Siirry pääsisältöön

Video pläjäys! Gava 22vk ja Rasmus osteopaatilla

Eilen aamulla treenattiin vähän 2on-2offia ja muuta laatikolla. Gava oli sitä mieltä, kun sen ruokakuppi oli maassa ja Ruuti tuli metrin päähän, ettei hän voi liikkua kun pitää vahtia kuppia. Komensin sitten molempia koiria, Ruutia vähän kauemmas ja Gavaa lopettamaan vahtimisen. Tämä niin uutta käytöstä, kun pari kk sitten se ei olisi välittänyt, jos joku muu ruuan syö. Ainakin oikeeseen suuntaan ahneutta saanut vietyä, vaikkei se kuitenkaan ole sellainen parissa sekuntissa hotkija kuin Ruuti aina. Myös Gavalle laatikon sisään menoa. Ruutikin teki samoja juttuja. Ruuti teki siinä myös elefanttitemppua.

<> <> <> 

Tänään aamulenkillä halusin vähän videoida tilannekatsausta ja näkee itsekin vähän eritavalla.
Gava 5,5kk tokoilee videolla alla
- sivulle ja seuraa
- noudot (puu + metalli)
- kaukoja m-s-m ja i-s. Seisomaan nousuissa osa hyvä, osa ei. Ehkä klikkeri.. Pääasia, ettei tule eteen.
- maahanmeno, se osassa tosi hissin näköinen, hankala! Gava jättää kaukoissa välillä kyynerpäät makuussa vähän ilmaan, niistäkin saanut olla tarkkana. Ruuti taas ahneena syöksyi hirveetä vauhtia maahan. Ehkä tähän pitäisi siirtää lelua, koska namilla ei saa sitä vaadittavaa vauhtia.. Käskykään ei ole mikään varma ja kuurina tehdä, muistan niin harvoin.
- tunnarin piilotus eka kerta! Ekalla toistolla meinas mennä pureskelemaan kapulaa, toisella olin valmiina namivaihtokauppaan.
- puun kierto molempiin suuntiin
- lelulle eteenmeno
- yleisesti Gava teki kivasti, se pysyy ihanasti innokkaasti mukana "siirtymätkin" vs mitä Ruuti jos ei käske. Videolle jätin myös toistoja.
Testasin myös seisomaan pysähdyksiä lelun heitosta, se oli parempi kuin lelu. Heti kun tajusi, että lelu lensi jalkoihin pysähtyi. Otin etumatkaa n. 2m.

Ruuti taas sai tehdä vähän koiratanssia varmaan parin viikon tauon jälkeen. Viimeistään sitten, kun alkaa tulla kisoista paniikki niin enemmän. Olin jo unohtanut paljon, mitä edes olin suunnitellut. Tein pätkän mitä muistin ja sitten yritin keksiä jotain. Pitää ajankanssa katsella netin kisavideoita ja poimia sieltä apuja. Ja editoida oikean mittainen biisi, mitä on helppo testata.
- pyörähdykseen oma varma käsky rallyakin ajatellen
- yksinkertainen ohjelma pienin käsimerkein ja oma liikkuminen


<> <> <> 

Päivällä Rasmus osteopaatille Hehkuun Carita Reijoselle. Viime kerrasta olikin aikaa ja tämä Rasmuksen eka kerta. Gava oli mukana, jos lopussa jää aikaa nopeasti tunnustella se läpi. Rasmushan on käynyt aiemmin 1-2 kertaa Kaiperlalla, sen käsittelyssä Rasmus ei rentoutunut ja yritti pariinkin otteeseen lähteä ovelle päin pois tilanteesta. Muutenkaan ei synkännyt yhtään tuo asiakaspalvelu. Carita ottaa taas jokaisen koiran niin kivasti vastaan ja on niin ystävällinen. Matkan varrella nähtiin yllätyksenä Maria ja Gava oli revetä liitoksistaan. Eka ihminen, joka huomioi sitä siihen mennessä. ;)

Bussimatka näytti tältä. Helppo oli matkustaa, kun ei tarvinnut kertaakaan komentaa olemaan paikallaan. Ruutin kanssa tilanne oli aina eri.
 

Rasmuksen alaselkä oli useasta kohtaa tosi jäykkä ja jumissa. Välillä se vinkuikin, kun hoito teki kipeää. Pysyi kuitenkin aloillaan, mutta nosti pään. Koska selkä oli takaata niin kipeä, niin etupäällä on paikattu tilannetta. Se on sitten ärsyttänyt toista etujalkaa. Nyt ihan rauhassa seuraavaan hoitokertaan välttää portaita, hyppimistä, liukkaita alustoja. Jos 2 päivän sisään ei tapahdu edistystä niin sitten viestiä. Tänään Rasmus käveli paremmin kuin viime viikolla jo ennen hoitoa.
** Peruttiin perjantain ortopedi, koska Rasmus näytti jo seuraavana päivänä paljon paremmalta. Ei ontunut yhtään. Oli pirteämpi ja yritti saada lenkillä nähtyä koiraakin leikkimään. :)

Gavan katsoi pikaisesti. Takaselässä tuntui, joku yksi pistävä kohta. Otin sitten Gavallekin samaan syssyyn seuraavalle kerralle ajan. Helpottuneempi olo sitten, eikä tarvitse miettiä jos siitä seuraisikin jotain vakavempaa.
Gava tykkäsi enemmän puuhastella Rasmuksen hoidon ajan. Pyysin sitä kuitenkin makaamaan. Mussitti remmin metalliosia pelotti, että puree hihnaa, muttei onneksi tullut jälkiä. Meinasi myös kättä syödä ja välillä omia jalkojaan. Annoin lopuksi sille luuliuskan suuhun, ei se muuta tehnyt kuin patsaana piti luuta suussaan. Ei uskaltanut syödä Rasmuksen lähellä. :D En kehdannut kuvaa ottaa, mutta oli huvittava neiti! Ihan lopussa olisi alkanut jo nukkumaan. Oli se kuitenkin nätimmin kuin viimeksi fyssarilla.

<> <> <> 

Agilitytreenit illalla Ville Liukan opissa. Tänään sai taas juosta, kuten viimekin viikolla. Radalla oli kaksi kohtaa mihin sai pinkoa täysiä ja viedä koira takaakiertoon. Molemmissa oli myös putki tyrkyllä. Tehtiin taas mini-medi korkeuksin.
- takaakierrossa älä peitä siivekettä! Pikku askel viemään taakse, tosin oikealla ajoituksella ei sitä tarvita. Ekassa takaakierrossa olisin ekalla kerralla onnistunut, jos en olis peittänyt siivekettä! Oma liike kohti hypyn jalkaa. Sitten olin myöhässä ja lopulta oikein. Toinen takaakierto kohta oli helpompi liike suuntautui paremmin kiertoa ajatellen.
- persjättö toimi hyvin yhteen radan kohtaa, vaikka koiraa pitikin vähän kääntää. Testattiin valssia edessä ja siinä paljon suurempi vaara, että rima tulee alas. Musta on kiva noin matalilla rimoilla tehdä noita, korkeilla rimoilla tuntui pelottavalta tehdä jos Ruuti jyrää.
- kontaktit on kentällä uudet (keinu & A). Keinu on kevyt joka laskeutuu nopeasti. A:lta ohjasin toiselta puolen putkea pimeästä kulmasta sisään ja leijeröin putken. Hätiköin ja Ruuti tuli putken sijaan mun perään.
- pyöritykset on niin siistejä Ruutilla matalalla rimalla, mutta maxina ei suju (eikä enään tehdäkään, mutta ennen). Sama juttu kuulemma Onella, jossa on muutenkin tosi paljon samaa kuin Ruutissa. Näissä pitää onnistua paremmin Gavan kanssa! Virheenä on se, kun matalilla rimoilla tehdessä Ruu oppi liian lähelle ponnistuspaikan, mitä ei sitten korkeammalla rimalla voi tehdä ja kääntyä hyvin.
- lopussa mokasin yhden rytmityksen ja Ruuti menikin sitten extra siivekkeen.

Tehtiin vikana niin ehti katsoa muita koiria. Silloin ajattelin, että en jaksa mennä radalle ja juosta. :D Ennen treenien loppua olin läkähtynyt juoksemisesta! Ukkonen jyrisi vähän ennen vuoroa, mutta onneksi se meni ohi ennnen meidän vuoroa.

 

Gava sai ihan lopuksi tehdä hyppytekniikkaa tän kuun osuuden. Ensin perussarja eka oli hyvä ja toisessa tuli yksi lisä ponnistus. Sitten nouseva sarja, siinä oli vikana hyvä ja kahdessa muussa tuli lisäponnistukset. Videolta vasta näki miten sujui, hyvä kun kuvasin. Viime kertaa en kuvannut. Huonoin tuli, kun päästin seisomasta. Haeskelin myös kohtaa mistä päästää sarjalle 50-100cm kohdilta. Lelu vietiin aina ekana päätyyn.

Kotona ällötys ällötys tassupesulle. Ruutista tulikin hirveä hiekkakerros, Gavasta ei mitään huomattavaa. Mutta pakko suihkuttaa, kun se on niin hirveetä neidin mielestä.


<> <> <> 

Gava nyt 22vk eli 5,5kk
paino ?
korkeus ? huomiseen..

Ehkä parempi kuva myöhemmin, vahingossa poistin kännykästä sen parhaimman kuvan. Tässä seisoo huonosti ja vinosti kohti kameraa ja kamerakin on vinossa. 



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...