Siirry pääsisältöön

Paimennuspäivä Woollandiassa

Oltiin Working bordercollie clubin (WBC) paimennuspäivässä Woollandiassa Somerolla Gavan (13kk) kanssa. Matkattiin sinne Mian ja Maicon kanssa samalla kyydillä. Sisälti kolme kertaa lampailla sekä aamupalan ja lounaan. Taas on päätyhjä kaikesta tiedosta ja mitä näki. Kiva, että oli meidän puolikkaassa ryhmässä myös (jaettiin kahden kouluttajan kesken) osaavempia koiria. Kiva nähdä mihin olisi tarkoitus pyrkiä milläkin toimenpiteellä.

Oltiin Virpin ryhmässä. Virpin opeissa käytiin myös kuukausi sitten. Gavan otin vain koiraa ennen ja lampaat veti aitauksen ulkopuolellakin puoleen, ettei olisi sivulle pystynyt istumaan. Tehtiin parit lie down- maahanmenot ulkopuolella ja kutsuin poispäin lampaista. Testasin käskyä eilen, kun G paimensi Ruutia. Käsimerkin kanssa ja hyvin tajusi sen tarkoittavan maahanmenoa (down- käsky tuttu).

1. kerta:
Gavalle talutushihna perään kuin viimeksi. Ekalla aitaukseen tulolla kouluttaja talutti vähän matkaa Gavaa ennen hihnasta irrottamista (hihna perässä siis). Piti muistaa pitää keppi koiran ja lampaiden välissä.

Taisin tehdä kuljettamista (kaikki kolme kertaa menee sekaisin). Gava meinasi mielummin lähteä kiertämään kuljettaessa ei nyt ajanut niin nätisti. Mun piti taas muistaa aina pysäyttää ajoissa kiertoyritykset, jos halusin että ajaa. Eli suuntaan mihin lähti tulin kepin kanssa vastaan. Ja kepin kuului olla koiran tasolla ei lähteä lentoon :D Joissakin kohdin taidettiin tarvita kouluttajan apua.

Otettiin muutamaan kertaan pois- käskyä. Tässä halutaan koira poispäin lampaista ja keppiä liikuteltiin sivuttaissuunnassa edestakaisin mahd. koiran edessä jos yritti juosta. Heti maahan, kun lähti poispäin. Tällä haluttiin käsittääkseni tilaa ja käsketään koiraa luopumaan lampaista, kun se menee poispäin.

2. kerta
Kouluttaja varmisti ja seisoi hihnalla, kun jätin lie down- käskyllä makaamaan ja menin itse lampaille. Hyvin pysyi. Sieltä sitten vapautin lampaille. Odotti nyt nätisti yksin. Ennen tätä kertaa sain seuraamaankin ja tehtiin vähän namien kanssa juttuja, että olisi kuulolla. Tehtiin enemmän pois-käskyä ja tajusin myös vähän kuinka saan Gavan menemään poispäin. Ekalla kierroksella monesti myös tuli muistuttelua siitä, etten kumarru ja mene kohti koiraa kun käsken maahan. Hankalaa! Täytyy pystyä kävellä lampaiden kanssa ja sieltä käskeä maahan.

 Vaikea oli saada Gava flankkaamaan oikeaan suuntaan jos jätin sen maahan ja käänsin lampaita. Tai jos lähti flankille kuljetuksessa, että olisin lampaiden edessä ja pystyisin pysäyttää kierto yrityksen. Vähän epäselvää myös missä kohdin pitäisi käskeä koira maahan. Välillä Gava tuli liian lähelle ja koska oli nyt enemmän intoa piti välillä yrittää osua kepillä, että kolahtaa kuonoon alakautta. Empä tainnut olla kovin hyvä osumaan. Jollakin kerralla Gava sai lampaat hajoamaan ja paristi tuli liian lähelle, muuten ihan hyvin. Itse olin kerran kompastua, onneksi ei ollut edes mutainen aitaus.

3. kerta
Jätin Gavan maahan ja menin lampaille. Tässä oli vähän enemmän vauhtia ja Gava paristi ekaa kertaa keksi syödä lampaan kakkaa eli vähän väsynyt. Ongelmia tuli, kun lampaat oli niin kiinni aidassa enkä osannut saada niitä irti. Tehtiin kouluttajan kanssa, että vei hihnasta Gavan kiertoon ja kun lähti tasaisesti sinne päästi irti hihnasta. Itse olin taas lampaiden edessä ja keppi vastakkaiseen suuntaan osoittaen mihin koiran lähetän. Heti kun koira lähti liikkeelle niin toin lampaat keskemmälle eli käännyin täyskäännöksen.

Lopuksi vielä ajoa, jossa käskin aina välillä maahan. Se sujui nyt hyvin. Olin siis lampailla ja Gava kuljetti lampaita. Tähän käsky walk tai sitten suomeksi aja.

Ohjaaja muista:
- keppi alhaalla
- jos lähtee kuljetuksesta flankille mene ajoissa vastaan ja estä
- pois- käskyssä heiluta vaakasuunnassa keppiä, heti kun lähtee pois niin maahan
- lampaiden ollessa aidassa mene aidan eteen keppi esim vasemmalle puolelle ja lähetä oikealle. Saattaa tarvita avustajan viemään välistä. Heti itse keskelle päin lampaiden kanssa ja koiraa vastaan.
- älä kumarru tai mene koiraa kohden maahan käskiessä
- muilta katsottua jos koira tekee väärin niin ohjaaja ei huuda täysiä, se vain kiihdyttää koiraa ja kannustaa. Mielummin vain keppi ja jos ei osaa hillitysti komentaa niin on hiljaa.

Jännää oli taas olla paimentamassa. Vaikka lähinnä tunnen itseni tumpeloksi siellä. :D Jonkin verran, jotkut neuvot meni perille loppua kohden, mutta silti aitauksesta päästyä mietti muistanko näitä enään myöhemmin. Nyt ei ole seuraavaa kertaa buukattu, mutta kiva olisi ainakin kuukauden päästä mennä.

KUVAT

Meidän kuvat otti Mia, kiitos hienoista kuvista ja seurasta! :)


Persjättö ohjaus :D



Korkea maila, kepin piti olla koiran ja lampaiden välissä ;) 
Aitauksen ulkopuolella odottelua Minni-valjaissa
Paimen, koira ja paimennettavat
Maahan ja käänsin lampaita
Harjoiteltiin maasta lampaiden kuljetusta aidan vierestä pois

Maassa, käskettiin pois - lie down - pois- lie down ja
 kun riittävän kaukana ohjaus + itse liikkumaan lampaiden kanssa
Maasta vapautus lampaille. Keppi omalla sivulla vähän koiran linjan takana. Itse liikkeelle lampaiden kanssa heti luvan annettua, lampaat tulee perässä. Näissä meinasin jäädä vain paikoilleen käskemään.
Kouluttajan koirat kasassa. Gava voisi ottaa mallia,
että lampaat pysyy ilman tuijotustakin aitauksessa.
Eräästä bortsusta, lemppari paimennuksesta otettuja kuvia

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...