Siirry pääsisältöön

Naksuttelua ja peilailuja

Lenkkitokoa

Ruutille seurausta, myös pitempää ja yksinkertaista. Peruutuksella aloittaen ja muitakin sivuaskelia. Tolpan kierrosta seisomaan pysähdystä. Pitkällä matkalla taas luoksetulona tarvitsee kaksi laukka-askelta pysähdykseen. Jäävänä istu kahdelle zetan sivulle. Kaukot pitkällä matkalla seiso ja istu. Se on jotain kisa jähmeyttä, kun yksin treenatessa joku 20m ei ole yhtään vaikea.

Gavalle tehtiin maahanmenoja nurtsilla. Osa alkoi olemaan aika siistejä! Oli intoa ja pystyin välillä heittää käden vaan suoraan maahan ja välillä pyysin pompun mukaan. Palkkasin jos takapuoli unohtui ylös. Kyllä nää menee eteenpäin, kun muistan vaan treenata. Ja nurtsille kivempi syöksyä.
Sivulle ja seuraus reippaassa kävelyssä aina jes hyvästä kohdasta.
Istu, paikka tänne ja tänne. Palkkasin kerran istumisesta. Sitten yksi epäonnistunut paikallaan pysyminen, kun käännyin n. 3m päässä niin tuli luokse. Sanoin ups ja tehtiin uusiksi. Nyt odotti lupaa tulla luokse. Istumisessakin voisi tehdä käänteistä houkuttelua mitä tein Kertulle pentuna, siitä oli kauan sitten Caniksessa artikkeli. Toinen käsi houkuttelee nousemaan, ja toinen palkkaa jos pysyy. Jos ei pysy niin namikäsi katoaa ja uudestaan istumaan. Sen jälkeen sen houkuttelun voi siirtää leluun. Toinenkin artikkeli on ollut, että palloa näytetään nenän edessä, jos nousee, pallo piiloon. Tarkoitus, että kestää pallon nenän edessä ja luvalla (kii) saa ottaa pallon. Että koira odottaa hyvässä vireessä. Toisaalta tuohon vireeseen voi vaikuttaa myös virittelyllä ja eri käskysanalla luoksetulo vs paikallaolo.
Eteentulo on alkanut sujua pikku kotitreeneillä. Nyt tulee heti ekalla kertaa seisomassakin tehden lähelle, jos kädet apuna. Oon testannut siten ihan luoksetuloon. Siihen käskysana oon ajatellu tänne, jos pk:ta varten tulisi eteen (kuten Ruutikin nuorena) luoksetulot ja noudot.



Pyhitin illasta vähän aikaa koirien aktivoinnille.

Kapulan pito, Ruuti ja Gava vuorotteli. Ruutille haastetta ja sen piti tehdä kaukosiirtoja kapula suussa. Alkuun pelkkä maahanmeno ja meinasi unohtaa kapulan. Kun hoksasi, sujui kaukotkin kapula suussa.
Gava sai ottaa kapulaa suuhun istuen. Hienosti pysyi suussa parin sekuntin ajan! Ruutilla ei onnistunut ees vanhempana noin, jos olisin vain naksutellut. Seuraavaksi ajattelin, jos saisin ollenkaan naksuteltua kapula suussa istuutumista. Sanoin avuksi käskyn tai nostin käden. Välillä meinasi innostua liikaa ja pureskella, siitä huomautus, kapula pois eikä palkkaa. Mutta saatiin myös joku istumaan meno kapulasuussa!

Elefanttitemppu, Ruuti ja Gava: Ruuti muisti hyvin. Olin vastapäätä ja namikäsi vatsalla. Kääntyy aina mun suunnan mukaan. Hyvin pysyi ja osasi myös väistää kaappia ja pitää jalkoja lähempänä toisiaan (seistä lytyssä). Gavalle alkuun tassujen tarjoamista päälle. Sivulletulon suunta on parempi ja teinkin niin, että seison vieressä ja on tulossa kokoajan sivulle. Toinen suunta käsiavulla taas sivulla ollen. Paristi käveli ylikin ja kerran löytyi 2on2off asento hetkellisesti, toki siitäkin naksuttelin.

Tassut ristiin, Ruuti. Kosketusalustalla ja katsoin alkuun kumpaa tassua haluaa alustalle laittaa, vasenta. Sitten niin, että pidin namikädellä toista tassua (oikeaa) paikallaan kädellä ja toin kosketusalustan sen tassun lähelle ja sitten päälle. Lopussa myös vähän ristiin. Ruuti meinasi mennä aika äkkiä lonkalleen juuri toiseen suuntaan, josta taas vaikeampi nostaa jalkoja.

Nenäkosketus, Gava: ajattelin alkuun opettaa tassut ristiin -temppua. Tehtiin Gavan kanssa kerran aikaa sitten naksutellen pringless-kannen kosketusta nenäkosketuksena. Laitoin alustan maahan ja nenää siihen heti tarjosi. Temppukin muuttui. Naksuttelin kosketuksia ja laitoin namin vähän sivuun, että piti korjata alustalle. Siihen tiheyteen ettei ehdi vilkaista ylös.

2on-2off, Gava: Laatikolla, heti kun tarjosi oikein naksaus ja laitoin pringless- kannen maahan. Tajusi heti koskea siihen. Naksuttelin, kun koski ja laitoin namin viereen. Muutaman kerran ja sitten vapautus "tule" ja kauempaa nami. Parit toistot. Haluaisin toisin kuin Ruutilla puomilla, että saisi focuksen eteen. Jos ei ihan nokkimista, niin ainakin päätä alas myöhemmin puomilla. Tai voi helpottaa harjoitusta alustalla ja saada koiran oikeeseen suuntaan. Jos ei toimi niin jättää pois. Alkuun haluan kuitenkin, että osaa tehdä laatikko 2on2offin ilmankin alustaa.

Seuraus, Gava: Naksuttelin vielä loppuun seurauspaikkaa. Sitten mietin, ettei opi että mun pää on aina vähän alas kääntyneenä ja keksin peilin. Gava alkuun hämmästyi, kuka koira se sieltä katsoo. Sitten sen jälkeen keskittyi katsekontaktiin ja unohti peilin. Tehtiin vain 1-2 askeleen seuruuta perusasennosta ja ihan erikseen sitten, että kävelin (ja käännyin) ja naksuttelin kun oli seuruupaikassa tai melkein.

Gava sai uuden banaanilaatikon, tää on hyvä toinen laatikko, kun sen sisällä oli toinenkin laatikko. Sen aukkoja on suurennettu ja tänään tasapainoiltiinkin päällä. Laatikkokin kesti notkumatta tuollaisen pikku fifin. ;)

Ajelin Ruutilta trimmerillä karvat ihan lyhyeksi kyynerpäistä. Saa helpommin rasvaa laitettua ja näkeekin jotain.

 

 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...