Siirry pääsisältöön

Gava 20vk, Villen agility ja rally-tokoa

Gava täytti 5kk eli 20vk! Paino 9,2kg, korkeus 45cm (Viime viikkoon +1cm ja + 200g)
Korvat vaihtelee innostuksesta riippuen..

Gava 5kk on nyt tehnyt tokossa (sivulle, seuraa, maahan, istu, tänne, metallikapula, puukapula, kaukot m-s-m, katsekontakti, ruutu 2kpl), pk-puolelta (4kpl lyhyitä namijälkiä, eteentuloa, etenemistä etupalkalle, paukkuja 2 kertaa) ja agilitya (suoraputki, aavistus mutkaa 4kpl, keinun pamauttaminen 10cm korkealta, laatikko 2on2off, puunkierto, eteenmeno kosketusalustalle), temppuja (kosketusalusta, elefanttitemppu, 2on2off) sekä käytöksessä rauhoittuminen kytkettynä, autoon ja häkkiin. Nämä tulee äkkiseltään mieleen.




Ti iltana Ville Liukan agilitytreenit Ruutin kanssa. Rata oli kivan vauhdikas sisältäen pari kinkkisempää kohtaa. Rata oli saanut vaikutteita Euroopan radoilta. Suomessa, kun usein on paljon teknisempää vääntöä kolmosissa. Taukoa oli kertynyt ehkä se kuukausi ja korkeus oli minien ja medien välissä.

2. Esteelle selkä kohti koiraa ja kädellä merkkaus kiertoon. Sitten jaakotus.
Putki 6 oli ekalla kertaa vaikea. Sitten mun tiedostamattomasti sen onnistui sanomalla tässä ja ei ota liikaa etumatkaa. Omassa rintamasuunnassa myös tarkkana, ei saa kääntyä katsomaan koiraan. Koirasta riippuen missä kohtaa lähetys putkeen, ettei melkein ehdi juosta ohi.
A:n kontaktin palkkauksen heitin eka väärään aikaan ja sitten oikein, myös radalla A:ta.
Takaakierto 10 epäonnistui ekalla kertaa ja samoin "nollatreenissä", itse lintsasin ja vein liian lyhyen matkaa kiertoon.
Hypylle 12 takaaleikkaus, parin toiston jälkeen meinasi hakea myös kepeille putken sijaan. Vaati tässä käskyn takaaleikkauksen jälkeen ja sitten vasta kertoa putkeen. Fb:ssä olikin puhetta keppihulluista bortsuista Ruuti ei nyt niin hullu ole, mutta aika varma ja kyllä se mielellään hakee monessa ohjauksessa kepeille.
14-16 sujui paremmin juoksemalla A:n puolelta ja taas takaaleikkausta. Puomin kontakti oli tosi hieno! Kun on parit kerrat meinannut sikailla sen läpi. Oma kunto meinasi jo loppua! Pidettiin tauko. Tauon jälkeen nollatreeninä rata ja jatkoin vaikka hyl tuli takaakierron kohdassa. Onneksi ilma alkoi olla jo vähän viileämpi.

Gava kävi tekemässä suoran putken ja sitten ministi loivan putken, josta ei kuitenkaan nähnyt läpi, mutta valoa näkyi vähän. Se onnistui kahdesti ja vähän sai suostutella menemään. Jätettiin lelu aina yhdessä päähän ja sitten menin toiseen päähän lähettämään. Sen lisäksi vähän tokoili syödessä ruokaa.
___________

Tokon MM-kisa kuvia
Videot tolleri seuraa (valottunut), MM1 seuraa (valottunut myös kuvausasetusten takia)

Tollarbos Uniqa Xuper As Gun. Torstain karsintapäivän paras.







Katja & Zen yksilö hopeaa! Tassua polttelee luoksetulossa
Voittajan on helppo hymyillä ja kehua! Tokon MM1-2014.



Harry Pepper

_____________

Rally-tokoiltiin aamusta Annan ja hänen miehensä Heikin kanssa. Molemmat ovat kouluttautuneet rally-tokossa koetoimitsijaksi ja ylituomariksi. Tietävien silmien alla siis avo-rata läpi.

Rasmuksen kansa tehtiin kisamainen rata. Rasmuksella sujui hyvin, paitsi eteentulossa olin liian lähellä kylttiä, Ras tuli vähän vinoon ja kyltin päälle osittain. Jälkeen päin tajusin vain, että tein 360 asteen käännöksen väärään suuntaan. Katsoin silloin vain kuvaa, mutten lukenut että vasemmalle. Olisi pitänyt taas muistutella vasen ja oikea olkapää ennen tutustumista, kuten ennen tokon seuraustakin. ;)

Kylttien suorituspaikassa on tärkeä sijoittua oikeassa 45 asteen kulmassa ja siinä lasketaan koko koirakko ei ohjaajan sijainti. Ohjaajan sijainti siis riippuu kyltistä, voi olla eteentuloissa metrinkin kyltistä. Ja jok'ikinen kyltti, miltä käännytään tehdään suoraan sen edessä.
Avossa hihna on, joko kaulassa tai taskussa niin ettei sieltä lennä mikään pois. Ja tietenkään ei saa mikään palkka näkyä, jos sellainen on taskussa. Jätän kyllä treenitaskun aina pois kisaradalta.

Ruuti sai tehdä juuri kuuron aikaan, osa kuurosta oltiin puun alla. Gavan mielestä oli super ällöttävää, kun satoi kaatamalla ja oli eka kytkettynä tolpassa sateessa. Käveli, joka suuntaan eikä tyhmä sade jättänyt rauhaan!
Ruutin eteentulo aavistuksen vino, mutta muistissa. Parissa kohtaa rataan herpaantui ja piti komentaa. Istu, askel oikeaan ja koira sivulle istumaan sitä ennen perusasennossa Ruuti haahuili. Hyppy meni hyvin. Houkutus myös! Spiraalissa oikeaan palkkasin, heti parani ilme. Sivulta seisomaan nousussa teki kurren mun kättä vastaan. Treenattava! Se olis kuulemma kisa koiratanssiin, testasin ja kurre sanalla + käden laittamalla tarttuu kädestä kiinni. :D

Seuraavissa treeneissä molemmille palkattuna näitä.

Tiibetinterrieri Aiccu













Rasmukselle sain osteopaatti ajan Caritalle kahden viikon päähän ti 26.8. Sen olkapää meinaa olla nyt vähän ärtyisämpi, vaikkei sitä ihmeemmin rasitetakaan. Portaita porukoille pakosti aina muutamat, autoon hyppääminen ja sohvalle onneksi kömpii kävellen. Voi olla, että nivelrikkokin on edennyt. Nyt lepoa ja toivotaan parasta ettei tule saikkua juuri kun kisatkin tulossa.
Lueskelin ja kertailin. Pitäisi hakea sille Carthophen nivelrikkolääke pistokset 4kpl olkapäähän, voisi auttaa. Mevetissä sellaiset sai nyt useampi vuosi sitten. Lisäksi syö nyt Nutrolin Niveltä. Sen vaihtoehtoisena olisi öljystä Omega 3 + glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti (esim ihmispuolelta halvinta mahdollista, glu, kond, molemmat, koirille Cartivet).

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...