä treeneihin. Agilityinnostus on niin matalalla. Ruutilla oli vatsa ollut yöllä sekaisin ja vielä päivällä. Epäilen vähän, kun se iltalenkillä karkasi jossakin käymään hajun saatua, jos kävi hotkimassa jotain pilaantunutta. Tänään en antanut kuin pienen ruuan ja lääkettä. Halusin siis vähän pienentää Ruutin treeniaikaa, vaikkei siitä mitään eroa huomannutkaan ja tehtiin vähän Gavankin kanssa. 

Gavan kanssa (eka ohjattu "koulutus", toisaalta itse päätin mitä tehtiin) tehtiin keskellä olevat 2 hyppyä. Rimat maassa irtoamisena. Alkuun yksi hyppy maassa olevalle lelulle. Sitten 2 hyppyä ja niiden takana ollessa koutsi tiputtaa lelun maahan. Käskin heti siitä "eteen". Olin molemmilla puolilla kertaalleen. Teki selvät loikat maassa olevien rimojen yli. Ruuti mun mielestä vaan laukkasi normaalisti niiden yli. Hyvä, jos noteeraa noi 3cm korkeat esteet. ;) 

Putki 12/26 alkuun suorana ja sitten asteittain kaarelle. Kouluttajalla lelu näytin sen jäämisen putken päähän ja vein pannasta taluttaen putken päätyyn. Kertaakaan ei epäröinyt. Hienoa! Ei tarvitse montaa toistoa sujuakseen.


Ruutin kanssa tehtiin mineillä ympyröitä. Mun linjaus oli alkuun huono takaakiertoon (4). Halusin treenata kuljetukseen (6-7), että teen persjätön takaakierron yhteyteen. Ohjaan koiraa oikealla kädellä. Sitten oikeassa "pakkovalssi" kohdassa tai vähän aiemmin vaihdan persjättönä ohjauksen vasempaan käteen. Vähän eri ajoitus, kuin mitä katsoi cockerin menoa aiemmin. Periaatteessa hypylle (6) yksi persjättö ja ennen hyppyä 7 kaksi persjättöä. :D Tuntui alkuun aika "sokolta". Olin ajatellut valssia hypylle 9, mutta siihenkin oli pakko tehdä persjättö. Toisella kertaa radan yhteydessä melkein lähti tasapaino ja sain sinnetellä jatkaa rataa. :D Välistävedoissa (10-11) olisin voinut tehdä ne lähemmäs hyppyä (11). Kun oli noin pitkä väli. Loppu olikin helppoa. Huh kun sai juosta ja tuli kuuma, mun kunto on rapistunut!

Vielä nopeasti neliöitä. Alkuun valssi hypylle [3] vähän myöhässä ja valui. Paras Ruutille, mitä mietin aluksi oli putken jälkeen kierrättää hyppy vasemmalta puolelta ja tuli parempi lähestyminen takaakiertoon [7]. Testasin oikealta puoleltakin kierrättäen, mutta Ruuti lenkitti niin kohti putkea ja tuli rumat käännökset. Sain enemmän aikaa hypyille, kun yritin muistaa etten saata liian pitkälle hypyille. Kokeilin aluksikahden persjätön ohjausvientiä hypylle [8], mutta se ei toiminut millään. Parhaiten toimi vastakäännös takaakiertoon [7], hetki odottaa ja sitten lähteä viemään loivasti kohti hyppyä [8]. Noin ja vaan koiran menemällä pidempi reitti sujui. Jätettiin siihen. 

Treenien lopuksi fiilis oli hyvä ja itsellä, että Ruutilla läkähtynyt olo! Vaikka hömpötteleekin mineillä/medeillä tulee treenattua hyvin omaa ohjausta. Ja vielä noilla mun pitää liikkua vielä nopeammin. Ihaninta on se, ettei tarvitse miettiä mahdollista rimojen putoamista. Ainakaan nyt mineillä ei tippunut rimoja. Rataantutustumisessa satoi, mutta onneksi se sitten lakkasi.
Gava on ollut ainut, joka on säästynyt vatsan reistailulta. Tosin huomasin tänään, että se oli syönyt pari päivää kestäneen siistin viivoittimen mittaisen fleecesuikaleen. Sitä sitten äkisteltiin, mutta tuli ulos avustamatta. Oliko fiksua syödä vielä kokonaisena. Lenkin jälkeen meni jatkamaan pahvilaatikkoprojektia.

Ei oo tullut vähään aikaan taas kuvattua mitään videolle. Ulkotreeneissä ei ole ollut ketään kenen kanssa tehdä kätevästi vaihtokauppoja, en tosin oo kysynytkään. Mutta lähinnä, jos muistan Gavan treeniä tai leikkejä kuvatakin muistoksi. Kännykällä on helpoin kuvata ja editoida, kun oma kone taas on alkanut temppuilemaan varsinkin pidempien videoiden muokkaamisessa ja välillä lyhyemmässäkin.  
Pikku neidillä olis sunnuntai iltana paimennusta kolmas kerta, jos vaan toteutuu. Sitten seuraava on SBCAK:n paimennuspäivä Liedossa su 14.9. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...