Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

31.5.2015

Hakukausi korkattu!

Tänään mentiin kauden ekoihin hakutreeneihin, joiden porukka oltiin kasattu mun ja Pian tutuista. Tämä päivä sopi parhaiten kaikille. Mentiin Juvanmalmin metsään ja siitä löytyikin hyvä keskilinja ja piilojakin. Mukana treenaamassa oli 5kpl Pia & bc Speedy, Merja & aussie Skippy, Kaisa & bc Sam sekä Anne & aussie Jedi. Tallattiin alue aluksi poikittain.

Muilla paitsi Annella ja mulla oli 4 maalimiestä, jotka menivät joko näköavulla piiloon suorinta reittiä tai kiertäen sekä hajuhakuna käytiin koira hihnassa hakemassa ilmavainu maalimiehestä, palattiin vähän takaspäin ja lähetys. Myös yksi lähetys pupuna tai tämä lähinnä paikallaan oleva pupu, joka näyttäytyi koiralle noin 30m päässä huitoen, piiloutui pressuun ja sitten koira päästettiin etsimään. Näköavulla myös pärjää vähemmälläkin maalimies määrällä, kun mm meni keskilinjalta koiran nähden 

Mä ja Anne tehtiin viime syksyn hakukoulutuksen tavalla (sitä edelliset treenit 2010-2011 Ruutin kanssa) eli kaksi liikkuvaa maalimiestä, jotka menevät kokoajan vähän syvemmälle ja kutsuvat koiraa, kunnes se lähellä. Tämä tapa hieman monimutkaisempaa, että tietää milloin toinen kutsuu ja keskilinjalle pitää nähdä. Maalimiehet oli pressujen kanssa niin, että koiran pitäisi käyttää kyllä nenääkin, vaikka kutsuminen on alussa apuna. Ohjaajana ei sanota koiralle mitään, koska koira juoksee itse risteilyä maalimiesten kutsusta. Mutta täytyy muistaa olla aina siellä kohtaa, mistä haluaisi koiran juoksevan toiselle puolelle. Alussa kutsumiset, mutta sitten täytyy niitä vähentää. Gavan matkat oli nyt paljon viime kertaa pidemmät ja ihan selkeä käsitys ihmisen etsimisestä alueelta ei ollut, kun meinasi palata, jos kutsumisessa tuli pidempi katko. Jollakin kerralla palkkaus oli myös kesken, kun toisella puolella alkoi kutsuminen. Vikassa kun tulin luo, Gava meinas paristi lähteä jo jatkamaan juoksemista, mutta palasi maalimiehen kutsusta. Söi kyllä ahneesti (käsiä pureskellen ihan!) ja häntä heilui. Tällä tavalla Gavalla on kuitenkin vähän kiire maalimiehellä. Ehkä jotkut kerrat voisin hakea sen ja lähetys sitten toiselle puolelle. Jos mun lähestyminen tuo kiireyttä. 

Muistelisin, että Ruutin kanssa ekat treenit (vuosia sitten) oli niin, että näki vähän mm:n (maalimies) siirtymistä piiloon ja sitten pääsi. Hain sen hihnaan ja uusi lähetys. Osassa tai vähän myöhemmin ihan ilman apuja ja mm:t oli alussa kuitenkin lähempänä, mutta piilossa. Ruuti oppi tuolla tavalla tosi äkkiä ja kun on irtoavaa sorttiakin. 

Rullakoiraa oon ajatellut niin siinähän, kun koira saa hajun ja paikallistaa ihmisen, se nappaa rullan suuhun, tuo sen ohjaajalle (tiputtaa rullan luvalla?), koira liinaan ja ohjaajan kanssa mennään maalimiehelle + tuomari perässä. Rullakoiran ei tarvitse samalla tapaa jäädä kuin haukkuvan. Mutta silti ettei juokseminen mene maalimiehen paikantamisen edelle. Nyt Gava juoksi pannassaan roikkuvan mun tekemän rullan (pikku patukka) kanssa. Ei häirinnyt. Ja liivit päällä. Liivien alla valjaat, ainakin sitten, kun täytyy kytkeä. 

Aamupäivällä tajusin tarkistaa postilaatikon (aiemmin en olisi ehtinytkään lukea) ja Haamuja tuulessa -hakukirja oli saapunut. Luin sen kerran pikaisesti kirjastolainana, mutta oli sen verran hyvää muistettavaa että ostin nyt omaksi. Kestää vielä, että samalla tavalla osaa miettiä kuin tokossa ja agilityssa että miten vaikeuttaa treeniä tai mitä ja miksi. Selvästi on myös paria opetustapaa ja voi tehdä myös useaa tapaa. 

Puhetta oli myös, että radiopuhelimet helpottais paljon, kun välillä joutui huutamaan. Tein aiemmin myös kreppejä merkkaukseen (muovikassista 5cm siivu pystysuunnassa ja pyykkipoika). Keltainen erottui vähän huonommin vihreästä, kun valokuulti läpi. Punainen paremmin. Pressuneliöitä leikkasin myös hemo isosta pressusta. Aika hyvin niillä pystyi piiloutua vaikkei ollut maastokuviota. Katsoin myös, että kirjassa ihan piilona oli käytetty myös koiranhäkkiä pressulla peitettynä ja tietty voi myös kompostikehikoiden luo laittaa. Noita umppareita laitettu myös alkuun tyhjinä, ettei koira opi niitä valeilmaisemaan. 

Kivaa oli ja onneksi pahin itikkakausi ei ole vielä alkanut! Se on kesän hakuilussa inhottavinta :D Melkein oisin voinut yhdessä piilossa ottaa nokoset, kun makasin kyljellään pressu ympärillä ja katselin puita ja liehuvaa merkkiä. Pähkäilyyn laitoin myös hskh:n syksyn hakuleirin, tosin ei tieda mahtuisko sinne edes mun seuran aktiivisuudella.

Pari kuvaa Jedistä, ei mitään loistavia. Vilahti aina äkkiä ohi :D



Ai tuolla!
Ja aiempia kuvia vielä..




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!