Siirry pääsisältöön

Ville Liukan treenit vol 2.

Tänään oli vuorossa Ville Liukan agilitytreenit. Ratapohja näytti tosi kivalta, enkä olis uskonut miten paljon ehdittiin tehdä. Tosin aikaakin oli sen 20min. 

Toisella puolella tehtiin yksi takaakierto pyöritysohjaus, Gavalla oli virtaa ja murisi niissä. Kai olisi pitänyt vielä kovempaa päästä juoksemaan. :D 
Sitten etupalkalle mattopintaista puomia. Sivusta nopea. Sitten alasmenon ylhäältä. Jäin taakse ja meni ravilla. Parin toiston jälkeen tajusin, että jos jään taakse niin menee ravilla, mutta jos liikun juoksee kovaa. Apua, toi pitää saada pois. Täytyy enemmän tehdä niitä, että juoksen edessä tai vierellä. Ekassa missä juoksin vieressä ei pysähtynyt. Testattiin myös kokonaisena. Ei alkuun hahmottanut mistä juostaan ylös. Ja meni ravilla sitten. Lisää treeniä pelkältä alastulolta. Toi mattopintainen puomi oli matalemman oloinen kuin meidän metallinen.. Muutenkin kontakteja on nyt niin vähän vahvistettu ja laatikko on unohtunut laatikon pohjalle. :/ 

Gavan kanssa tehtiin kahdessa osassa. 

Aloitettiin tekniikkatreenin 5 hypyn irtoamisessa. Ville oli lelun kanssa palkkaamassa. Juoksin rinnalla eikä välittänyt musta. Sitten testattiin 4 hyppyä, käännös ja 3 hyppyä takaisin. Ekassa muisti palkan edestä ja kääntyi huonosti. Irtoamiseen jouduin sanomaan kokoajan lisää käskyjä, kun ei tajunnut palkan olevan edessä. Toisto sujui jo hyvin. 

Sitten ratatreeniä. Alkuun otin renkaan, punainen irtoava. Parista eri kulmasta palkaten, hyvin oli muistissa. Nyt mini/medi korkeus, voisi seuraavalla kerralla nostaa. Hieman koiralle haastava linja tuli, kun viettää vähän ohi jos ei putkesta kääntynyt hyvin. 

Sitten otettiin 3-5 eli putkeen, rengas ja hyppy. Niiden jälkeen palkkaus. Hyvin meni joka kerta renkaan ja korjasi omaa linjaakin. Mukaan alku eli 1-5. Alun tein niin, että kutsuin 2 hypyn takaa. Askel kohti putkea lähetyksenä ja jatkoin matkaa. Hyvin sujui noin minimaalisesti. 

5-9 erikseen eli 2 hyppyä, valssi,  putkeen, hyppy, putkeen. Ekassa unohdin, että otin lähempään putken päähän ja valssi myöhästyi. Toinen paremmin. Videolta katsoin kuitenkin etten uskalla niin jyrkästi tehdä valssia kuin Ruutille eli askel kohti ponnistuspaikkaa. Nyt oli askel kohti hyppyä. Uudestaan ja nyt sujui koko pätkä putkeen 9 asti. Johonkin kohtaan taisi murina tulla. 

9-10: putkeen lähetys ja takaakiertoon. Gava lähti helposti takaakiertoon ja putki syöttikin sinnepäin. Siitä pyöritys ja toiselle puolen hyppyä. Testasin aluksi pakkovalssin hypylle 11 ja sitten persjätön. Videolta kun katsoin niin voisin vielä nopeammin lähtee hypyllä 10 liikkeelle. Ja hypylle 11 liian varmisteltu heitto. Noista pitää saada minimaalisempia ja itsenäisempiä. Takaakierron hyppyä voisi myös nostaan, ettei opi huono ponnistuspaikkaa.



Välistävetoa hypyillä 14-15: Jätin 2on-2off asentoon ja kutsuin sieltä. Gava tarjosikin itse sinne jos jäin juttelemaan. Kerran kun odotus venyi niin istahti sinne (vaikka mulla lelu kädessä). :D Ekassa unohdin kertoa välistävedon käännöksen. Koiran pitäisi ekalla hypyllä tietää käännöksestä. Olin jo vakoillut, että itse vedon piti tulla seuraavan siivekkeen lähelle. Tässä tavoitteena oli sitten, että pystyn mennä sivuttaisetäisyydessä 15 hypyn siivekkeen luo ja kertoa käännöksen ennen kuin koira hyppää hypyn 14.

Puhetta oli myös ohjauksessa, jossa ohjaaja tekee vedon, kun koira lähtee mukaan ohjaaja kiepsahtaakin samaan suuntaan ympäri eli koira jää seläntaakse. Nopealla maksilla tämä voi olla helpompaa. Täytyykin opetella myös toi! Ja myös, että vedossa voisi laittaa hyppäämään veto kädellä heilauttamalla. Toinen käsi tulee aina vasta viiveellä perässä ja tulee enemmän kiire. Täytyy myös harjoitella noi vedot, että on kauempana esteestä. Tosi hyvä, kun tuli näistä puhetta. Ville on loistava kouluttamaan välistävetoja! Joskus niitä on Ruutinkin kanssa painittu sen kanssa. Niin hyvä kuulla usealta kouluttajalta vinkkejä, jotka vielä voi opettaa Gavalle. Vanhemmalle koiralle niitä ei aina niin helposti opeteta.

Päällejuoksuista myös puhetta rataantutustumisessa ja niissä moni ottaa vastakkaisen käden. Ville tekee ne koiran puoleiselle kädellä, joka vähän laskee. Jos tiukka käännös niin vielä kämmen kohti koiraa niin samalla kroppakin taipuu oikein. Jos taas tulee persjättöä niin rystyset kohti koiraa. Jos päällejuoksun joutuu tehdä tosi tiukasti, sitten apuna käsi. Vähän samaan tapaan kuin jaakotuksessa.

Vähän pätkäiltiin myös Gavan murinoita paikoitellen. Itselle tulee fiilis, että asia on uusi ja ehkä pitäisi tehdä helpompia ettei murise. Mutta toisella toistolla jo näki, kun asia oli tuttua niin ei tullut murinaa. Ja se oli ehkä vielä hyvän murinan puolella.

Lähdöissä sain olla myös tarkkana. Suurin osa hyvin, mutta parissa esim eteenmenossa kun avustaja odotti suoraan edessä sain korjata kahdesti, kun notkahti ryhdin huonoksi. Korjauksen jälkeen pitää hyvän ryhdin. Koitin muistaa myös kutsua käskyllä ja sitten vasta liike. Täytyy opetella menemään siihen kohtaan, missä on aikaa kutsua ensin käskyllä. Ei siihen missä pitää heti lähteä juoksemaan. Ruutin olen liian monta kertaa vapauttanut liike + ääni.

Pätkiä Gavan treeneistä:

Ruutin kanssa tein estehypyn. Kahteen kertaan. Ekalla oli yhtä korkeampi hyppy kuin yleensä. Kuitenkin hyvin. Nyt vapautin leluun, kun oli laskeutunut muakin kohti hypätyltä hypyltä. Seuraavassa heitin pallon, kun lähestyi kapulaa.

Sitten zetaa ilman merkkejä siis jääviä. Seiso ja istu sekottui. Ainakin sen jälkeen kun oli tullut seisominen ekana. Tehtiin sen verran että muistui. 

Kaukoja muutamat niin että hyppy oli vähän meidän välissä. Eka seiso-istu oli huono. Muut ok. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...