Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

12.8.2014

Messaria, (paljon) kuvia, tokotreffit

Ke Gavalle noin 15m jälki yhdellä kulmalla. Viides jälki ja eka 90-asteen kulma. Tällä kertaa neidillä oli jo jotain ideaa, mitä mä kävelin yksinään nurmikolla. Ennen ekaa kulmaa malttoi tehdä rauhallisesti hommia ja söi suht monen namin. Kulmaan laitoin vähän extranameja, tarkisti alueen edessä ei jälkeä (n. 20cm eteenpäin). Sitten totesi, että jälki kääntyi ja meni aika vauhdilla loppu pätkän. Olisikohan tuuli tuonut hajuja. Lopussa oli samoja nameja, mutta vähän enemmän. Pyysin taas maahan ja sai syödä loppupalkan. Nurmikko oli aika kuiva/palanut kulman alueelta. Tehdään nyt edes näitä lyhkäsiä jälkiä lähinurmikoille, jossain vaiheessa metsään. Olisi kiva, jos oppii tekemään lyhyessä kasvillisuudessa tarkkaa työtä. Metsä on kuitenkin sitten helpompi. Kohta voisi vanhentaa sillä, että käydään välissä muualla.
Ruuti sai lopuksi putsata jälkialuetta. Se seurasi hyvin jälkeä, kulman enemmän pyörien. Ja jäljesti vielä jatkoa mitä kautta olin kävellyt hakemaan Gavan.

Ruuti sai tehdä koiratanssia ke, otin taustalle soimaan kappaleen, joka tulee ohjelman musiikiksi. Testasin myös, että 1:30-1:40 ajasta jäi n. 30-40sek mille pitää keksiä ohjelmaa.

Gava sai tokoilla viikon aikana
Puun kiertoa. Sivulletuloa ja seuraamista. Luopumista namikädestä. Kaukoja keskittyen m-s-m siirtoon. Välillä takajalat ei liikkunut ollenkaan! Alkuun meinasi myös seisomaan nousun sijaan istua. Metallinoutoa (pieni) pitoa ja noutoa 1-2m matkalta, hyvin! Eteentuloa sohvalla istuen ja seisten.

Ruuti oli hölmö lenkillä ke iltana. Käytiin metsässä ja Ruuti ja Gava bongasi kivan nuorisoporukan. Jatkettiin siitä matkaa ja Ruuti oli sitten häipynyt takaisin nuorten luo. Ja oli tyrkyttänyt niille keppiä. Oli hirveä veto nuorten perään, ihan kuin olisi tuntenut jonkun niistä tai luuli tuntevansa. Ainakaan mä en tunne!

Torstaina nähtiin aamusta Maija, Veikko ja Leevi lenkin merkeissä. Oli kiva nähdä pitkästä aikaa! - kuvat 


Veikko, Leevi, Gava, Ruuti
Torstai iltana rally-tokon kenraalitreenit ennen Messaria Rasmuksen kanssa
Rasmus teki hyvin. Itse huomasin, että tein kahdella kyltillä väärin ja hyvä, että jäi nyt tuoreeseen muistiin.

Suomi voitti tokossa MM-kultaa! Seurasin kisoja netin kautta ainakin osittain. Kiva oli jännätä sitäkin kautta ja nähdä eri maiden koiria. Perjantaina oltiin Marian ja Mirkan kanssa kisoja katsomassa paikanpäällä yksilö finaalia, siistiä! 1/20 teki vasempaan täyskäännökset ja minä myös, pitäiskö pohtia toiseen suuntaan kääntymistä. Vain yksi koira jumitti pahemmin merkistä. Osaa pyydettiin sivulla pitämään kontaktia ennen ruutuun lähetystä, osa tuijotti merkkiä. Hidaskävely oli aika vaihteleva käsite, suomalaiset meni suhteellisen nopeasti ja normaalikävely oli sitten reipas. Näin erilaisia sivuaskelia, harvempi teki ne kuten minä, niin etten astu jaloilla ristiin. Aikamonen rintamasuunta saattoi vähän myös kääntyä (minkä luulin olevan tarkkaa). Seuratessa myös käsky ennen liikkeelle lähtöä. Tosi moni myös rapsutti koiraa palkaksi, kehui runsaasti, hypytti koiraa tai taputti. Tuo palkkaamisen asenne, saisi siirtyä kyläkisoihinkin! Osa tuomari sallii, osa huomauttaa liiasta kehumisesta.

Koitin kuunnella myös liikkurointia englanniksi huonolla kieli päälläni slow pace (hidaskävely), around (kuulosti ihan about, täyskäännös), stand, stop, excersice begins (liike alkaa).. Yksilössä Katja ja Zen nappasi hopeata! Ei jääty ihan loppu karkeloihin asti. Oli siistiä nähdä myös tolleri livenä, ihan yhtä hyvään suoritukseen se ei yltänyt ja kaukoissa tuli moka. 
Norjan edustaja (kaksoistyttö) ja bc Harry Pepper
La ja su oli raskaita. Aamulla aikaisin herätys siistiytyminen ennen Maailman Voittaja 2014 - näyttelyä. Rasmus, häkki ja kamppeet autolla juna-asemalle. Äiti tuli la mukaan ja auttoi tavaroissa sekä soitettiin iskä hakemaan. Su piti pärjätä yksinään ja oli kiva viettää enemmän Susanin kanssa aikaa. Koiraparkkiin sai jättää valvotusti odotteluajoiksi koiran. Palkaksi saa aktiivisuuspisteitä HSKH:n "tilille", kaksi WDS paitaa ja muuta pikku sälää sekä ilmaiset sisäänpääsyt ja esiintymistä.

Rally-toko näytös la sujui hieman paremmin kuin su. Rasmus esiintyi aamupäivän näytöksissä, missä oli siis myös 3 muuta koiraa 5-7 kyltin radalla eri luokista ja yleisön kanssa tekevä koira. Su Rasmus oli vähän epävarmempi sivulta seisomisessa ja kerran mokasi perusasentoon pysähtymisen. Sen sijaan istu, maahan, istu ennakointi vähän väheni. 
Su osallistuttiin myös Houkutusten Highway kisaan, heti ekana tiiminä HSKH. Olisi pitänyt eilen nähdä kuinka tuo menee tai ei olla ekana tiiminä. Rampen panta lähti siinä hässäkässä pois ja mulla oli kaksi koiraa, joista toinen seisoi juuri Rasmuksen kiinni ottajan edessä. No siinä ajassa toinen joukkue oli jo maalissa. Rampe kuitenkin juoksi hienosti eikä huomannutkaan nami/lelu/luu ansaa. Joissakin tiimeissä useampikin koira meni ansaan ja yhden tiimin tolleri, meinas lähteä ruuat syötyä naapurikoirien radalle! 

Pientä shoppailua Hurtan kelt panta ja monitoimi 5mm kapea pyöreä hihna. Lila tassukarva alusta. Lehmä vinkulelu. Vakoilin myös yhtiä kivannäköisiä valjaita, koittaa askarrella itse (ulkomainen merkki). Ruuti ja Gava pärjäsi hyvin porukoilla. Su oli hoidossakin ollut Misty kelpie veteraanikehässä. Misty meni ja voitti taas rotunsa, kuten kaikki vuoden näyttelyt. Eli Word Veteran Winner, ROP ja veteraani ROP. 

-kuvat WDS:stä (myös frisbeekoirat, rally-toko, bc & ak kehistä, Tuisku, Rasmus, Misty)


Vanhana sitä notkistuu ;)


Olipa muuten kaksi päinvastaista tolleria. Hieno Rasmus oli täpinöissään radan jälkeen vain, että mitä sitten tehdään, noin lyhyt treeni. Tuijottaa vain kokoajan mua eikä välitä muiden koirien haukkumisesta, kiljumisesta tai riehumisesta. Se ei näe kuin mut. Toinen tolleri taas kiljuu/ulvoo täyttä kurkkua kiskoo yms. Saisimpa, joskus toisen tollerin Rasmuksen tyyppiä! La nähtiin juuri erilainen tolleri, joka oli enemmän tohon kiljuja kastiin. Messarissa myös la sitten taas tosi kivanoloinen uros, joka oli muuten välinpitämätön paitsi kun ostettiin tollereiden rotupisteeltä dami ja se huomasi sen. Sitten on myös sitä tyyppiä, jotka on tosi arkoja ja pelkää kaikenlaista. Rasmuksella oli miehiä kohtaan nuorena arkuutta, mutta se meni pois itseluottamusta saadessa. Tai terävä, joka ei ajattele käyttää hampaitaan. Hoitotolleri Kerttu on taas vilkas, ystävällinen, ahne, pientä vahtimista. Pidemmän päälle ehkä liian vilkas.


La iltana treffattiin tokon merkeissä Hakunilan Urheilupuistossa Sussu ja bc Linkki, kasvattaja Maria koirineen ja paikalla oli myös Maija ja Essi. Bc lauma vastaan muun rotuiset. ;) Tilaa riittikin hyvin nurtsilla! Tehtiin lähinnä Marian kanssa vuorotellen koiria, kameraa ja Ruutille liikkurointia. 

- KUVAT (alla vain omista koirista, kansiossa muitakin hyviä)
Kiitos Marialle Ruutin ja Gavan kuvista!

Gavalle sivulletuloa ja seurausta. Alkuun seurauksessa namikäsi alempana. Sitten pidin korkeammalla. Teki hienosti, vaikka yksi koira teki samaan aikaan kauempana. Ei yrittänyt livistää sinne. Ainoastaan Marian luokse olisi mennyt hyppimään. Ennen kuin kyllästyy tai tajusi katsella Linkkiä, joka haki frisbeetä. Äkkiä vauhdikkaampaa.

Luoksetulo: 2kpl pidettynä. Palkkasin jalkojen välistä. Taaskaan en malttanut odottaa, että tulisi lähemmäs. 

Nouto ohjatulla: alkuun unohdin antaa kapulan laskeutua ennen päästämistä. Hienosti haki ja lähinnä oli vaikein vaihtaa nyt leluun. En luovuttanut ja ohi juostua tuli leikkimään. 

Tauon jälkeen

Metallinouto: vieraalla keskikokoisella, kuitenkin kevyellä metallilla. Ihan metrin kahden päästä. Alkuun namipalkkaa ihan siihen koskemisesta. Lopussa ehti kantaakin vähän matkaa, ennen vapauttamista! Pitää muistaa itse olla kokoajan aktiivinen ja heti uutta perään, jos ei hae. 

Olipa pätevä pikku neiti! <3 


Alkuun käden kanssa, palkka kun luopui -> leikit
Käsi luonnollisemmin
Oi miten hieno! Lyhyt pätkä 2-3m ja palkka. 

Ruutin treeniin valitsin ohjattu, tunnari, luoksetulo. Alkuun pari pallon heittoa sivussa. Sitten siirtymällä kehään. Aika hienosti se tulee, vähän painaen tosin. 

ohjattu: halusin häiriöllisen ja kapuloille menomatkalla oli molemmin puolin ylimääräiset merkit. En ajatellut niiden haittaavan merkille menoa, mutta näköään Ruuti valitsi taas sen kauemman merkin pois linjasta. Sitten lähemmäs käskemään ja paremmin. Pitää tuollaisissa ottaa vähän lyhyempi matka ja muistaa helpottaa. Korrien koulutuksen mukaan, mun olisi periaatteessa pitänyt kehua vain helpotettu merkki. Sitten ottaa uudestaan täydeltä matkalta, jos silloin hyvä palkka. Empä muistanut. Itse vasemman haku sujui hyvin. Tehtiin vauhtina. Kerran myös vasemman haku niin, että yritin heittää keskimmäisen, aika toiseen suuntaan se kyllä meni. Mutta ei häirinnyt kuuntelua. 

tunnari: Ruuti haistoi maahan tippuneita nameja, joku 5kpl lihapullan paloja, ei sellaisesta ruokaperso Ruutin nenä voi erehtyä. Meinasi livistää sinne. Ja tunnareille käskiessä, oli matkalla myös sinne. Annoin imuroida ne häiritsemästä sitten erikseen. Tunnarissa menin taas lähemmäksi, oma tuli, hyvä. Viime kerroilla ollut ongelmaa. Vielä toisesta suuntaa helppo tunnari, nyt ehjä hyvä suoritus. 

tuota luopumista pitäisi tehdä hihnassa, että maassa on nameja tai kulhoja. Jos Ruuti aktivoituu niin voi saada palkaksi mennä namille. Näitä on tehty juuri noilla kulhoilla, jolloin Ruuti tietää ettei saa ottaa. Mutta pari yksittäistä varsinkin superherkkua menee järjen edelle. Esimerkiksi Fanny Gott opettaa niin, eikä niin että koiraa mennään heti kieltämään, kun menee nameille. Riippuu ehkä koirasta. Ja kisoissa ei voi kieltää. Myös pallot ja muut lelut maassa voisi häiritä. 

luoksetulo: Ruuti nosti taas takamustaan. Pitääkin kerrata, mikä oli Sirken vinkki siihen. Minä laholanttu oon sen jo unohtanut. Kahdesti läpijuoksu (unohdin tokalla jättää takapalkan). Sitten seisomisen stoppi, ihan kiva! Odotin, että kiihdytti ekan merkin jälkeen. Tarkistettu eli voisin huutaa maahan ja sitten vasta tänne, koiran pitää kuunnella silloin. 


Lopuksi Gava sai kokoistaan leikkiseuraa 4kk ikäisestä colliepentu Narista. Alkuun Gava oli alistuva. Sitten juostiin rallia. Ja lopuksi Gava roikkui helposti kauluksessa ja siinä tiimellyksessä lähti vasemmalta puolelta takahampaiden välistä hammas tai kaksi (pääkuva). Collien kaulus olikin silloin ihan veressä, josta sen huomasi. 
Hampaita puuttuu
Gava ja Linkki
Kyllä mä handlaan tän!

Ja niin oli bortsutkin väsytetty! (Rasmuksen lisäksi)

2 kommenttia:

 1. Voi että, mä kyllä ihastuin ikihyviksi Rasmukseen! Se teki kyllä niin hienosti! Ja Gavakin oli ihan mainio pikkupuikula! Ruutiin en hirveästi kerennyt kiinnittämään huomiota. Pitää koittaa treffailla aina tasaisin väliajoin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Rasmus on kyllä harvinaisuus, sellaiset kultakimpaleet on harvassa. Rasmuksenkin voin ottaa treeneihin, sitten kun ei ole noin rankka viikonloppu sille. :)

   Mäkään en niin paljon Linkin treenausta ehtinyt katsoa välillä sivusilmällä. Taisi myös vähän jännittää uutta paikkaa tai ottaa häiriötä.

   Joo ilmoittele vaan, kun oot taas tulossa pk-seudulle ja jos joskus tulee kisoja Riihimäelle ilmoittelen. En tosin oo siellä vielä kertaakaan käynyt, mutta välillä on tokokokeita siellä, jos sattuisi löysä tuomari olemaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi!