Siirry pääsisältöön

Sello hengari ja treenejä

Ke aamupäivällä matkattiin Gavan kanssa Selloon pikaisesti kaveria näkemään. Mentiin yksi pysäkki sinne junalla ja aikataulujen takia sitten takaisinkinpäin bussin sijaan.

Junaa odotellessa palkkailin katsekontaktista. Kun Gava tarjosi makuuta treenattiin käy siihen -käskyä. Oli mm ohi kulkeva mies. Annoin palkkaa ja vapautin. Joku sivulletulo myös. Ennen junan tuloa, jollakin oli niin ystävällinen ääni kauempana, että sinne olis pitänyt päästä ja häntä heilui hulluna. Ne tyhmät ihmiset ei vaan tajunnut samoin! Gava alkaa näyttää sen verran koiralta, ettei se ole niin söpö pennun näköinen enään muista ihmisistä. 

Sellossa Gava sai odottaa kaverin kanssa, kun kävin apteekissa. Pyörähdettiin myös sisällä, palkkailin katsekontaktista, kun muuten neiti olisi vain viilettänyt remmi kireällä ympäriinsä katsellen. Ei yrittänyt hyppiä kenenkään päälle. 

Junaa odotellessa G alkoi leikkiä remmillä. Treenattiin sitten kerran virtaa löytyi. 
Sivulletuloja ja seurausta. Tällä kertaa vähän pidempääkin 5-10m matkaa ja reippaasti. Käsi reidessä tai ilman. Ilman kättä noin pidemmällä matkalla "edistää" loppumatkasta ja pää meinaa osua jalkaan. Perusasennon tekee sivulletulona, ne ei ole myöskään varmat ilman käsiapua. 
Lopuksi tehtiin käy siihen - käskyllä makuuta. Hienosti pysyi. Vapaa sanalla sai nousta. Vähän leikittiin yhdessä hihnallakin. Treenatessa keskittyy vain mun kanssa tekemään vaikka asemalla onkin muutakin häiriötä. 

Junasta jäätyä olikin aika hulvaton hepuli pentu. Tehtiin vielä pari puunkiertoa ja kotiin nukkumaan.

o o o o

Ke illalla vielä Puolarmetsään kouluttamaan pentutokoa. Gavakin pääsi esimerkkikoiraksi. Agilitykoulutuksen aikana neiti pääsi myös Shantin, Dracun ja Wiccan seurassa lenkille. Eikä hirveemmin näyttänyt välittävän, kun Dracua komennettiin.

Kotiin tultua satoi vettä ja Gava olikin sitä mieltä, ettei hän lähde ulos autosta, koska ulkona sataa! Ja kävele sitä lyhyttä matkaa parkkiksen läpi. Ja kun suostui hyppäämään pois autosta ja tajusi, että kyllä täällä sataa yritti äkkiä hypätä sulkeutuvan oven välistä takaisin autoon. Ukkoset ja salamat ei neitiä pelottanut (niitä oli treenien ohessa kauempana), mutta vesisade on kyllä ihan eriasia!

o o o o

Torstaina Gava sai riehua uuden kaverin 15vk metsästyscockeri pentu Piin kanssa. Gava oli alkuun vähän rajua seuraa. Vielä siistimpää seuraa oli nuori AST:laisen whippetti, jonka kanssa sai tosissaan juosta kilpaa.

Sitä ennen pääsi myös Espoon Koirakeskuksen sisätilaan. Heitin melkeimpä suoraan kevythäkkiin koulutuksen ajaksi. Kerran kuului hau, muuten nukkui siellä. Lopussa meinasi mennä häkin perälle nukkumaan, mutta piti herätellä lähtöön. Gava sai tehdä nopeasti pari sivulletuloa ja pusutteli Pita aussieta. Uudelle tilalle ei uhrattu ajatusta.

Illalla Ruutin agility (mineillä). Kiva vauhdikas rata sisältäen haasteita. Puomilla kuulemma rytmitin oudosti ja Ruuti vähän vapautti itsensä. Korjauksella hyvin. Tein alkuun huonon vedon putken 2 päätyyn ja niinhän R päätyi väärään päätyyn. Tutustuessa huomasin kivan persjättö kuvan putken jälkeen hypyn taakse. Ruuti, kun irtoaa niin seuraavat hypyt pystyi seurata kauempaa. Tein valssilla alkuksi hypyn, mihin testattiin toiselle puolelle myös persjättöä. Persjätöllä hyppäsi hypyn pienemmällä kaarroksella. Sitten koira takaakiertoon välistävetoja tuli yksi väli. Mutta sitä ennen piti saada myös koira ekan hypyn oikealta puolelta, Ruuti takaakierrosta hyppää niin viistoon. Piti siis kahdesti ottaa haltuun. Ruutin välistävedot rytmityksin on vaan niin siistit. Rytmittämällä mä olin sen jäljessäkin.
Sitten oli irtoamista ja sitä ennen oli paras, että leijeröin yhden putken. Unohdin radan ja Ruuti keksi radan peilikuvaankin välistävedot ja niinhän se rata oliskin jatkunut.

Gava pääsi toisella kentällä tekemään kaksi putkea namipalkalla. Sen voi lähettää putkeen huitaisemalla kädellä putken suuta kohden. Keinulla myös tassujen laittoa nyt n. 20cm korkealle laudalle. Puun kierron tapaan testasin siivekkeen kiertoa, hyvin yhdisti samaan asiaan. Harjoiteltiin myös rauhoittumista. Rataantutustumisen ajan Gava odotti kytkettynä ja välillä kävin palkkaamassa. Parit sivulletulot myös ja mini pätkä seuruuta. Palkkasin, kun seisoskellessa tarjosi makaamista. Muutamat kauko m-s-m siirrot myös.

Ruuti sai myös odotellessa tokoilla. Seuraamista teki mm. hiljaiset sivuaskeleet. Testasin täyskäännöstä myös oikealle. Zetan jääviä tehtiin seiso ja istu. Kaukojakin ne oli hyvät taas vähän lyhyempi kuin kisamatka. Pitäisi kyllä siltäkin ja pidemmältäkin matkalta tehdä. :0
Jäähkälenkillä sitten tajusin ainiin meillähän on se tokokoekin la! :D Ja mietin myös, että rally-tokossakin yksi kyltti ei meinaa sujua niin hyvin ja koe su. Ja tietty koiratanssikisat ens kuussa.

Rasmuksen saman vasemman etujalan ontuminen on nyt vähän pahentunut. Peruutin Rasmuksen rallyyn osallistumisen. Onneksi ens viikolla Rasmuksella ti osteopaatti ja pe menee ortopedille. Toivotaan, että Rasmus olis kunnossa koiratanssikisoihin.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...