Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

3.8.2014

Koira-, laji- ja kuvarikas päivä!

Pikku koipeliini & puikkonokka <3
Aamulla mentiin HSKH:n koiraurheilukeskuksen kentälle rally-tokon treeneihin (Rasmus), koska Maailmanvoittajassa on hallissa 6 rally-toko esitykset la-su ja Rasmuksen kanssa ollaan klo 11 alkavassa näytöksessä (ja jälkimmäisessäkin "kiinni" avustajana. Siellä näkee erirotuja ja jokaisesta luokasta esimerkki kylttejä. Lisäksi varmaan Houkutusten Highway kisassa jompana kumpana päivänä. Hauska päästä esiintymään! 
Kellotettiin 5 kpl kylttejä aikaan 50 sek. Rasmus kahdesti pienesti vilkaisi pois, muuten hyvin. Sivulta seisomista pitää vielä opettaa, mutta namitkin saa olla esillä. Loppu rupatteluilla Ras nukkui maassa. 

Gavan kanssa aksapuolella käytiin tekemässä suoraputki lelulle juosten kahteen otteeseen. Sitten koitin tosi loivalla mutkalla ollutta putkea, mutta ei nähnyt läpi. Aluksi vähän jännä, heitin lelun että sen pitäisi näkyä aika nopeasti. Vähän empi ja meni hitaasti ja bongasi lelun. Sitten toistolla pystyi jättää lelun lähemmäs suuta. Jätettiin aina lelu ja vein pannasta putken suuhun, lähetys kun katsoi sisään. 

Keinulla pari painamista alas, korkeutta alastulolla oli vain 5cm, kun madallettu oli vaikea saada korkeammaksi. Kerran mentiin hissukseen nameja syöden, maasta n. 20-30cm korkeimmillaan ollut keinu. 

Ruuti sai häiriöseurausta putkien, hyppyjen ja keppejen ohi. 

Koiratanssin ja osittain rallyn puolta porukoiden pihassa. 
Rasmus: Kosketusalusta apuna ja oikeanpuolinen sivulletulo. Ajattelin jos siihen ottaisi käden erilaisen asennon merkiksi, vähän irti kropasta. Lopussa fiksu tolleri alkoi jo oppia! Välillä pidin namikäden paikallaan ja pyysin kääntymään taputtamalla toisella kädellä reittä. Rasmus, kun osaa peruutustempun molempiin suuntiin. Ideana oli HTM lisä positio ja tulee se rally:ssä voittajassa. 
Ajattelin, että jalkojen välissä seuraus olisi vaikeampi. No sinne meno hoitui peruuttamalla sivulta ja pysyi alla kävelemässä "katso" käskyllä. Piti kontaktia sieltä. Piti kävellä tosin hitaasti, että pysyi mukana. Luulin, että Rasmuksesta olisi enemmän paineistavaa olla jalkojen välissä, muttei se haitannut. Nopeammin oppii tuon. 
Koiratanssiohjelmaan liittyen eilen mietiskelin taas (oli tylsää). Keksin jos teemana olisi ratsastus ja hevoset, kerran varastoa siivotessa tuli eteen ratsastushousut ja raippa. '

Rasmuksen seurausohjelma voisi sisältää (1-2 positiota):
- sivulletulossa Rasmus laittaa tassun raipan päälle ja pitää sen siinä. Juuri sitä ennen nostan käden alkamisen merkiksi. 
- seurausta laukaten, pohkeenväistöä (sivuttain) ja venytettyä ravia. Biisin tempon mukaan.
- Rasmus seuraa jalkojen välissä
- pujottelee paristi jalkojen välissä
- Lopussa: kumartaa sivulla ollessa, tätä vaikeutti se että Rampen pitää seistä. Tai sitten käsken pysähtyä seisomaan seurauksesta ja käännyn eteen, Ras kumartaa sekä samalla itse niian + käsi ylös. 

Ruutin koiratanssista freestyle- ohjelmaan ajattelin (pitää olla 5-6 temppua):
- koira sivulla, nostan käden ylös
- koira seuraa pari metriä
- liikkeestä eteen seisomaan ja tassun anto
- peruutus 3-5m 
- käsiylös + rannepyörii (lasso?) ja kurre, samalla pyörähdän itse ympäri
- selkä koiraan Ruuti tulee pujottelemaan neljästi ali
- eri tempoissa seuraa mielikuvitus"neljä merkkiä" pujotellen
- pysähdyn ja tekee kasin jalkoja kiertäen 
- lopetus...

Peruuttaminen alkaa sujua jo paremmin. Välillä menee tassun jälkeen maahan ennen peruuttamista, onneks vähemmän kuin aiemmin. Koitin ketjuttaa aina että tassu + peruutus. Ja erotella peruutus kädet alhaalla, kurre käsi ylös (kun sekottaa muuten). Pujotteluun, kun oli n. 5m matkaa niin tuli välillä niin lujaa, että tuli "keppi virhe" ja missasi kakkosvälin eli kaahasi mun edelle. ;) No nekin alkoi vähän paremmin sujua. Oon käyttänyt käskynä "kepit" tai ali. Ruuti teki alkuun rauhassa. Mutta sitten, kun alkoi sujua niin virekin alkoi nousta. Pariin otteeseen kuului ääni peruuttamisessa, mur! Noissa tarkkana. Ruuti alkoi saada agilityvirettä. Mites tosta tulikaan noin vauhdikas. :D 

Pari biisiä on kännykässä, mutten ole osannut vielä tehdä musiikin kera ja vähän muitakin kappaleita mietin. Pitäis vaan heittää ja testata niitä tai kuivaharjoitella ilman koiraa. Hevosiin liittyen lauloin tätä nuorempana, "Vieläkö on villihevosia", jonkun muun laulamana tosin. Alkuun tuntui, että on helppo ketjuttaa liikkeitä. Mutta sitten pitää miettiä, että munkin liikkuminen olisi musiikkiin sopivaa "tanssia" ja että ohjelmassa olisi jokin idea, kun on tulee koreografia pisteitä. Löytyisi myös ampparisiivet kotoa, pirunsarvet ja prinsessakruunu.. 

Ompelin prinsessalle ekan pannan itse. Ensimmäinen ompelemani pistolukkopanta (säädettävä), materiaalit löytyi ennestään. Tai etsiessä toista asiaa ja innostuin ompelemaan.. Panta on puolet leveämpi kuin pentupanta, mutta käy varmaan aikuisenakin. 


Illalla oli vielä innostusta tehdä jotain. Tehtiin Gavan pisin kotilenkki kämpältä (600m) ja käveltiin lähimmälle kentälle/nurtsille, tai on tässä ehkä muitakin samalla etäisyydellä. Muuten lähinnä vain syystä kävelty pidempiä matkoja, ei sen takia että lenkittäisi. Kamerakin mukaan, vaikka aurinko ehti karata ja pari yksinäistä itikkaa saapua. Nurtseilla olikin lapsia jalkkistelemassa tai muuten hangaamassa. Koirien ulkoilutus ryntäys selvästi viilentyessä! Gava sai tehdä aika paljon hihnassakin, vaikkei se hommia tehdessä meinannutkaan minne lähteä. Ruutin tehdessä käy siihen käskyn alla, palkkailin parin koiran mennessä 2-5m päästä ohi lähempänä ja kun Gava makasi. Hommia tehdessään, se pystyi tehdä kun vieras koira kulki tien ohi (oltiin hiekkakävelytien piirittämänä). 

Gavalle 2-3 osassa. 
sivulle: hirveä into, kun Ruuti oli tehnyt eka. Vähän osui vinoon tai eteen välillä. Palkkasin niistä parhaimmat. 
seuraus: on hoksannut tietynlaista pään pitoa. En tiedä onko hyvä vai ei. Nyt meinasi lähteä keulimaankin. Pari kertaa yksi askel ja pysähdys. Sitten myös namikäsi jalassa kiinni tai tyhjä käsi ja naksuttelin. Ei ole niin varma paikasta vielä niin ehkä pitää ottaa apuja mukaan. 

stoppi: testattiin, että peruutin noin 2-3m etäisyyden. Kutsuin ja kun Gava metrin päässä tai vähän lähempänä heitin namin kohti sen rintaa, että tuli sen tassujen väliin. Välillä syödessä meni maahan. Sitten paremmasta heitosta pysähtyi seisomaan. Koitin tehdä aina lyhyemmän nurmen kohdalle. Käskynä stop. Jätin etsimään namia ja otin etäisyyttä.

eteenmeno: alkuun heitetylle siilille (jalkkiksen kokoinen). Sitten vietiin siili yhdessä pusikon rajaan. Otin Gavan syliin ja mentiin n. 6-10m päähän. Kun katsoi siiliä, "eteen". Edettiin vielä 15-20m. Seisoin paikallaan kunnes saavutti lelun ja välillä kävelin. Voisinkin ottaa siilin pois arjesta vain eteenmeno palkaksi ja se pääsee myös ompelukoneen hampaisiin. 

Ruuti teki aiemmin esiteltyä koiratanssi esitystään vireen nousulla. Lisäksi seuraamista ja kiinnitin huomiota liikkeelle lähtöihin. Myös seiso ja istu jäävät. Itse sanoin aluksi seiso-käskyn väärällä äänensävyllä. Yksi luoksetulo läpijuoksulla. Kaukoja lähempää 5m, hyvin meni. 

Kotona Gava on ollut hyvin sisäsiisti kotona, mutta porukoilla jaksaa muistutella tekemällä ulos, että sisälle. Siellä sitä on vaikeampi vahtia ja ei ole niin selvää rytmiä, nukkuu ja herää..


Lenkille mukaan, tuollainen klipsulla oleva hiuskoriste kukka 
Ruuti hömelö

2 kommenttia:

 1. Gava on kyllä kaunis! :) Etenkin lyhytkarvabortsuksi, yleensä noi lyhytkarvat ei niin mun silmää miellytä. Minäkin ostin ompelukoneen, mut tähän mennessä oon ehtiny vasta korjailla rikkinäisiä vaatteita. Suunnitelmissa ois kyllä kokeilla koirillekin jotain ommella.

  Meillä on kyllä kauniit maisemat täällä, kelpaa jälkeä tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkin tykkään. Saa nähdä mitä se sitten isompana on.

   Fleece tai tekonahka on ainakin helpompi peruskoneelle ommella. Antassu.com on kätevä kauppa, sitten kun meinaa pantaa ommella. Siihen lisäksi koristenauha ja väliin nylon/polypropeeninauha. Takitkin on suhteellisen helppoja, oikeat puolet vastakkain ja jättää reiän kääntää takin. Koiran päälle esim sovittaa kappaleita mitatessa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!